Min Mac vil ikke tænde, hvad gør jeg?

Min Mac vil ikke tænde, hvad gør jeg?

Min Mac vil ikke tænde, hvad gør jeg? 1920 1271 GladTeknik A/S

Mange af os har oplevet den famøse “blue screen of death” på PC computere. Men hvad med Mac computere? Som Apple-bruger har du måske oplevet at din computer ikke vil tænde eller at den ikke fungerer ordentligt. Det kan der være mange årsager til, men heldigvis er der flere ting man kan gøre. Det gælder uanset om det er en iMac, Macbook, Macbook Air, Macbook Pro eller en anden model.

Mac computer vil ikke tænde

Hvis en Mac computer ikke vil tænde kan det komme til udtryk på forskellige måder. I modsætning til når der opstår fejl på PC computere, viser en Mac computer ikke en blå skærm. I stedet kan det være:

 • At computeren slet ikke vil tænde
 • At computeren viser en grå eller sort skærm, evt. med fejltekst
 • At computeren laver sin start lyd, men ikke kommer videre end det

Det kan du gøre hvis din Mac ikke vil tænde

Den gode nyhed er at der er flere ting du kan gøre, når din Mac ikke vil tænde. Er du i tvivl om noget af det, vil vi dog anbefale dig at få en professionel til at se på den. Det samme gælder hvis du eksempelvis har spildt væske på din Mac – så bør du straks søge hjælp og ikke forsøge at tænde din computer.

Tilslut strømkablet

Det siger næsten sig selv, at hvis det er en bærbar computer såsom en Macbook, Macbook Air eller Macbook Pro, kræver den at der er tilstrækkelig strøm for at kunne tænde. Tilslut strømforsyningen og prøv igen. Det er desuden vigtigt at du bruger den rette type strømforsyning, da de kommer med forskellige udgaver der passer til de forskellige computere. Du bør eksempelvis ikke bruge en Macbook Air strømforsyning i en Macbook Pro.

Nulstil SMC (System Management Controller)

System Management Controller står for nogle grundlæggende funktioner i din Mac. Heriblandt batteriindstillinger, skærmen og start/strøm-knappens funktioner. Nogle gange kan det hjælpe at nulstille SMC hvis din Mac ikke vil tænde. Der er to forskellige metoder til at gøre det. Hvilken du skal bruge afhænger af om din computer har et batteri der kan afmonteres eller om du benytter en stationær computer såsom en iMac.

Hvis din computers batteri ikke kan afmonteres

 1. Sluk din Mac og indsæt strømforsyningen
 2. Tryk Shift, CTRL, Option/alt knapperne og hold dem nede, tryk derefter på start/strøm-knappen
 3. Hold knapperne nede i 10 sekunder
 4. Slip knapperne
 5. Prøv at tænde din Mac computer igen

Hvis din computers batteri kan afmonteres

 1. Fjern batteriet
 2. Hold start/strøm-knappen nede i 5 sekunder
 3. Genindsæt batteriet
 4. Prøv at tænde din Mac computer igen

Hvis du bruger en iMac eller anden stationære computer

 1. Fjern strømforsyningen
 2. Vent 15 sekunder
 3. Genindsæt strømforsyningen
 4. Vent 5 sekunder mere og prøv derefter at tænde din computer igen

Gendan din Mac computer

Hvis problemet fortsætter kan du overveje at gendanne din Mac. Du har lidt forskellige muligheder. Benytter du TimeCapsule til backups kan du forsøge at gendanne derfra. En anden løsning er at reinstallere styresystemet OSX. Gør du dét vil dine filer fortsat være på din computer, det er kun styresystemet der påvirkes. Du kan også benytte Diskværktøj (på engelsk: Disk Utility) til at gendanne din harddisk. Igen vil vi dog understrege, at hvis du er det mindste i tvivl om hvad du laver, så er det bedre at indlevere din computer til en ekspert, så du ikke kommer til at ændre noget der ikke skal ændres.

Sådan får du menuen frem

 • Tænd din Mac
 • Hold command/cmd og R knapperne nede samtidigt

Mac vil ikke tænde

Søg hjælp hos en Mac tekniker

Hvis du ikke er meget teknisk anlagt eller ikke helt ved hvad problemet med din Mac computer er, så vil vi anbefale dig at du indlevere din computer hos en kyndig Mac tekniker. Her hos GladTeknik har vi erfarne Mac teknikere ansat og vi tilbyder fra vores værksted i Hvidovre grundlæggende håndtering og tilbud.