Hvorfor vil min computer ikke tænde?

Hvorfor vil min computer ikke tænde?

Hvorfor vil min computer ikke tænde? 640 426 GladTeknik A/S

En af de problemer vores kunder regelmæssigt kommer til os med, er at deres computer ikke vil tænde. De ved ikke altid hvorfor og nogle gange er problemet opstået ud af det blå. Så hvad kan man selv gøre i situationen hvor ens computer ikke vil tænde? Det giver vi en række forslag til her.

Tjek om strømforsyningen og strømstikket virker

Først og fremmest bør du tjekke om strømforsyningen virker. I mange strømforsyninger er der en lille lysindikator der signalerer at den er tændt. Herudover kan du teste om det er dit strømstik i væggen der er problemet, ved at teste med andre stik i dit hjem eller på kontoret.

Fjern strømforsyningen og lad computeren aflade

Ligesom mange software-problemer nogle gange kan løses med en simpel genstart, så kan problemet med at computeren ikke vil tænde nogle gange løses ved at aflade computeren for strøm helt. Det gør du ved at fjerne strømforsyningen og vente i nogle timer. Selvom computeren ikke er tændt, bruger den strøm indvendigt til at huske en række ting og på den måde kan man fortsat aflade den for strøm. Når computeren er tømt for strøm kan du bruge at tilslutte strømforsyningen igen og starte computeren op igen.

Lav en power-reset (PC)

På en PC kan man nulstille sin computers interne indstillinger der blandt andet varetager indstillinger om batteri og strøm. Dette kan nogle gange løse problemet, når computeren ikke vil starte. Dette gør du ved at fjerne batteriet (hvis der altså er tale om en bærbar PC) og strømforsyningen, og herefter holde power-knappen (tænd/sluk-knappen) nede i 20 sekunder. Monter derefter batteri og strømforsyning igen og prøv at starte din computer op.

Lav en SMC-nulstilling (Mac)

Hvis der er tale om en bærbar Mac computer der ikke vil tænde, kan du prøve at lave en SMC-reset. SMC står for System Management Controller og dette varetager en række grundlæggende funktioner til din Mac, herunder batteri og strøm. En nulstilling af dette kan nogle gange være løsningen på problemet med at ens computer ikke vil starte. Der findes flere måder at nulstille SMC på og hvilken du skal bruge afhænger af om du har et batteri der kan afmonteres eller ej. Nedenfor er der tre metoder der kan bruges til henholdsvist bærbare Macs og stationære Macs.

Hvis din Macs batteri ikke kan afmonteres

 1. Sluk din Mac og indsæt strømforsyningen
 2. Tryk Shift, CTRL, Option/alt knapperne og hold dem nede, tryk derefter på start/strøm-knappen
 3. Hold knapperne nede i 10 sekunder
 4. Slip knapperne
 5. Prøv at tænde din Mac computer igen

Hvis din Macs batteri kan afmonteres (kun bærbare Macs)

 1. Fjern batteriet
 2. Hold start/strøm-knappen nede i 5 sekunder
 3. Genindsæt batteriet
 4. Prøv at tænde din Mac computer igen

Hvis du bruger en iMac, Mac Mini eller lignende

 1. Fjern strømforsyningen
 2. Vent 15 sekunder
 3. Genindsæt strømforsyningen
 4. Vent 5 sekunder mere og prøv derefter at tænde din computer igen

Få en specialist til at identificere kortslutningen

Nogle gange er computer-fejl mere komplicerede end det man selv kan løse. Hvis du har forsøgt nogle af de andre forslag ovenfor eller er i tvivl om hvad du skal gøre, så anbefaler vi at du indleverer din computer på et værksted med specialister der kan foretage en grundig fejlsøgning og herefter løse det. I GladTeknik har vi specialiserede teknikere ansat der kan hjælpe dig med udbedring af en kortsluttet computer eller på anden vis få repareret din computer som ikke vil starte op.