Mac viser spørgsmåltegn ved opstart, hvad gør jeg?

Mac viser spørgsmåltegn ved opstart, hvad gør jeg?

Mac viser spørgsmåltegn ved opstart, hvad gør jeg? 1920 1280 GladTeknik A/S

Vi får jævnligt indleveret Mac computere på vores værksted som ikke vil starte. Flere af disse viser et mappe-ikon med et spørgsmålstegn, når computeren startes op. Det er et problem der kan opstå på både MacBook, MacBook Air, MacBook Pro, Mac Mini og iMacs – oftest i lidt ældre modeller. Heldigvis findes flere forskellige løsninger som vi i dag kommer ind på.

Mac starter ikke. Viser spørgsmålstegn.

Hvad betyder fejlen?

I sin essens er illustrerer Mac mappen med spørgsmålstegnet, at der er problemer med harddisken og at de data der ligger derpå ikke er tilgængelige. Årsagen kan variere og det samme gør løsningen. Så det er altid bedst at få foretaget en fejlsøgning af en ekspert. I GladTeknik tilbyder vi en grundlæggende håndtering fra vores værksted i Hvidovre.

Problemet med harddisken der kan være opstået kan bl.a. være:

 • Defekt harddisk
 • En fysisk fejl
 • Skidt i harddisken (hovedsageligt ved HDD harddiske)
 • Fejlagtig sletning
 • Krypteringsproblemer
 • At harddisken frakobler sig selv
 • At harddisken er blevet slidt med tiden
 • Problemer med et kabel

Det kan også skyldes ting som ikke er listet ovenfor.

I nogle tilfælde er fejlen konstant og i andre tilfælde vises ikonet kun i et par sekunder, hvorefter computeren starter op som normalt. I begge tilfælde bør problemet undersøges og udbedres.

Hvad kan man gøre?

PRAM/NVRAM nulstilling

Der findes flere problematikker på Mac computere som kan løses ved hjælp af en såkaldt PRAM/NVRAM nulstilling. Det gør du således:

 1. Sluk din Mac
 2. Tænd for din Mac og hold knapperne Command (⌘) + Option (alt) + P + R nede inden den grå startskærm vises
 3. Hold fortsat knapperne nede indtil du hører start-lyden for anden gang
 4. Slip knapperne og lad din Mac starte op

Hvis du fortsat oplever problemet, er dette ikke løsningen for dig.

Kør OSX Diskværktøj

Macs har et indbygget diskværktøj der blandt andet kan benyttes til at tjekke om der er fejl på harddisken. Det kan du prøve, således:

 1. Sluk din Mac
 2. Tænd for din Mac og hold knapperne Command (⌘) + R nede, indtil der vises et Apple-logo
 3. Klik på “Diskværktøj”
 4. Kør diskværktøjet på din primære harddisk. Ofte vil denne være navngivet Macintosh HD. Vælg den og tryk “Førstehjælp”

Hvis du ingen harddisk får vist, betyder det at din Mac slet ikke kan finde din harddisk. Du bør i denne situation ikke fortsætte selv, men i stedet for en uddannet reparatør til at se på det. Man kan nemt risikere at gøre mere skade end gavn.

Brug for hjælp til din Mac?

Hvis du oplever at din Mac ikke vil starte op og at den eventuelt viser mappe-ikonet med et spørgsmålstegn, så vil vi opfordre dig til at indlevere den hos os. På vores værksted i Hvidovre tilbyder vi desuden en grundlæggende håndtering. Vores dygtige Mac teknikere sidder klar.