Pas på din computer i tordenvejr

Pas på din computer i tordenvejr

Pas på din computer i tordenvejr 1920 1280 GladTeknik A/S

Pas på din computer i tordenvejr

I løbet af sommeren vil det sikkert tordne adskillige gange. Det er ikke ufarligt for din computer, da det kan medføre overspændinger i elnettet, hvilket kan gå ud i dine stikkontakter og videre til computere og anden elektronik.

Hver gang, det har tordnet, stiger antallet af kunder med skader fra overspænding. Det er ikke altid, der sker noget i tordenvejr, men det er en af de typiske skader som følge af lynnedslag.

Vi giver dig her nogle råd om, hvordan du forholder dig med din computer og anden elektronik i tordenvejr.

Træk stikket ud

Vi anbefaler, at du trækker strømkablet og eventuelle netværkskabler ud af stikkontakter og ethernet-stik, så din computer, dit tv, din telefon, dine højtalere og anden elektronik ikke er forbundet til elnettet. På den måde føres overspændingen ikke til dine enheder, hvis der opstår en overspænding på elnettet tæt på din bolig.

Ethernet er en teknologi og et netværkskommunikationsprotokol, der bruges til at oprette forbindelse mellem computere, enheder og netværksudstyr, så de kan dele data og ressourcer. Det er en af de mest udbredte metoder til at oprette et lokalt netværk (LAN) eller en lokal netværkstilslutning i en bredere sammenhæng.

Det samme anbefales, inden du tager på ferie, da det kan tordne, mens du er væk. Det er ikke nok at slukke på kontakten, da overspænding stadig vil kunne ledes ud i dine enheder.

Brug enheder der kører på batteri

Det er sikkert at bruge dine batteridrevne enheder i tordenvejr eksempelvis din bærbare computer. Bare husk at den ikke må være koblet til strømstikket. Du kan desuden bruge internettet fra din trådløse router, da det kun vil være den, der brænder af, hvis lynet slår ned, og der opstår overspænding. En trådløs router er som regel en del billigere at erstatte end fx en computer, en spillekonsol, et fjernsyn eller en højtaler.

Fem tegn på at din computer har været udsat for overspænding

Mange af komponenterne i din computer er sensitive overfor overspændinger. Derfor kan tordenvejr ikke kun ødelægge din computer generelt men også ødelægge bestemte dele i din computer, som så skal repareres eller udskiftes. Nogle af de typiske tegn, på at den har været udsat for overspænding, er:

  1. Den vil ikke starte
  2. Den vil ikke forbinde til internettet
  3. Der vises blå skærm med fejl (grå skærm ved Mac)
  4. Der vises sort skærm med blinkende mus
  5. Problemer med harddisken

Listen er ikke udtømmende.

Er du i tvivl, anbefaler vi, at du får din computer tjekket på et af vores værksteder. Du skal bare oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din computer, så tager vi et kig på den.

Hvis skaden er sket

I mange tilfælde dækker forsikringsselskabet sådanne skader. Det kan være en god idé at dokumentere, at det har tordnet på din adresse ved fx at bruge hjemmesiden https://forsikringsvejret.dk.

Vi kan hjælpe med at udarbejde den skadesanmeldelse, dit forsikringsselskab skal bruge.

På den måde sikrer du, at det gøres korrekt. Hvis du ikke er dækket af en forsikring, anbefaler vi, at du indleverer din computer på vores værksted i Hvidovre og får en grundlæggende håndtering og et tilbud. Det bør du gøre hurtigst muligt, da hurtig håndtering af skaderne øger sandsynligheden for, at vi kan redde computeren og de data, du har på den.

Hvis vi skal hjælpe dig med din computer, skal du bare oprette en sag på hjemmesiden og derefter indlevere den på vores værksted, så kigger vi på den.

Du kan også kontakte os via vores kontaktformular, så vurderer vi opgaven og giver dig et uforpligtende tilbud.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias