Pas på din computer i tordenvejr

Pas på din computer i tordenvejr

Pas på din computer i tordenvejr 1920 1280 GladTeknik A/S

Henover den danske sommer har der været tordenvejr adskillige gange. Det er ikke helt ufarligt for din computere, da det kan medføre overspændinger i elnettet, hvilket kan gå ud i dine stikkontakter og dermed tilkoblede computere og anden elektronik. Hver gang der har været tordenvejr oplever vi en stigning i antallet af kunder med skader fra overspænding. Det er ikke altid der sker noget under tordenvejr, men det er faktisk en af de mest typiske skadestyper som følge af lynnedslag. Vi vil her give dig nogle råd til hvordan du forholder dig ift. dine computere og elektronik under tordenvejr.

Træk stikket ud

Det kan anbefales at du trækker strømkablet og eventuelle netværkskabler ud af stikkontakter og ethernet-stik, så din computer, dit tv, din telefon, højtalere og anden elektronik ikke er indirekte forbundet til elnettet. På den måde føres overspændingen ikke videre til dine enheder, såfremt der opstår en overspænding på elnettet tæt på din bolig. Det samme kan anbefales inden man tager afsted på ferie, da der jo kan opstå tordenvejr mens man er bortrejst. Det er ikke nok at slukke på kontakten, da overspænding stadig vil kunne ledes ud i dine enheder såfremt uheldet opstår.

Brug enheder der kører på batteri

Det er sikkert at benytte dine batteridrevne enheder under tordenvejr. Eksempelvis din bærbare computer. Bare husk at den ikke må være koblet til strømstikket. Du kan desuden godt benytte internettet fra din trådløse router, da det kun vil være den som brænder af i tilfældet af lynnedslag og overspænding. En trådløs router er som regel en del billigere at erstatte, end en dyr computer, spillekonsol, fjernsyn eller højtaler.

5 tegn på at din computer har været udsat for overspænding

Mange af enhederne i din computer er yderst sensitive overfor overspændinger. Derfor kan tordenvejr ikke kun ødelægge din computer generelt set, men også ødelægge bestemte dele i din computer som så skal repareres eller udskiftes. Nogle af de typiske tegn på at din computer har haft overspænding er:

  1. Den vil ikke starte
  2. Den vil ikke forbinde til internettet mere
  3. Der vises en blå skærm med fejl (eller grå skærm ved Mac)
  4. Der vises en sort skærm med blinkende mus
  5. Problemer med harddisken

Listen er ikke udtømmende, så er du i tvivl, anbefaler vi at du får din PC eller Mac tjekket på et af vores værksteder.

Hvis skaden er sket

I mange tilfælde dækker ens forsikringsselskab skader som denne. Det kan være en god idé at dokumentere at der har været tordenvejr på ens adresse, ved at bruge hjemmesiden forsikringsvejret.dk. Derudover vil vi hos GladTeknik kunne hjælpe dig med at udarbejde en skadesanmeldelse som dit forsikringsselskab skal bruge til sagen. På den måde sikrer du, at det gøres korrekt. Hvis ikke du er dækket af din forsikring vil vi anbefale dig, at du indleverer din computer på vores værksted i Hvidovre og får en grundlæggende håndtering og pristilbud. Uanset bør du hurtigst muligt få den indleveret, da hurtigere håndtering af skaderne øger sandsynligheden for at vi kan redde den og de data som er i computeren.