BitLocker kode – Hvad det er og hvordan slås det fra?

BitLocker kode – Hvad det er og hvordan slås det fra?

BitLocker kode – Hvad det er og hvordan slås det fra? 1920 1079 GladTeknik A/S

Vi får jævnligt spørgsmål fra kunder der oplever at deres computer beder om en BitLocker-kode. Selvom navnet kunne lyde som en virus eller malware, er der ikke tale om det. Det er faktisk et krypteringsprodukt fra Microsoft til at kryptere ens computer og dens filer. Dvs. et ekstra lag af beskyttelse og øget it-sikkerhed. Men hvad gør man så hvis ens PC beder om en BitLocker kode for at låse op? Det gennemgår vi i dagens indlæg.

Hvad er BitLocker?

BitLocker er et sikkerhedsprodukt fra Microsoft som er bygget ind i Windows. Det er en metode til at kryptere sin computer og dens filer, hvilket giver et øget sikkerhedsniveau og gør det svært for uvedkommende at tilgå filerne såfremt de falder i forkerte hænder. Sidder man med fortroligt materiale kan det altså være meget fornuftigt at benytte BitLocker.

BitLocker beskytter altså din filer og data mod uautoriseret adgang, vel at mærke ved at kryptere harddisken samt kræve en eller flere godkendelsesfaktorer når den skal låses op.

Hvorfor spørger min PC om en BitLocker kode?

Windows kan spørge om en BitLocker genoprettelsesnøgle hvis den registrerer noget suspekt såsom en usikker tilstand, et uautoriseret forsøg på at få adgang til computeren eller lignende. Det er altså en af de indbyggede sikkerhedsforanstaltninger der hjælper dig til øget it-sikkerhed. Det er dog ikke altid kun ved suspekte hændelser og tilstande, at Windows kan bede om en BitLocker genoprettelsesnøgle. Det kan nemlig også ske ved visse opdateringer til hardware, software og firmware, hvor Windows har svært ved at differentiere dem fra potentielle angreb eller forsøg på uautoriseret adgang. Med andre ord kan en opdatering gøre at Windows bliver i tvivl og derfor beder om BitLocker-koden for en sikkerheds skyld.

Hvordan finder jeg min BitLocker genoprettelsesnøgle?

En BitLocker genoprettelsesnøgle er en unik 48-cifret adgangskode bestående af tal. Det er denne kode som din computer kan efterspørge. Din computers BitLocker genoprettelsesnøgle (BitLocker kode) kan være lagret forskellige steder. Vi kan derfor ikke sige præcis hvor den befinder sig i dit tilfælde. Men oftest er den lagret et af disse steder:

  • Printet på et stykke papir
  • Gemt på et USB-drev
  • Gemt på din Microsoft-konto
  • Gemt i en Azure Active Directory konto
  • Lagret hos en systemadministrator

Hvis din computer administreres af en anden, f.eks. hvis det er en arbejds-pc i en organisation eller en skole-pc, kan koden være lagret hos den person der administrerer organisationens computere.

I mange tilfælde er genoprettelsesnøglen lagret på din Microsoft-konto. For at finde den skal du logge på din Microsoft-konto via dette link. Hvis der er andre brugere som har en Microsoft-konto på computeren, kan det være nødvendigt at logge ind på disse konti hver især for at se hvilken konto som BitLocker genoprettelsesnøglen ligger på. Evt. læs mere om BitLocker og genoprettelsesnøglen på Microsofts hjemmeside.

Hvordan slås BitLocker fra?

Hvis du ikke ønsker at benytte BitLocker på din computer skal du slå det fra. Det kræver naturligvis at du allerede har fuld adgang til din computer, inklusiv har din genoprettelsesnøgle såfremt din computer lige nu beder dig om den.

For at deaktivere BitLocker skal du tilgå kontrolpanelet og klikke på ‘BitLocker Drive Encryption’. Dernæst skal du klikke på ‘Sluk BitLocker’ og dernæst ‘Deaktiver BitLocker Drive Encryption’. Dette vil ændre din PC til at midlertidigt deaktivere BitLocker og opbevare nøglen til dekryptering i almindelig tekst. Dit drev er endnu ikke dekrypteret på dette stadie. For at dekryptere drevet og dermed blive helt fri af BitLocker, skal du klikke på ‘Sluk BitLocker’ og dernæst ‘Dekryptér Volume’. Hernæst dekrypteres alle data.

Hvis du har adgang til din computer, men gerne vil have hjælp til deaktivering af BitLocker er du velkommen til at kontakte os eller oprette din sag her.