Min Mac vil ikke starte efter opdatering til Big Sur

Min Mac vil ikke starte efter opdatering til Big Sur

Min Mac vil ikke starte efter opdatering til Big Sur 1920 1271 GladTeknik A/S

Apples brugere er de bedste til at opdatere til den nyeste version af styresystemerne til både Macs og iOS-enheder. Det skyldes muligvis en kombination af, at Apple påminder dem mange gange, indtil de gør det, og at der ofte medfølger en masse interessante ændringer.

Lige nu (november 2020) er det MacOS Big Sur, som ruller ind over alles computere, og mange har allerede opdateret til den nye version, men der er også Mac-brugere, der får problemer, når de opdaterer. Hvad kan man gøre ved det?

MacOS Big Sur

Apples styresystem til computere kaldes MacOS. Dertil har hver version et navn. Hvilket navn, der er brugt, har skiftet gennem tiden. I en årrække brugte de dyrenavne såsom Tiger, Lion, Leopard og Snow Leopard. Nu om dage bruger Apple navne på forskellige smukke steder i Californien, hvor Apple selv er fra.

Den nyeste version hedder MacOS Big Sur og har været længe ventet, siden Apple på et udvikler-event i sommeren 2020 offentliggjorde det, så alle programmører kunne gøre deres programmer parate til den nye version.

Big Sur blev gjort tilgængelig i november 2020 og bringer kort fortalt en masse forbedringer og ændringer: en række designændringer, en mere ensartet brugeroplevelse på tværs af Mac, iPad og iPhone, en ny og optimeret version af Safaribrowseren, nye funktioner, øget sikkerhed, øget internetbeskyttelse og meget mere. Altså en masse gode ting.

MacOS Big Sur er understøttet på disse modeller:

 • 12-inch MacBook (2015 og senere)
 • MacBook Air (2013 og senere)
 • MacBook Pro (Late 2013 og senere)
 • Mac mini (2014 og senere)
 • iMac (2014 og senere)
 • iMac Pro (alle modeller)
 • Mac Pro (2013 og senere)

Nogle har problemer med at installere

Desværre er det ikke alle, der oplever en problemfri opdatering. Nogle brugere, hovedsageligt folk med ældre Macs, har problemer med at installere Big Sur. Vi har tidligere skrevet om, at nogle brugere har problemer med at deres Mac bliver langsom efter opdateringen til Big Sur, men der er også nogle, der rapporterer, at de ikke kunne gennemføre opdateringen.

Problemet opstår især på 2013- og 2014-udgaverne af MacBook Pro 13″ og viser sig ved, at opdateringen ikke gøres færdig. Enten går den i stå undervejs, går i sort skærm eller fryser på anden vis. Det resulterer i, at disse brugere ikke kan tænde deres Mac, efter de har forsøgt at opdatere. Det er naturligvis er et stort problem.

Hvis din Mac ikke vil starte, efter du har forsøgt at opdatere til Big Sur, kan du prøve at løse det således:

 1. Tryk og hold start-knappen nede på din Mac i mindst 10 sekunder
 2. Kobl alle eksterne enheder fra din Mac (mus, tastatur, skærme, SD-kort m.m.)
 3. Tænd derefter din Mac
 4. Hvis problemet fortsætter, kan du prøve at nulstille SMC
 5. Hvis problemet fortsætter, kan du prøve at nulstille NVRAM og PRAM.

Bør du opdatere til Big Sur?

Hvis du har en ældre Mac, anbefaler vi, at du venter med at opdatere. Det øger sandsynligheden for, at Apple publicerer en version, hvor de nævnte problemer ikke opstår.

Hvis du har en nyere Mac, burde der ikke opstå problemer. Du bør sikre, at du har tilstrækkelig ledig plads, så der ikke opstår pladsproblemer undervejs.

Hvis du får problemer, skal du bare oprette en sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din Mac, så tager vi et kig på den.

Spørgsmål og svar

Hvorfor kan jeg ikke opdatere til Big Sur?

De fleste kan uden problemer installere Big Sur, men der er også nogle, der har oplevet udfordringer med installationen. Du har måske netop oplevet, at din Mac ikke vil starte, efter at du har forsøgt at installere Big Sur. Det kan f.eks. være, at skærmen går i sort eller fryser på en anden måde. Oplever du disse problemer, bør du søge teknisk hjælp eller følge vores råd fra artiklen.

Hvilke fordele er der ved Big Sur sammenlignet med tidligere versioner af styresystemet?

Selvom nogle har oplevet problemer med at starte deres Mac efter opdatering til Big Sur, så skal det ikke være nogen hemmelighed, at denne version af styresystemet kommer med mange fordele. Versionen kommer bl.a. med en masse optimeringer, rettelser og funktioner, der alt sammen skal give dig en bedre oplevelse med din Mac.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias