Hvad er et bundkort og kan det repareres?

Hvad er et bundkort og kan det repareres?

Hvad er et bundkort og kan det repareres? 1920 1280 GladTeknik A/S

Din computer består af mange forskellige komponenter, der samlet set udgør selve computeren og sikrer dens funktioner. Men ikke alle komponenter er lige kendte i folkemunde. Bundkort, logic board eller Mother Board, som de også kaldes, er et af dem. I modsætning til RAM, grafikkort og processorer er det en del af computeren, som de færreste plejer at forholde sig til. Så hvad er et bundkort i en computer egentlig, og kan det repareres, hvis det går i stykker? Det kommer vi ind på i dagens blogindlæg.

Hvad er et bundkort?

Bundkortet er den centrale enhed i din computer, som de øvrige komponenter forbindes og tilsluttes til. Eksempelvis er både CPU, RAM, grafikkortet, lydkortet og harddisken alle komponenter, som er tilsluttet bundkortet. Dertil kommer løse enheder såsom tastatur, mus og USB-enheder, som tilsluttes forskellige stik, som også er fastmonterede på bundkortet.

Hvis du undrer dig over, om bundkortet er vigtigt, er svaret naturligvis “Ja”. Bundkortet er en essentiel del af din computer.

Hvordan ser et bundkort ud?

Bundkort, motherboards og logic boards findes en mange forskellige former og størrelser. Hvilke porte, der er i dem og antallet af dem, varierer også. Her er et eksempel på et bundkort:

reparation af bundkort

Hvordan virker et bundkort?

Bundkortets funktion er at forbinde alle computerens dele enten ved direkte montering eller via kabler og lignende tilslutninger. Selve bundkortet er altså ubrugeligt, da dets opgave er at få de andre enheder til at være tilsluttede og kommunikere på tværs. Dit bundkort indeholder bl.a. en chip til Basic Input/Output System (BIOS), som kontrollerer nogle af de mest basale funktioner, og som tester sig selv hver gang, computeren tændes for at sikre, at alting fungerer.

Hvorfor går et bundkort i stykker?

Eftersom bundkortet er en fastmonteret enhed, som man som bruger normalt ikke har interaktion med, kan det være et mysterium, hvorfor det kan gå i stykker. Det findes der mange årsager til:

  • Væskeskader såsom spildt vand, kaffe, sodavand osv.
  • Defekter
  • Kortslutninger
  • Alder på bundkortets eget batteri
  • Overspænding, f.eks. fra tordenvejr

Især væskeskader er en relativt almindelig årsag til fejl og skader på bundkort. Væsken kan både gå ind og kortslutte det eller initiere rust. Begge dele er meget kritisk.

Kan et bundkort repareres?

“Ja” i mange tilfælde kan et bundkort repareres og det er noget, mange reparatører ikke gør. Mange vælger altid at udskifte bundkortet fremfor at reparere defekte eller beskadigede dele af det.

En udskiftning er ofte markant dyrere og i realiteten slet ikke nødvendig. Hos GladTeknik reparerer vi til gengæld bundkortet, hvis vi identificerer, at det kun er en mindre del af bundkortet, der har fejl.

Det er som regel kun, hvis der er brændt hul i bundkortet, eller hvis processoren er kortsluttet, at det ikke kan svare sig at reparere det, men det hører til sjældenhederne. I langt de fleste tilfælde kan det betale sig.

Reparation af bundkort, motherboard eller logic board er ikke noget, vi anbefaler, du selv prøver, da det kræver specialiseret viden og udstyr. Henvend dig i stedet til os og få en konkret vurdering og tilbud.

Du skal bare oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din computer, så tager vi et kig på den.

Eksempel på konkret sag med reparation af bundkort

reparation af bundkort ved væskeskade

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias