Min Mac vil ikke starte efter opdatering til Big Sur

Min Mac vil ikke starte efter opdatering til Big Sur

Min Mac vil ikke starte efter opdatering til Big Sur 1920 1271 GladTeknik A/S

Apples brugere er de bedste på markedet til at opdatere til den nyeste version af styresystemerne til både Macs og iOS-enheder. Det skyldes muligvis en kombination af, at Apple påminder dem mange gange indtil de gør det, og at der ofte medfølger en masse interessante ændringer når der kommer opdateringer. Lige nu er det MacOS Big Sur som ruller ind over alles computere og mange har allerede opdateret til den nye version, men der er også Mac-brugere der oplever problemer når de opdaterer. Så hvad kan man gøre ved det?

MacOS Big Sur

Apples styresystem til computere kaldes MacOS. Dertil hedder hver version et navn. Hvilket navn der er brugt har skiftet gennem tiden, i en lang årrække brugte de dyrenavne såsom Tiger, Lion, Leopard og Snow Leopard. Nu om dage bruger Apple navne på forskellige smukke steder i Californien som er området Apple selv er fra. Den nyeste version hedder MacOS Big Sur og har været længe ventet siden Apple på et digitalt udvikler-event i sommers offentliggjorde det så alle programmører kunne gøre deres apps parat til den nye version.

Big Sur blev gjort tilgængeligt her i november og bringer kort fortalt en masse forbedringer og ændringer med sig. Heriblandt en række designændringer, en mere ensartet brugeroplevelse på tværs af Mac, iPad og iPhone, en ny og optimeret version af Safari-browseren, nye funktionaliteter, øget sikkerhed og internetbeskyttelse og meget mere. Altså en masse gode ting.

MacOS Big Sur er understøttet på disse modeller:

 • 12-inch MacBook (2015 og senere)
 • MacBook Air (2013 og senere)
 • MacBook Pro (Late 2013 og senere)
 • Mac mini (2014 og senere)
 • iMac (2014 og senere)
 • iMac Pro (alle modeller)
 • Mac Pro (2013 og senere)

Nogle oplever problemer med installationen

Desværre er det ikke alle der oplever en problemfri opdatering. Nogle brugere, hovedsageligt folk med ældre Macs, oplever problemer med installationen af Big Sur. Vi har tidligere skrevet om at nogle brugere har problemer med at deres Mac bliver langsom efter opdateringen til Big Sur, men der er også folk der rapporterer at de ikke kunne fuldende opdateringen overhovedet. Problemet opstår især på 2013 og 2014 udgaverne af MacBook Pro 13″ og manifesterer sig som at opdateringen ikke fuldendes. Enten går den i stå undervejs, går i sort skærm eller er på anden måde frosset. Det resulterer i at disse brugere ikke kan tænde deres Mac efter de har iværksat opdateringen, hvilket naturligvis er et stort problem.

Hvis du oplever at din Mac ikke vil starte efter du har forsøgt at opdatere til Big Sur, kan du prøve at løse det således:

 1. Tryk og hold start-knappen nede på din Mac i mindst 10 sekunder
 2. Frakobl alle eksterne enheder fra din Mac, inklusiv mus, tastatur, skærme, SD-kort m.m. Tænd derefter din Mac
 3. Hvis problemet fortsætter, kan du prøve at nulstille SMC
 4. Hvis problemet fortsætter, kan du prøve at nulstille NVRAM og PRAM.

Bør du opdatere til Big Sur?

Hvis du har en ældre Mac vil vi anbefale at du venter lidt. Det øger nemlig sandsynligheden for at Apple kan publicere en tilrettet version hvor de nævnte problemer ikke opstår. Hvis du har en nyere Mac burde der ikke opstå problemer. Dog bør du sikre at du har tilstrækkelig ledig plads på din Mac, så der ikke opstår pladsproblemer undervejs i opdateringen.
Husk at hvis du får brug for hjælp kan du booke en tid hos en af vores teknikere der kan hjælpe dig igennem opdateringen.