Kan den nye MacBook Air køle uden en blæser?

Kan den nye MacBook Air køle uden en blæser?

Kan den nye MacBook Air køle uden en blæser? 1920 1101 GladTeknik A/S

Optimal køling er meget vigtigt for en computer. Den varme som computeren genererer skal nemlig ud af den, for at den kan opretholde en ordentlig ydeevne. Hvis først computeren bliver for varm, kan der opstå skader. Derfor er der mange der undrer sig over at den helt nye MacBook Air som Apple lige har lanceret slet ikke har en blæser indeni. I dagens indlæg gennemgår vi dette og hvad du skal være opmærksom på.

Den nye 2020 MacBook Air med M1-processor

MacBook Air modellen er Apples billigere bærbar der bl.a. byder på et meget slankt design. Den er yderst populær, især hos de der blot skal bruge en god computer til skolearbejde eller professionelt arbejde uden behov for teknisk tunge arbejdsprocesser. Den nye MacBook Air med Apples egen M1-processor er indebærer dog også en ny ændring – den har nemlig slet ikke en blæser indeni. Fordelen ved dette er først og fremmest at den er fuldstændigt stille, da det meste af den støj der kommer fra computere kommer fra en roterende blæser. Dertil kan man argumentere for at computeren er lidt mere robust overfor slag, da man fjerner en bevægelig komponent.

Årsagen til at Apple kan lykkedes med at designe en MacBook Air uden en indbygget blæser skyldes først og fremmest deres skifte til deres nye M1-processor. Denne nye processor bygger nemlig på en helt anden arkitektur end de Intel-chips som Apple har brugt i årevis, hvilket har gjort det muligt for Apple at foretage en masse optimeringer der først og fremmest betyder mindre energiforbrug, bedre batterilevetid og ikke mindst mindre varmeudveksling. I praksis betyder det altså, at de nye M1-baserede Macs som udgangspunkt slet ikke bliver varme, og lige netop ved MacBook Air er brugsmønsteret således at det er de færreste det vil opleve at deres Mac bliver varm nok til at en blæser er nødvendig.

Det skal du være opmærksom på

Inden du styrter ned i elektronikforretningen og køber en af de nye MacBook Air med M1-processor, skal du være opmærksom på at selvom der som udgangspunkt ikke opstår problemer med varme og overophedning, så kan det godt ske alligevel. For når der ikke er en blæser til at eskortere varmen ud af computeren, så kaldes det for passiv køling. Og hvis først computeren overopheder, kan det blive kritisk. En af de ting som er altafgørende for at passiv køling fungerer er, at der er monteret korrekt kølepasta på CPU’en. Det gælder både at det er monteret korrekt og at der er en korrekt mængde på. Vi har før set fabriksnye Macs og andre computere som havde for meget eller for lidt kølepasta monteret, hvilket resulterede i en række problemer med overophedning og lavere ydeevne. Derfor skal du altså være opmærksom på hvis din computer får problemer med overophedning, og i så fald indlevere den til reparation så det kan blive udbedret inden der sker følgeskader.

Hvis du lige nu sidder med en Mac eller anden computer der har problemer med overophedning, vil vi opfordre dig til at oprette en reparationssag her på vores hjemmeside og indlevere den efter aftale, så vi kan tage et kig på den.