Fordele og ulemper ved Apples nye M1-chip Macs

Fordele og ulemper ved Apples nye M1-chip Macs

Fordele og ulemper ved Apples nye M1-chip Macs 1920 1140 GladTeknik A/S

Apple har lanceret de første Macs med deres egen M1-chip. Denne nye processer erstatter Intel-chippen som Apple har brugt siden 2006. Med ændringen er internettet fyldt med artikler om disse nye chips og Macs, og med god grund, for det ér en stor ændring der på mange måder er overraskende. En af de ting vi hører folk spørge om er hvilke fordele og ulemper der er ved den nye chip og om der er noget man som forbruger skal være opmærksom på. Det vil vi gennemgå i dag.

Apples skift til M1-processor

Apple har de sidste mange år brugt Intel-chips som processor i deres Macs. Før det brugte de en chip kaldet Power PC. Da de skiftede til Intel var det for at tage Macs til det næste niveau. Niveauet efter dét er så kommet nu, hvor Apple skifter fra Intel-chips til deres egne M1-chips. Disse chips har en markant anerledes arkitektur og byder på en lang række optimeringer. Vi kender disse typer chips fra iPhones, som bruger samme type processor, så faktisk er det en form for mobil-processor der nu er i de nye Macs.

Apples skift til deres egne chips sker over en to-årig periode, hvilket faktisk er enormt hurtigt. For den nye arkitektur betyder at alle apps og programmer skal tilpasses denne nye arkitektur, hvilket betyder at ikke kun Apple, men også alle andre programmører har måtte arbejde intenst på at gøre deres applikationer klar.

Apple M1 chip arkitektur

Fordele ved Apples M1 chip

Der er rigtig mange fordele ved Apples skift til deres egen M1-chip.

Lynende hurtig

Den nye chip er eftersigende lynende hurtig. Apples egen sammenligning til deres event var meget vag, men der er allerede nu adskillige tests online der viser at selv den nye MacBook Air med M1-chippen er hurtigere end alle andre Macs. Dette er utroligt, når man tænker på at MacBook Air er Apples “billige” computer der normalt ligger i den lave ende af performance-skalaen.

Fuldt optimeret til Apples univers

Apple er notorisk dygtige til at optimere deres produkter, både hardware og software. Det er blandt andet derfor Safari fungerer meget effektivt ift. andre browsere på Macs. Det betyder at M1-chippen og Big Sur styresystemet byder på en lang række optimeringer, forbedrede integrationer, bedre ydeevne og bedre batteritid.

Fænomenal batteritid

En af de største overraskelser ved de nye Macs med M1-chippen er at batteritiden er bedre. Ikke bare bedre, men enormt meget bedre. Faktisk er den næsten fordoblet i MacBook Pro’en, hvilket er helt uhørt i en tidsalder hvor vi alle jubler hvis bare vi kan få 2 timers ekstra batteritid. De nye MacBooks med M1-chippen kan give op til 20 timers videoafspilning eller 17 timers browsing på internettet.

Understøtter iOS apps

Som noget nyt kan du bruge iOS apps på din Mac (med M1-chip). Det skyldes skiftet til den nye arkitektur som er den samme som på iPhone og iPad. Det hele taler derfor samme tekniske sprog og derfor kan du installere og benytte iOS apps på de nye MacBooks.

Holder computeren kølig

En varm computer er noget vi alle er vant til, men med Apples nye computere er det muligvis en ting i fortiden. Hvert fald for den almene bruger der ikke laver meget krævende ting såsom 4K-videoredigering. De nye Macs med M1 chips holder sig helt kølige. Faktisk så kølige at Apple valgte at fjerne blæseren helt i den nye MacBook Air.

Ulemper ved Apples M1 chip

Selvom der er overraskende mange og store forbedringer ved de nye M1-baserede Macs, så er der også en række ulemper ved skiftet.

Kun 2 USB-C porte

Den nye MacBook Air, MacBook Pro og Mac Mini med M1 chip har kun 2 USB-C porte. Forgængeren af MacBook Pro har eksempelvis 4. Så hvis du bruger mange af disse porte, kan det føles som en begræsning. Mac Mini har udover de 2 USB-C porte også 2 USB-A porte.

Passiv køling i den nye MacBook Air

Passiv køling betyder at kølingen sker uden en blæser. Det er dét der er tilfældet i den nye MacBook Air med M1-chip. Det betyder at selvom den ved meget krævende opgaver kan løbe ind i varmeproblemer, hvilket vil gøre at ydeevnen nedsættes for at den ikke bliver for varm. Det betyder også at det er vigtigt at kølepastaen inde i computeren er påført korrekt fra fabrikkens side og at hvis der opstår problemer, at dette repareres korrekt. I så fald kan vi hjælpe med en Mac reparation.

eGPU ikke understøttet

De nye computere med M1-chippen understøtter ikke eGPU (eksternt grafikkort). Den almene bruger har ikke behov for dette, men folk der gamer eller udfører andre krævende processor har og der kan det være en markant ulempe.

Maksimalt 16 GB RAM

RAM er computerens korttidshukommelse og at de nye Macs kun understøtter op til 16 GB RAM er en stor skuffelse for mange. Fordi for selv den almene bruger er der mange programmer og applikationer der bruger meget RAM, heriblandt Google Chrome som rigtig mange jo bruger. Det er derfor værd at overveje hvor mange RAM man reelt har behov for og om de 16 er nok, for det er ikke muligt at opgradere til eksempelvis 32 GB RAM senere hen.

Ikke alle programmer virker optimalt fra start

Selvom Apple offentliggjorde skiftet til M1-chips og Big Sur styresystemet helt tilbage i sommers, så programmører kunne klargøre deres programmer til den nye arkitektur og det nye styresystem, så er det ikke alle der har nået at blive klar. Det gælder eksempelvis Adobe Photoshop, som mange jo bruger. Apple har dog været så gode at udvikle en protokol kaldet Rocetta 2 som sikrer at de programmer der endnu ikke er optimerede til den nye chip, alligevel godt kan fungere. Nogle tests der er kommet ud online viser sågar at nogle programmer kører bedre end normalt. På den anden side er der også eksempler på lidt mere niche-programmer som slet ikke virker på de nye Macs og det er selvfølgelig en ulempe.

2 kommentarer
 • Vil det være muligt at installere Windows 10 under
  Bootcamp ?

  • Hej Arne,

   Vi vil ikke anbefale at installere Windows 10 på en MacBook med M1 chip, det kan give en del udfordringer eller uforudsigelige fremtidige udfordringer hvis det overhovedet lykkedes at installere Windows 10 på den. Her vil vi nok mere anbefale en Lenovo eller HUAWEI i stedet, de laver også nogle flotte/gode computere. 🙂 Men du kan prøve at kaste dig ud i det, det er dog ikke noget vi vil anbefale. 🙂

   Rigtigt god påske. 🙂

   Venlig hilsen,
   Mathias Emil Nielsen