Hvorfor oplader min bærbare computer ikke?

Hvorfor oplader min bærbare computer ikke?

Hvorfor oplader min bærbare computer ikke? 640 426 GladTeknik A/S

Bærbare computere har den fordel, at de netop er bærbare og kan tages med, hvad enten det er til mødet, på caféen, i skolen, i sofaen eller andre steder.

En bærbar computer fungerer ikke uden strøm, så hvad gør du, når din bærbare computer ikke længere vil oplade?

Årsager til at din bærbare computer ikke vil oplade

Der findes forskellige årsager til, at en computer ikke vil oplade. Løsningen afhænger af problemet. Typiske årsager er:

  • Opladeren er defekt
  • Batteriet er defekt eller slidt op
  • Strømstikket fejler
  • Ladekredsløbet på computerens motherboard har en eller flere fejl
  • Softwarefejl

Hvis du har en ekstra oplader, der passer til din computer, kan du teste med den. Hvis den ene virker, og den anden ikke virker, er den ene defekt. Det kan både skyldes en fabrikationsfejl eller noget, der sker med tiden grundet slitage. Hvis din oplader er todelt, kan du nogle gange nøjes med at udskifte den ene del. Andre gange skal hele opladeren udskiftes.

Til nogle computere findes der flere forskellige opladere med forskellig spænding eksempelvis Apples MacBook. Her er det vigtigt, at du bruger den rigtige oplader. Vi har tidligere skrevet en guide til at finde den rette oplader til en MacBook.

Batterier bliver slidt

Batterier holder ikke evigt. Afhængigt af typen og størrelsen holder et batteri op til 1.000 opladninger eller 2½ – 3 år. Det vil sige, at på et tidspunkt er dit batteri så slidt, at det skal skiftes.

Når det er tilfældet, vil du muligvis opleve, at din computer ikke vil lade op, eller at batteriet ikke holder strøm så godt som tidligere. Vi anbefaler altid, at du får skiftet dit batteri hos en computerreparatør, så du på den måde sikrer, at det gøres korrekt og under antistatiske forhold, så din computer ikke brænder af i processen.

Fejler strømstikket?

Ligesom med alt andet elektronisk kan man få problemer med sine strømstik. Det betyder, at det ikke er utænkeligt, at et strømstik, der plejer at virke, pludselig ikke gør det længere. I de tilfælde skal du have en elektriker til at reparere det. I forhold til opladning af din computer bør du altid teste et eller flere andre strømstik for at udelukke fejl på den.

Fejler ladekredsløbet?

En sjælden årsag til problemer med opladning er fejl på ladekredsløbet på computerens motherboard (også kaldet bundkort). Det kan eksempelvis opstå efter en kortslutning, overspænding eller lignende. Det kommer til udtryk ved at opladning af computeren er ujævn eller simpelthen ikke virker. I det tilfælde skal din computer under alle omstændigheder repareres.

Softwarefejl?

Softwarefejl kan være skyld i problemer med opladning af computeren. Det sker sjældent, men det hænder. Hvis du mistænker, det er tilfældet for dig, anbefaler vi, at du søger på nettet efter din computermodel og problemer med opladning. Hvis mange andre oplever det samme, vil det højest sandsynligt stå et sted på nettet og muligvis vil der være anvist en løsning.

Professionel hjælp?

Du kan også indlevere din computer på et computerværksted og få kyndig IT-hjælp. Du kan oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din computer, så tager vi et kig på den.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias