Derfor bør du aldrig begive dig ud i en datagendannelse selv

Derfor bør du aldrig begive dig ud i en datagendannelse selv

Derfor bør du aldrig begive dig ud i en datagendannelse selv 1476 1242 GladTeknik A/S

Datagendannelse er en procedure hvor man forsøger at redde data der er slettet eller mistet på anden hånd. Uanset hvor teknisk anlagt man er, er det dog farligt at begive sig ud i at selv stå for denne datagendannelse. Det kan hurtigt gå galt og som regel har man kun ét forsøg. Opstår situationen er det vigtigt, at ikke gå i panik og ikke bruge computeren yderligere. Vi guider dig her til hvordan du bør forholde dig.

Årsager til mistet data på computer

Der findes mange årsager til at folk mister data på deres computere. Nogle af de typiske årsager er:

  • Væskeskader hvor harddisken er beskadiget
  • Computeren er brændt sammen
  • Vigtige filer er blevet slettet ved en fejl
  • Programmer har slettet dokumenter eller filer der ikke skulle være sket
  • Fysiske skader på computeren eller harddisken
  • Overspænding
  • Hacking eller virus

Kan jeg selv lave datagendannelse?

Teoretisk set kan du godt. Men du skal virkelig vide hvad du gør, fra start til slut. Vi anbefaler at du ikke gør forsøget, da du som regel kun har ét forsøg. I stedet bør du straks stoppe med at bruge computeren og øjeblikkeligt indlevere den hos en ekspert, eksempelvis os i GladTeknik. Det skyldes at fortsat brug af harddisken kan overskrive harddisken og dermed umuliggøre en dataredning. Det samme gælder hvis der er tale om et eksternt drev. En ekspert i datagendannelse har de fornødne kompetencer og den rette erfaring til at løse opgaven med bedst mulige forudsætninger.

Mange der begiver sig ud i at selv lave en datagendannelse finder desuden ofte meget dårlige råd og anbefalinger på nettet. Eksempelvis ses det at folk får anbefalet at fryse eller opvarme deres harddisk. Dette kan dog medføre at den kortslutter eller forårsager skader der ikke kan repareres efterfølgende. Andre får anbefalet at installere en eller flere software på deres computer eller harddisk. Men dette er netop et no-go eftersom man risikerer at overskrive harddisken og dermed helt eliminere muligheden for at genskabe mistet data. Så vil du sikre de bedst mulige forudsætninger for at redde mistet data ud af din computer eller eksterne harddisk, så få en professionel på sagen.