Hvad er et bundkort og kan det repareres?

Hvad er et bundkort og kan det repareres?

Hvad er et bundkort og kan det repareres? 1920 1280 GladTeknik A/S

Din computer består af rigtig mange forskellige komponenter der samlet set udgør selve computeren og sikrer dens funktioner. Men ikke alle komponenter er lige kendte i folkemunde. Bundkort, eller logic board som de også kaldes, er en af dem. I modsætning til RAM, grafikkort og processer er det en del af computeren som de færreste plejer at forholde sig til. Så hvad er et bundkort i en computer egentligt, og kan det repareres hvis det går i stykker? Det kommer vi ind på i dagens blogindlæg.

Hvad er et bundkort?

Bundkortet er den centrale enhed i din computer hvortil de øvrige komponenter forbindes og tilsluttes. Eksempelvis er både CPU, RAM, grafikkortet, lydkortet og harddisken alle komponenter som er tilsluttet bundkortet. Dertil kommer løse enheder såsom tastatur, mus og USB-enheder som tilsluttes forskellige stik som ligeledes er fastmonteret på bundkortet. Så hvis du undrer dig over om bundkortet er vigtigt, er svaret naturligvis ja. Bundkortet er en yderst essentiel del af din computer. Bundkortet har mange navne og kaldes ofte også motherboard, logic board og mobo. Logic board er den betegnelse der bruges ved Macs (Apple computere).

Hvordan ser et bundkort ud?

Bundkort, motherboards og logic boards findes en mange forskellige former og størrelser. Hvilke porte der er i dem og antallet af dem varierer ligeledes. Her er et eksempel på et bundkort:

reparation af bundkort

Hvordan virker et bundkort?

Bundkortets funktion er at forbinde alle computerens dele sammen, enten ved direkte montering eller via kabler og lignende tilslutninger. Selve bundkortet er altså ubrugeligt, da dens opgave er at få de andre enheder til at være tilsluttet og kunne kommunikere på tværs. Dit bundkort indeholder bl.a. en chip til Basic Input/Output System (BIOS) som kontrollerer nogle af de mest basale funktioner og som tester sig selv hver gang computeren tændes for at sikre at alting fungerer.

Hvorfor går et bundkort i stykker?

Eftersom bundkortet er en fastmonteret enhed som man som bruger ikke har interaktion med normalt, kan det være et mysterie hvorfor bundkort kan gå i stykker. Men det findes der mange årsager til, heriblandt:

  • Væskeskader såsom spildt vand, kaffe, sodavand osv.
  • Defekter
  • Kortslutninger
  • Alder på bundkortets eget batteri
  • Overspænding, f.eks. fra tordenvejr

Især væskeskader er en relativ almindelig årsag til fejl og skader på bundkort, motherboards og logic boards. Væsken kan både gå ind at kortslutte det eller initiere rust. Begge dele er meget kritisk.

Kan et bundkort repareres?

Ja, i mange tilfælde kan et bundkort, motherboard eller logic board godt repareres og det er netop noget som mange computer reparatører ikke vælger at gøre. Mange steder vælger man altid at udskifte hele bundkortet fremfor at reparere defekte eller beskadigede dele af det. En udskiftning er ofte markant dyrere og i realiteten slet ikke nødvendig. Hos GladTeknik udfører vi til gengæld reparation af bundkort, hvis vi identificerer at det kun er en mindre del af bundkortet der har fejl. Det er som regel kun hvis der er brændt hul i bundkortet eller hvis processoren er kortsluttet at det ikke kan svare sig at reparere det, men det hører til sjældenhederne. I langt de fleste tilfælde kan det godt betale sig. En reparation af bundkort, motherboard eller logic board er dog ikke noget vi vil anbefale at man selv prøver, da det kræver en specialiseret viden og udstyr. Henvend dig i stedet til os og få en konkret vurdering og tilbud.

Eksempel på konkret sag

reparation af bundkort ved væskeskade