Hvordan renser man en iMac?

Hvordan renser man en iMac?

Hvordan renser man en iMac? 640 360 GladTeknik A/S

Henover tid vil alle computere samle støv og andre småpartikler inden i. Det gælder også iMacs. Dette kan gå ud over din iMacs evne til at afkøle ordenligt, hvilket har negativ indvirkning på dens ydeevne. Dvs. hastighed, brugeroplevelse og holdbarhed m.m. Så hvad kan man gøre? Det forklarer vi i dette indlæg.

Støv i iMac

iMacs unikke design, hvor computer og skærm er integreret i ét stykke giver et minimalistisk og lækkert udtryk på skrivebordet og der opnås en masse pladsbesparelse. Det er for mange at foretrække. Dog er din iMac ikke immun overfor støv, skidt og andre småpartikler der kan cirkulere rundt i luften, og det er faktisk noget du bør være opmærksom på. For ligesom ved andre computere, både stationære og bærbare, PC og Mac, så kan støv og skidt i din iMac gå ud over dens ydeevne. Det gør den fordi din iMac har brug for at opretholde en rimelig temperatur, og det gør den ved at puste den varme luft ud af computeren. En iMac og iMac Pro har sin ventilation i bunden af computeren/skærmen og på bagsiden. Disse ventilationshuller skal altså være åbne og ublokerede for at den varme som computeren opbygger ved brug kan komme ud. Det er dog ikke kun blokering af selve ventilationskanalerne du skal være opmærksom på, for støv og skidt kan også sagtens samle sig dybere inde i computeren. Det kan være på de forskellige komponenter eller i hjørner og kroge.

Udover varmeproblemer kan støv i iMac også få den til at larme mere, fordi blæseren er nødt til at arbejde hurtigere. Så er du træt af en larmende blæser, vil en indvendig rensning sandsynligvis hjælpe på det.

Hvordan renses en iMac for støv?

Rense iMac for støv

Apple er kendte for at lave flotte designs, men også designs som for den almene forbruger er svære eller nærmest umulige at pille ved. iMacs er ingen undtagelse, for her har Apple limet skærmen fast. Vel at mærke den skærm som man er nødt til at afmontere for at foretage ændringer eller for at rense computeren indvendigt. Derfor kræver det noget specielt udstyr at åbne en iMac. Det er ligeledes vigtigt at det gøres i et antistatisk miljø, for at undgå en kortslutning.

Når iMac’en er åbnet forsigtigt, bruges en luftkompressor til at puste støvet forsigtigt ud af computeren. Det er også muligt at bruge komprimeret luft på dåse med 100% tør luft, men det er ikke altid at denne får bugt med det hele. Når computeren er ren for støv kan den samles igen med ny lim (ligeledes specialudstyr).

Som du kan læse, er en indvendig rens af iMacs en lidt mere kompliceret proces for den almene bruger, og vi anbefaler derfor at du får professionel hjælp i stedet for at prøve selv. For hvis først det går galt kan du risikere at skulle få din iMac repareret.

Kan jeg ikke bare bruge støvsugeren?

Et helt almindeligt spørgsmål vi nogle gange får er om man ikke bare kan bruge støvsugeren ved iMac’ens ventilationskanaler og på den måde suge eventuelt støv ud. Svaret er NEJ. Det må du endeligt ikke gøre! At støvsuge en computer kan nemlig kortslutte den og dermed fuldstændigt ødelægge den pga. statisk elektricitet. På vores værksted er arbejdsstationerne ESD-sikrede, hvilket netop er for at undgå statisk elektricitet.

Video om rens af computere

Vi har tidligere lavet en video der viser hvordan computere renses forsvarligt. Videoen fokuserer på bærbare computere, men det er de samme principper der gør sig gældende ved stationære computere såsom iMac og iMac Pro.