BitLocker-kode – Hvad det er og hvordan slås det fra?

BitLocker-kode – Hvad det er og hvordan slås det fra?

BitLocker-kode – Hvad det er og hvordan slås det fra? 1920 1079 GladTeknik A/S

Vi får jævnligt spørgsmål fra kunder, der oplever, at deres computer beder om en BitLocker-kode. Selvom navnet lyder som en virus eller malware, er der ikke tale om det. Det er et krypteringsprodukt fra Microsoft til at kryptere computeren og filerne. Det vil sige, at det er et ekstra lag af beskyttelse og it-sikkerhed. Men hvad gør man, hvis ens PC beder om en BitLocker-kode for at låse op? Det gennemgår vi i dagens indlæg.

Hvad er BitLocker?

BitLocker er et sikkerhedsprodukt fra Microsoft, som er bygget ind i Windows. Det er en metode til at kryptere computeren og filerne, hvilket øger sikkerhedsniveauet og gør det svært for uvedkommende at tilgå filerne, hvis de falder i forkerte hænder. Sidder man med fortroligt materiale, kan det altså være fornuftigt at benytte BitLocker.

BitLocker beskytter dine filer mod uautoriseret adgang ved at kryptere harddisken samt kræve en eller flere godkendelsesfaktorer, når den skal låses op.

Hvorfor spørger min PC om en BitLocker-kode?

Windows kan bede om en BitLocker-genoprettelsesnøgle, hvis den registrerer noget suspekt såsom en usikker tilstand, et uautoriseret forsøg på at få adgang til computeren eller lignende. Det er en af de indbyggede sikkerhedsforanstaltninger, der hjælper dig til øget it-sikkerhed.

Det er dog ikke altid kun ved suspekte hændelser og tilstande, Windows kan bede om en BitLocker-genoprettelsesnøgle. Det kan også ske ved visse opdateringer til hardware, software og firmware, hvor Windows har svært ved at skille dem fra angreb eller forsøg på uautoriseret adgang. Med andre ord kan en opdatering gøre, at Windows bliver i tvivl og derfor beder om BitLocker-koden for en sikkerheds skyld.

Hvordan finder jeg min BitLocker-genoprettelsesnøgle?

En BitLocker genoprettelsesnøgle er en unik 48-cifret adgangskode. Det er denne kode, din computer kan bede om. Din computers BitLocker-genoprettelsesnøgle (BitLocker-kode) kan være gemt forskellige steder. Vi kan derfor ikke sige præcis, hvor den befinder sig i dit tilfælde. Men oftest er den lagret et af disse steder:

  • Printet på papir
  • Gemt på et USB-drev
  • Gemt på din Microsoft-konto
  • Gemt i en Azure Active Directory-konto
  • Lagret hos en systemadministrator

Hvis din computer administreres af en anden, f.eks. hvis det er en arbejds-pc eller en skole-pc, kan koden være lagret hos den person, der administrerer stedets computere.

I mange tilfælde er genoprettelsesnøglen lagret på din Microsoft-konto. For at finde den skal du logge på din Microsoft-konto via dette link. Hvis der er andre brugere med en Microsoft-konto på computeren, kan det være nødvendigt at logge ind på disse konti hver især for at se, hvilken konto BitLocker-genoprettelsesnøglen ligger på. Du kan læse mere om BitLocker og genoprettelsesnøglen på Microsofts hjemmeside.

Hvordan slås BitLocker fra?

Hvis du ikke vil bruge BitLocker på din computer, skal du slå det fra. Det kræver, at du allerede har fuld adgang til din computer inklusive at du har din genoprettelsesnøgle, hvis din computer beder om den.

  1. For at deaktivere BitLocker skal du åbne kontrolpanelet og klikke på “BitLocker Drive Encryption” (Kontrolpanel\System og sikkerhed\BitLocker-drevkryptering).
  2. Dernæst skal du klikke på “Sluk BitLocker”.
  3. Dernæst “Deaktiver BitLocker Drive Encryption”. Dette vil ændre din PC til midlertidigt at deaktivere BitLocker og opbevare nøglen til dekryptering i almindelig tekst. Dit drev er endnu ikke dekrypteret på dette stadie.
  4. For at dekryptere drevet og blive helt fri af BitLocker, skal du klikke på “Sluk BitLocker”.
  5. Herefter skal du vælge “Dekrypter Volume”. Nu dekrypteres alle data.

Hvis du har adgang til din computer men gerne vil have hjælp til at deaktivere BitLocker, er du velkommen til at kontakte os. Du skal bare oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din computer, så tager vi et kig på den.

Spørgsmål og svar

Hvordan får jeg hjælp til at slå BitLocker fra?

GladTeknik kan hjælpe dig med at slå BitLocker fra, hvis du ikke har held med at gøre det selv ved at følge vores guide. For at få hjælp skal du indlevere din computer til os på et af vores værksteder eller indleveringssteder.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias