Kan den nye MacBook Air køle uden en blæser?

Kan den nye MacBook Air køle uden en blæser?

Kan den nye MacBook Air køle uden en blæser? 1920 1101 GladTeknik A/S

Optimal køling er vigtigt for en computer. Den varme, computeren genererer, skal nemlig ud af den, for at den kan opretholde en ordentlig ydeevne. Hvis computeren bliver for varm, kan der opstå skader. Derfor er der mange, der undrer sig over, at den nye MacBook Air, som Apple lige (november 2020) har lanceret, slet ikke har en blæser. I dagens indlæg gennemgår vi dette, og hvad du skal være opmærksom på.

MacBook Air med M1-processor

MacBook Air-modellen er Apples billigere bærbare, der bl.a. byder på slankt design. Den er yderst populær især hos de, der blot skal bruge en god computer til skolearbejde eller professionelt arbejde uden behov for tunge arbejdsprocesser.

Den nye MacBook Air med Apples egen M1-processor indebærer også en anden ændring – den har nemlig slet ikke en blæser indeni. Fordelen ved dette er først og fremmest, at den er fuldstændig stille, da det meste af den støj, der kommer fra computere, kommer fra en roterende blæser. Man kan også argumentere for, at computeren er lidt mere robust overfor slag, fordi man har fjernet en bevægelig komponent.

Årsagen, til at Apple kan designe en MacBook Air uden en indbygget blæser, er først og fremmest deres skifte til deres nye M1-processor. Denne nye processor bygger på en helt anden arkitektur end de Intel-chips, som Apple har brugt i årevis. Det har gjort det muligt for Apple at lave en masse optimeringer, der først og fremmest betyder:

  • Et mindre energiforbrug
  • En bedre batterilevetid
  • Og selvfølgelig mindre varmeudveksling.

I praksis betyder det, at de nye M1-baserede Macs som udgangspunkt slet ikke bliver varme, og lige netop ved MacBook Air er brugsmønsteret, at det er de færreste, der vil opleve, at deres Mac bliver varm nok til, at en blæser er nødvendig.

Det skal du være opmærksom på

Inden du styrter ned i elektronikforretningen og køber en af de nye MacBook Air med M1-processor, skal du være opmærksom på, at selvom der som udgangspunkt ikke opstår problemer med varme og overophedning, kan det ske alligevel.

Når der ikke er en blæser til at eskortere varmen ud af computeren, kaldes det for passiv køling. Og hvis først computeren overopheder, kan det blive kritisk. En af de ting, som er altafgørende for at passiv køling fungerer, er, at der er monteret korrekt kølepasta på CPU’en. Det skal være monteret korrekt og der skal være den rette mængde. Vi har set fabriksnye Macs og andre computere, som enten havde for meget eller for lidt kølepasta, hvilket resulterede i problemer med overophedning og lavere ydeevne.

Derfor skal du være opmærksom, hvis din computer får problemer med overophedning og i så fald indlevere den til reparation, så det kan blive udbedret, inden der opstår følgeskader.

Hvis du lige nu har en Mac eller en anden computer, der har problemer med overophedning, opfordrer dig til at oprette en sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din computer, så tager vi et kig på den.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias