Min iMac er langsom, hvad gør jeg?

Min iMac er langsom, hvad gør jeg?

Min iMac er langsom, hvad gør jeg? 1920 1282 GladTeknik A/S

iMacs kan ligesom andre computere blive langsomme. Enten med alderen eller fordi der er noget galt inden da. Det er dog ikke ualmindeligt at iMacs holder sig brugbare og effektive i rigtig mange år, og afhængigt af hvad den bruges til, vælger mange at beholde den i langt flere år end hvad man normalt vil gøre med en computer. Men når ens iMac så alligevel er blevet for langsom og ineffektiv, er det værd at se på hvad man kan gøre for at optimere den og gøre den hurtigere. Det guider vi dig til i dag.

Hvorfor er min iMac så langsom?

Der findes mange forskellige ting der har indflydelse på en computers hastighed og ydeevne. Det gælder også for iMacs. Alder, slitage, skader og defekter har eksempelvis altsammen indflydelse på om din iMac bliver langsom. Når ens iMac er blevet langsom handler det altså om at finde ind til kernen af problemet, hvilket ofte er forskelligt fra sag til sag, og så udføre den iMac reparation der er nødvendig.

Nogle af de typiske problemer der gør den langsommere er:

  • HDD harddisk i stedet for SSD harddisk
  • Støv og skidt indvendigt
  • Software-problemer
  • Virus og malware
  • Manglende opdateringer
  • For få RAM ift. behovet
  • Mangel på plads på harddisken

Udskift harddisken

Mange ældre iMacs indeholder en HDD harddisk som er en mekanisk harddisk. Disse var engang standarden indenfor harddiske, men siden da er der kommet SSD harddiske som rent teknisk fungerer anerledes og derfor arbejder langt hurtigere og er mindre sårbare overfor skader og bevægelser.

En udskiftning fra HDD til SSD harddisk kan gøre en enorm forskel for din iMacs hastighed. Mange fortæller os efterfølgende at deres iMac er så god som ny, efter en sådan udskiftning. Savner du ligeledes plads på din harddisk, er det oplagt at skifte ikke kun fra HDD til SSD, men også til en større harddisk med mere plads.

Få den renset for støv og skidt

Alle computere genererer varme som de har brug for at komme af med. Hvordan de kommer af med det afhænger af den enkelte model. Et fælles problem mange computere inklusiv iMacs har, er at der kan samle sig støv og skidt indeni den med tiden som ikke kommer ud. Dette støv og skidt medfører at computeren har sværere ved at komme af med varmen, hvilket gør at den sænker ydeevnen (og bliver langsommere).

Opgrader RAM

RAM er din iMacs korttidshukommelse, som bruges til rigtig mange ting. Styresystemet og de programmer du åbner benytter alle RAM, og med tiden er behovet steget. Det kan derfor meget vel være at din iMac ikke har helt nok RAM ift. dit behov. Udfører du tunge processer såsom videoredigering, billederedigering eller spil kan det derfor ofte gøre en mærkbar forskel at få udført en sådan opgradering.

Opdater eller geninstaller MacOS

MacOS er din iMacs styresystem. Der kommer løbende nye opdateringer til som bl.a. indeholder en masse forbedringer, ikke kun ift. funktionerne men også ting som sikkerhed og ydeevne. Du bør derfor tjekke om der er tilgængelige opdateringer til MacOS.

Du kan også overveje at få geninstalleret MacOS. Oplever du problemer med at din iMac er langsom eller har andre problemer kan en komplet geninstallation af MacOS nogle gange hjælpe problemet. Hvis du vil være ekstra grundig kan du få foretaget en helt ny installation hvor alting slettes – her er det dog nødvendigt at tage backup af alle filer, så du kan overflytte dem bagefter.

Skal vi optimere din iMac?

Som du nok kan fornemme er der rigtig mange ting bør undersøge og evt. udbedre for at gøre en iMac hurtig igen. Vi anbefaler derfor at du får professionel hjælp til det, medmindre du selv er meget teknisk eller udlært computer-tekniker. For på den måde sikrer du at der ikke går noget galt og at du får mest ud af din iMac, hvilket vel er formålet. En beskeden investering i hjælp til at gøre din iMac hurtigere kan gøre at den føles ny og brugbare mange år endnu, så du undgår at skulle ud at købe en ny. Det er med andre ord en virkelig god investering for mange.

Hvis du ønsker at vi tager et kig på din iMac og giver et uforpligtende tilbud kan du oprette din sag på vores hjemmeside eller evt. kontakte os for spørgsmål. Vores tekniker står klar til at hjælpe dig med din iMac.