Min Mac er langsom efter opdatering til MacOS Big Sur, hvad gør jeg?

Min Mac er langsom efter opdatering til MacOS Big Sur, hvad gør jeg?

Min Mac er langsom efter opdatering til MacOS Big Sur, hvad gør jeg? 1920 1140 GladTeknik A/S

Apple lancerede i torsdags (november 2020) deres nyeste version af MacOS-styresystemet, som nu hedder Big Sur. Det er en længe ventet opdatering, der blev offentliggjort tilbage i juni 2020 og som programmører har arbejdet hårdt for at gøre deres programmer klar til.

Med Big Sur følger en lang række nye funktioner, optimeringer og rettelser. Men nogle brugere med ældre Macs har rapporteret problemer efter opdateringen. Hvad kan du gøre i den situation? Det kigger vi på i dag.

MacOS Big Sur – Apples nye styresystem

MacOS Big Sur er som nævnt et længe ventet styresystem, der på sin vis starter en ny æra for Macs, da det er tæt forbundet til Apples nye computere, der er baserede på deres egne chips (M1) fremfor Intel-chips, som Apple har brugt siden 2006.

Styresystemet er især lavet med henblik på denne rejse og er optimeret til den. Det betyder ikke, at dem med Intel-baserede Macs ikke kan få gavn af opdateringen. Computere helt tilbage fra 2013 kan opdatere til Big Sur. Den præcise liste over kompatibilitet (det vil sige, “ting der passer sammen”) findes på Apples hjemmeside.

Big Sur til Mac

Er din Mac langsom efter opdateringen til Big Sur?

Hvis din Mac er blevet langsom efter opdateringen til Big Sur, er du ikke alene. Selvom det efter sigende fungerer upåklageligt og tildels bedre på de fleste modeller, er der brugere, der rapporterer om problemer: visse dele af deres computer er blevet langsommere efter opdateringen. Det er eksempelvis, når computeren skal låses op med kode, når programmer startes eller visse ting skal loades.

Det er et irritationsmoment, du gerne vil have løst. Heldigvis kan du prøve flere forskellige ting:

  • Genstart din Mac (nogle gange hjælper en simpel genstart)
  • Frigør plads på harddisken (hvis din Mac ikke har meget ledig plads, kan det give problemer)
  • Kør et renseprogram såsom CleanMyMac
  • Minimer antallet af programmer, der starter sammen med computeren
  • Tjek aktivitetsovervågningen og se om bestemte programmer eller processer bruger (for) mange ressourcer
  • Nulstil SMC og PRAM/NVRAM
  • Luk programmer og tabs du ikke bruger
  • Brug Safari i stedet for Chrome (Safari bruger færre ressourcer)
  • Vent et par dage og se om det bliver bedre

Hvis du fortsat har problemer

Hvis du fortsat har problemer, selv når du har prøvet flere af de ovenstående ting, eller hvis du ikke ved, hvordan du gør, anbefaler vi, at du får os til at se på din computer.

Hvis problemet ikke kan løses med forslagene herover, kan det være nødvendigt at nedgradere til den forrige version af styresystemet (Catalina) og vente på, at Apple får udgivet en opdatering til Big Sur, som løser de problemer, især ældre Macs kan have med Big Sur.

Hvis en nedgradering er nødvendig, anbefaler vi dig at få professionel hjælp, så du undgår at komme til at slette filer. Vores Apple-specialiserede teknikere er klar til at hjælpe dig.

Du skal bare oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din computer, så tager vi et kig på den.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias