Hvordan renser man en iMac?

Hvordan renser man en iMac?

Hvordan renser man en iMac? 640 360 GladTeknik A/S

Med tiden vil alle computere samle støv og andre småpartikler inden i. Det gælder også iMacs. Det kan gå ud over din iMacs evne til at køle ordentligt, hvilket har negativ indvirkning på dens ydeevne. Det vil sige hastighed, brugeroplevelse og holdbarhed m.m. Hvad kan du gøre? Det forklarer vi i dette indlæg.

Støv i iMac

iMacs unikke design, hvor computer og skærm er integreret i et stykke, giver et minimalistisk og lækkert udtryk på skrivebordet, og der spares en masse plads. Det er for mange at foretrække. Dog er din iMac ikke immun overfor støv, skidt og andre småpartikler, der kan cirkulere rundt i luften, og det er faktisk noget, du bør være opmærksom på.

Ligesom ved andre computere, både stationære og bærbare, PC og Mac, kan støv og skidt i din iMac gå ud over dens ydeevne. Det sker, fordi din iMac har brug for at opretholde en rimelig temperatur, og det gør den ved at puste den varme luft ud af computeren. En iMac og iMac Pro har ventilationen i bunden af computeren/skærmen og på bagsiden.

Disse ventilationshuller skal være åbne for at den varme, computeren opbygger ved brug, kan komme ud. Det er ikke kun blokering af selve ventilationskanalerne, du skal være opmærksom på, for støv og skidt kan også sagtens samle sig dybere inde i computeren. Det kan være på de forskellige komponenter eller i hjørner og kroge.

Udover varmeproblemer kan støv i iMac også få den til at larme mere, fordi blæseren er nødt til at arbejde hurtigere. Er du træt af en larmende blæser, vil en indvendig rensning sandsynligvis kunne hjælpe på det.

Hvordan renses en iMac for støv?

Rense iMac for støv

Apple er kendt for at lave flotte designs, men også designs som for den almene bruger er svære eller nærmest umulige at pille ved.

iMacs er ingen undtagelse, for her har Apple limet skærmen fast. Vel at mærke den skærm, man er nødt til at afmontere for at lave ændringer eller for at rense computeren indvendigt. Derfor kræver det specielt udstyr at åbne en iMac. Det er også vigtigt, at det gøres i et antistatisk miljø for at undgå kortslutning.

Når iMac’en er åbnet forsigtigt, bruges en luftkompressor til at puste støvet forsigtigt ud af computeren. Det er også muligt at bruge komprimeret luft på dåse med 100% tør luft, men det er ikke altid, denne får bugt med det hele. Når computeren er ren for støv, kan den samles igen med ny lim (også specialudstyr).

Som du kan læse, er en indvendig rens af iMacs en kompliceret proces for den almene bruger, og vi anbefaler derfor, at du får professionel hjælp i stedet for at prøve selv. For hvis først det går galt, kan du risikere at skulle have din iMac repareret.

Kan jeg ikke bare bruge støvsugeren?

Et helt almindeligt spørgsmål, vi nogle gange får, er, om du ikke bare kan bruge støvsugeren ved iMac’ens ventilationskanaler og på den måde suge eventuel støv ud. Svaret er “Nej”. Det må du endelig aldrig gøre!

At støvsuge en computer kan kortslutte den og dermed ødelægge den fuldstændig på grund af statisk elektricitet. På vores værksted er arbejdsstationerne ESD-sikrede netop er for at undgå statisk elektricitet.

Video om rens af computere

Vi har tidligere lavet en video, der viser, hvordan computere renses forsvarligt. Videoen fokuserer på bærbare computere, men det er de samme principper, der gør sig gældende ved stationære computere såsom iMac og iMac Pro.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias