Min iMac er gået i sort, hvad gør jeg?

Min iMac er gået i sort, hvad gør jeg?

Min iMac er gået i sort, hvad gør jeg? 1920 1280 GladTeknik A/S

Hvis du har en iMac og har oplevet, at den går i sort, har du garanteret været frustreret. For det er et problem, der gør, at du ikke kan komme videre. En iMac, der går i sort skærm, kan opstå på flere måder, men ofte er det under starten, det sker.

I dagens indlæg ser vi på, hvad du selv kan gøre for at løse det, inden du indleverer din iMac til reparation.

Sort skærm på iMac

Ligesom alle andre computere, kan din iMac gå i sort skærm. Hvis det sker, er det oftest i forbindelse med starten af computeren, eller efter den vækkes fra dvaletilstand. Hvis der er tale om en meget gammel iMac, kan det være, den bare er længe om at starte, men hvis det bliver ved, kan der være noget andet galt. Enten noget softwarerelateret eller et hardwareproblem.

Sådan løser du problemet med iMac, der går i sort

Der er flere løsninger, der kan afhjælpe problemet. Hvad der virker afhænger af årsagen. Nedenfor har vi listet et par ting, du kan prøve som førstehjælp, men hvis det ikke virker, eller hvis du ikke har lyst til at prøve selv, må du indlevere den hos vores eksperter. Så kigger de på det og laver en plan for at løse det.

Tjek om lyset er skruet ned

Først bør du tjekke det mest åbenlyse: nemlig om lyset på skærmen er skruet ned. På iMac kan du skrue lyset så langt ned, at skærmen ser ud som om, den er slukket. Inden du gør andet så prøv at skrue op for lyset og se, om det hjælper.

Tjek også at din iMac er tændt, at strømkablet sidder korrekt, og at der er tændt for stikkontakten.

Du bør også tjekke, om der er tilsluttet eksterne skærme eller andet, der måske kan skabe problemer. Hvis der er det, så kobl dem fra og genstart din iMac.

Sluk og tænd din iMac

Prøv at slukke for din iMac, vent et par minutter, og tænd den derefter igen. Det kan nogle gange løse problemet. Hvis du ikke kan slukke din iMac, kan du holde tænd/sluk-knappen inde i nogle sekunder, så skulle den gerne slukke.

Nulstil “System Management Controller” (SMC) og NVRAM

Hvis din iMac fortsat er i sort skærm, kan du prøve at nulstille SMC, der står for “System Management Controller”, og som hjælper din iMac med at holde styr på hardwarefunktioner såsom skærm, strømforsyning og mere til.

Kort fortalt hjælper SMC din iMac til at kunne tænde og fungere. En nulstilling kan derfor af og til løse problemerne. Se vejledning til nulstilling af SMC.

Mac vil ikke tænde

Geninstaller styresystemet efter du har lavet en fuld backup

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at geninstallere styresystemet MacOS. Hvis du har prøvet ovenstående forslag, men fortsat har problemer med at din Mac har sort skærm, kan du prøve dette.

Når du geninstallerer styresystemet bliver dine filer og programmer som udgangspunkt ikke slettet.

Du skal altid have mindst en backup af alt, og du skal kun begive dig ud i det, hvis du ved, hvad du laver.

Er du i tvivl, anbefaler vi, at du i stedet får en af vores teknikere til at kigge på det. En geninstallation tager lidt tid, men løser ofte problemet med at din iMac går i sort.

Sådan starter du en reinstallering

  • Tænd din Mac
  • Hold command/cmd og R knapperne nede samtidigt
  • Vælg muligheden til geninstallation af MacOS
  • Følg vejledningen på skærmen

Har du stadig problemer?

Hvis du fortsat har problemer med, at din iMac går i sort, eller har du ikke lyst til at prøve ovenstående tips, anbefaler vi, at du indleverer din iMac til reparation hos os. Vores teknikere er klar til at hjælpe dig.

Du skal bare oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din iMac, så tager vi et kig på den.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias