Min iMac er langsom, hvad gør jeg?

Min iMac er langsom, hvad gør jeg?

Min iMac er langsom, hvad gør jeg? 1920 1282 GladTeknik A/S

iMacs kan ligesom andre computere blive langsomme. Enten med alderen eller fordi der er noget galt inden da. Det er ikke ualmindeligt, at iMacs er brugbare og effektive i mange år og afhængigt, af hvad den bruges til, vælger mange at beholde den i flere år, end hvad man normalt vil gøre med en computer.

Når ens iMac alligevel er blevet langsom og ineffektiv, er det værd at se på, hvad man kan gøre for at optimere den og gøre den hurtigere. Det guider vi dig til i dag.

Hvorfor er min iMac så langsom?

Der er mange ting, der har indflydelse på din computers hastighed og ydeevne. Det gælder også for iMacs. Alder, slitage, skader og defekter har alt sammen indflydelse på, om din iMac er langsom. Når din iMac er blevet langsom, handler det altså om at finde ind til kernen af problemet, hvilket er forskelligt fra sag til sag, og så udføre den reparation nødvendige reparation.

Nogle af de typiske problemer, der gør den langsom, er:

  • HDD (Hard Disk Drive) i stedet for SSD (Solid State Drive)
  • Støv og skidt indvendigt
  • Softwareproblemer
  • Virus og malware
  • Manglende opdateringer
  • For få RAM
  • Mangel på plads på harddisken

Udskift harddisken

Mange ældre iMacs indeholder en HDD, som er en mekanisk harddisk. Disse var engang standarden, men siden da er der kommet SSD, som fungerer anderledes, arbejder hurtigere og er mindre sårbare overfor skader og bevægelser.

En udskiftning fra HDD til SSD kan gøre en enorm forskel for din iMacs hastighed. Mange fortæller os, at deres iMac er så god som ny efter en sådan udskiftning. Savner du også plads på din harddisk, er det oplagt at skifte ikke kun fra HDD til SSD men også til en større harddisk.

Få den renset for støv og skidt

Alle computere genererer varme. De skal kunne komme af med varmen. Hvordan de kommer af med varmen afhænger af den enkelte model. Et fælles problem mange computere – inklusiv iMacs – har, er, at der kan samle sig støv og skidt indeni den med tiden. Dette støv og skidt medfører, at computeren har sværere ved at komme af med varmen, hvilket gør, at den sænker ydeevnen og derfor bliver langsommere.

Opgrader RAM

RAM er din iMacs korttidshukommelse, som bruges til mange ting. Styresystemet og de programmer, du åbner, benytter alle RAM. Behovet for RAM er steget med tiden, fordi programmerne kræver mere og mere RAM. Det kan derfor meget vel være, at din iMac ikke har helt nok RAM i forhold til dit behov. Udfører du tunge processer såsom at du redigerer videoer, redigerer billeder eller spiller du spil, kan det ofte gøre en mærkbar forskel at opgradere.

Opdater eller geninstaller MacOS

MacOS er din iMacs styresystem. Der kommer løbende opdateringer, som bl.a. indeholder forbedringer, ikke kun i forhold til funktionerne men også ting som sikkerhed og ydeevne. Du bør derfor tjekke, om der er tilgængelige opdateringer til MacOS.

Du kan også overveje at få geninstalleret MacOS. Har du problemer med, at din iMac er langsom eller har andre problemer, kan en komplet geninstallation af MacOS nogle gange afhjælpe problemet.

Hvis du vil være ekstra grundig, kan du få installere alt på ny. Her slettes alt. Du skal selvfølgelig lave en fuld backup først, så du kan flytte de gamle filer over bagefter.

Skal vi optimere din iMac?

Som du kan fornemme, er der mange ting, du bør undersøge og evt. udbedre for at gøre din iMac hurtig igen. Vi anbefaler, at du får professionel hjælp til det, medmindre du selv er meget teknisk eller udlært computertekniker. På den måde sikrer du, at der ikke går noget galt, og at du får mest muligt ud af din iMac, hvilket vel er formålet?

En beskeden investering i hjælp til at gøre din iMac hurtigere kan gøre, at den føles ny og brugbar mange år endnu, og du undgår at skulle købe en ny. Det er med andre ord en god investering for mange.

Du skal bare kontakte os via vores kontaktformular, så vurderer vi opgaven og giver dig et uforpligtende tilbud. Her kan du også stille spørgsmål. Vores dedikerede teknikere er klar til at hjælpe dig.

Du kan også oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din iMac, så tager vi et kig på den.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias