Min iMac er gået i sort, hvad gør jeg?

Min iMac er gået i sort, hvad gør jeg?

Min iMac er gået i sort, hvad gør jeg? 1920 1280 GladTeknik A/S

Hvis du har en iMac og har oplevet at den går i sort, har du garanteret været rigtig frustreret. For det er jo et problem der gør, at man ikke kan komme videre. En iMac der går i sort skærm kan opstå på flere måder, men ofte er det under opstart af computeren at det sker. I dagens indlæg ser vi på hvad du selv kan gøre for at løse det, inden du vælger at indlevere din iMac til reparation.

Sort skærm på iMac

Ligesom alle andre computere, kan det ske at ens iMac går i sort skærm. Hvis det sker, er det oftest i forbindelse med opstart af computeren, eller efter iMac’en vækkes fra dvaletilstand. Hvis der er tale om en meget gammel iMac kan det ske, at den blot er langsom til at starte op, men hvis det bliver ved kan der være noget andet galt. Enten noget software-relateret eller et hardware-problem.

Sådan løser du problemet med iMac der går i sort

Der findes flere forskellige potentielle løsninger der kan afhjælpe problemet. Hvad der virker, vil variere fra sag til sag, helt afhængigt af hvad årsagen til problemet er. Nedenfor har vi listet et par ting du kan prøve som førstehjælp, men hvis det ikke virker eller hvis du ikke har lyst til at prøve selv, så må du indlevere den hos vores iMac-eksperter på vores værksted. Så kigger de på det og laver en plan for at løse det.

Tjek om lyset er skruet ned

Først bør du tjekke det mest åbenlyse; vel at mærke om lyset på skærmen er skruet ned. på iMac kan du skrue lyset så langt ned at skærmen ser slukket ud. Så inden du gør andet, prøv at skrue op for lyset og se om det gør en forskel.

Tjek også at din iMac rent faktisk er tændt og at strømkablet sidder korrekt i og at der er tændt på stikkontakten.

Du bør også tjekke om der er tilsluttet eksterne skærme eller andet, der måske kunne skabe problemer. Hvis det er det, så frakobl disse og prøv at genstarte din iMac.

Sluk og tænd din iMac

Prøv at slukke for din iMac, vent et par minutter, og derefter tænd den igen. Dette simple tiltag kan nogle gange løse problemet. Hvis du ikke kan slukke din iMac, kan du holde tænd/sluk-knappen inde i nogle sekunder – så skulle den gerne slukke.

Nulstil SMC og NVRAM

Hvis din iMac fortsat er i sort skærm, kan du prøve at nulstille SMC. SMC står for System Management Controller og har den funktion at den hjælper din iMac med at holde styr på hardware-funktioner såsom skærm, strømforsyning og mere til. Kort fortalt hjælper SMC din iMac til at kunne tænde og fungere. Så en nulstilling af dette kan nogle gange løse problemer såsom at ens iMac går i sort. Se vejledning til nulstilling af SMC.

Geninstaller styresystemet

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at geninstallere styresystemet MacOS. Hvis du har prøvet de ovenstående forslag, men fortsat har problemer med at din Mac har sort skærm, så kan du prøve dette.

Når man geninstallerer styresystemet bliver ens filer og programmer som udgangspunkt ikke slettet. Vi anbefaler dog at du altid har mindst én backup af alt og kun begiver dig ud i det såfremt du ved hvad du laver. Er du i tvivl, vil vi anbefale at du får en af vores Mac-teknikere til at kigge på det i stedet. En geninstallering tager lidt tid, men løser ofte problemet med at ens iMac går i sort.

Sådan starter du en reinstallering

  • Tænd din Mac
  • Hold command/cmd og R knapperne nede samtidigt
  • Vælg muligheden til geninstallation af MacOS
  • Følg vejledningen på skærmen

Mac vil ikke tænde

Har du stadig problemer?

Hvis du fortsat har problemer med at din iMac går i sort, eller du ikke har lyst til at prøve vores ovenstående førstehjælpstiltag selv, vil vi anbefale at du indleverer din iMac til reparation hos os. Vores dygtige iMac-teknikere står klar til at hjælpe dig. Du kan med fordel oprette din sag her på vores hjemmeside, så sparer du tid i butikken og kan blot indlevere din iMac uden ventetid.