Min Mac er langsom efter opdatering til MacOS Big Sur, hvad gør jeg?

Min Mac er langsom efter opdatering til MacOS Big Sur, hvad gør jeg?

Min Mac er langsom efter opdatering til MacOS Big Sur, hvad gør jeg? 1920 1140 GladTeknik A/S

Apple lancerede i torsdags deres nyeste version af MacOS styresystemet, som nu hedder Big Sur. Det er en længe ventet opdatering, der blev offentliggjort tilbage i juni og som programmører har arbejdet hårdt for at gøre deres applikationer klar til. Med Big Sur følger en lang række nye funktioner, optimeringer og rettelser. Men nogle Mac-brugere med ældre Macs har rapporteret at de oplever problemer efter opdateringen, så hvad kan gøre i den situation? Det kigger vi på i dag.

MacOS Big Sur – Apples nye styresystem

MacOS Big Sur er som nævnt et længe ventet styresystem der på sin vis starter en ny era for Macs, da det er forbundet tæt til Apples nye computere der er baserede på deres egne chips fremfor Intel-chips som Apple har brugt siden 2006. Styresystemet er altså især lavet med henblik på denne rejse og er ligeledes optimeret hertil. Det betyder dog ikke at dem med Intel-baserede Macs ikke kan få gavn af opdateringen. Computere helt tilbage fra 2013 kan opdatere til Big sur. Den eksakte kompatabilitetsliste findes på Apples hjemmeside.

Big Sur til Mac

Er din Mac langsom efter opdateringen til Big Sur?

Hvis du oplever at din Mac er blevet langsom efter opdateringen til Big Sur, er du ikke alene. Selvom det eftersigende fungerer upåklageligt og tildels bedre på langt de fleste modeller, er der brugere der rapporterer om problemer såsom at visse dele af deres computer er blevet langsommere efter opdateringen til Big Sur. Det er eksempelvis når computeren låses op med kode, når applikationer startes eller visse ting skal loades. Et irritationsmoment man gerne bare vil have løst. Heldigvis kan du prøve flere forskellige ting for at løse problemet:

  • Genstart din Mac (nogle gange hjælper en simpel genstart på problemet)
  • Frigør mere plads på harddisken (hvis din Mac ikke har meget ledig plads, kan det give problemer)
  • Kør et renseprogram såsom CleanMyMac
  • Minimer antallet af programmer der auto-starter når computeren startes op
  • Tjek aktivitetsovervågningen og se om bestemte programmer eller processer bruger for mange ressourcer
  • Nulstil SMC og PRAM/NVRAM
  • Luk programmer og tabs du ikke bruger
  • Benyt Safari i stedet for Chrome (Safari bruger færre ressourcer)
  • Vente et par dage og ser om det bliver bedre

Hvis du fortsat har problemer

Hvis du fortsat oplever problemer, selv når du har prøvet flere af de ovenstående ting eller hvis du ikke ved hvordan du gør de nævnte ting, så vil vi anbefale at du får os til at kigge på din computer. Hvis ikke problemet kan løses med de ovenstående forslag, kan det være nødvendigt at nedgradere til den forrige version af styresystemet (Catalina) og vente på at Apple får udgivet en opdatering til Big Sur som løser de problemer som især ældre Macs kan opleve med Big Sur styresystemet. Hvis en nedgradering er nødvendig vil vi anbefale dig at få professionel hjælp til det, så du undgår at komme til at slette alle dine filer. Vores Apple-specialiserede teknikere står klar til at hjælpe dig.