Hvorfor oplader min bærbare computer ikke?

Hvorfor oplader min bærbare computer ikke?

Hvorfor oplader min bærbare computer ikke? 640 426 GladTeknik A/S

Bærbare computere har den åbenlyse fordel, at de er bærbare og kan tages med rundt, hvad enten det er til møder, på caféen, i skolen, i sofaen eller andre steder hvor man ønsker at bruge en computer. Men en bærbar computer fungerer ikke uden strøm, så hvad gør du når din bærbare computer ikke længere vil oplade?

Årsager til din computer ikke vil oplade

Der findes en række forskellige årsager til at en computer ikke vil oplade. Løsningen afhænger af hvad problemets kerne er, så det er vigtigt at finde ud af. Nogle af de meste typiske årsager er:

  • Opladeren er defekt
  • Batteriet er defekt eller slidt op
  • Problemer med strømstikket der bruges
  • Problemer med ladekredsløbet på computerens motherboard
  • Software-fejl

Hvis du har en ekstra oplader der er kompatibel med din computer kan du teste med den. Hvis den ene virker og den anden ikke virker, er den ene defekt. Det kan både opstå som en fabriksfejl eller noget der sker med tidens løb, grundet indvendig eller udvendig slitage. Hvis din computeroplader er todelt kan du nogle gange nøjes med at udskifte den ene del for at løse dette. Andre gange skal hele opladeren udskiftes.
Til nogle computermodeller findes der flere forskellige opladere med forskellig spænding, eksempelvis Apples Macbook computere. Her er det vigtigt at du benytter den rette Macbook oplader. Vi har tidligere skrevet en guide til at finde den rette Macbook-oplader.

Batterier holder ikke for evigt. Afhængigt af batteritypen og størrelsen holder en computers batteri op til 1.000 opladninger eller 2,5-3 år. Det vil sige at på et tidspunkt er dit batteri så opslidt, at det skal udskiftes. Når det er tilfældet vil du muligvis opleve problemer med det såsom at din computer ikke vil lade op eller at batteriet ikke holder strøm så godt som tidligere. Vi anbefaler altid at du får skiftet dit batteri hos en computerreparatør, så du på den måde sikrer at det gøres korrekt og under ESD-sikrede forhold, så resten af din computer ikke brænder af i processen.

Den tredje nævnte årsag er problemer med det strømstik der bruges. Ligesom al andet elektronisk kan man også opleve problemer med sine strømstik i hjemmet eller på kontoret. Det betyder at det ikke er utænkeligt, at et strømstik der plejer at virke pludseligt ikke gør det længere. I det tilfælde skal du have en elektriker til at løse dén fejl. Men i forhold til opladning af din computer bør du altid teste et eller flere andre strømstik for at udelukke fejl på din computer.

En lidt mindre typisk årsag til problemer med opladning er teknisk fejl på ladekredsløbet på computerens motherboard. Det kan eksempelvis opstå efter en kortslutning, overspænding eller lignende. Det kommer til udtryk ved at opladning af computeren er ujævn eller simpelthen ikke virker. I det tilfælde skal din computer under alle omstændigheder repareres.

Software-fejl er nogle gange også skyld i problemer med opladning af computeren. Det sker ikke så ofte, men det hænder. Hvis du mistænker det er tilfældet for dig, vil vi anbefale at du på nettet søger efter din computermodel og problemer med opladning. Hvis mange andre oplever det samme, vil det højest sandsynligt stå et sted på nettet og muligvis vil der fremgå en løsning. Du kan naturligvis også indlevere din computer på et computerværksted og få kyndig IT-hjælp.