6 gode råd til at forbedre din computers sikkerhed

6 gode råd til at forbedre din computers sikkerhed

6 gode råd til at forbedre din computers sikkerhed 1920 1280 GladTeknik A/S

God it-sikkerhed er essentielt for enhver med en computer. Det gælder uanset om man har en PC eller en Mac. I dette blogindlæg har vi samlet 6 gode råd til hvordan du kan forbedre din computers sikkerhed.

Hvorfor er it-sikkerhed vigtigt?

Man kan være fræk at stille spørgsmålet “hvorfor er det vigtigt at låse din dør?”. Det er det fordi man ikke ønsker uvedkommende der kommer ind og eksempelvis ødelægger eller stjæler ens ting og oplysninger. Det er samme princip ift. ens it-sikkerhed, og det gælder naturligvis både som privat bruger og ift. erhverv. Som årene går finder hackere mere og mere kreative metoder til at komme ind i folks computere og it-infrastrukturer.

Det kan have uoverskuelige konsekvenser, såsom da Mærsk i 2017 blev ramt af et angreb der ifølge virksomheden selv endte med at koste dem over 2 milliarder kroner, blandt andet fordi de var nødt til at genopbygge hele deres it-infrastruktur og havde meget erhvervsaktivitet der måtte sættes midlertidigt på hold.

Hackerangreb mod private er ligeså skræmmende, hvor flere og flere oplever at modtage afpresningsmails. Nogle af disse mails er falske, andre er reelle trusler. Det kan være svært at navigere i. Derfor er det vigtigt at sætte sig ind i hvordan man beskytter sig selv og sin computer, så man undgår problemer.

1. Sørg for stærke og unikke adgangskoder

Du ved det garanteret godt. Det er vigtigt at benytte stærke og unikke adgangskoder. Det kan dog være svært at huske en kompliceret adgangskode og derfor vælger nogen at tage chancen og i stedet bruge den samme kode flere steder og måske sågar en der er let at huske (eller let kan gættes). Det er et problem, da gæt af adgangskoder tit er noget af det første en hacker vil forsøge på. Det kan være en wifi-router som stadig har admin som både brugernavn og adgangskode eller bare et andet login der er let at huske. Kommer hackeren først ind på den måde, kan vedkommende let få adgang til mere.

For at gøre det lettere for dig selv med stærke og unikke adgangskoder anbefaler vi at du enten bruger et program til at lave og administrere adgangskoder for dig – eksempelvis programmet 1password. Eller du kan lade din internetbrowser definere en stærk og unik kode for dig som den ligeledes husker for dig. Hvis du bruger Google Chrome på både din computer og telefon, kan den huske dine adgangskoder på tværs af devices, såfremt du er logget ind med din Google-konto. Det gør processen meget lettere.

Google Chrome har desuden en funktion der kan tjekke dine eksisterende adgangskoder for dig. Hvis den kan se at din adgangskode er skrøbelig vil den informere dig.

2. Husk at opdatere programmer

Når der kommer nye opdateringer til programmer, styresystemer, hjemmesider m.m. er der ofte også sikkerhedsopdateringer iblandt. Det er derfor vigtigt at følge med, hvilket kan være noget som er let at glemme. Især ved WordPress-hjemmesider ser vi mange sager hvor virksomheden bag ikke har ajourført den med tilgængelige opdateringer og derfor med tiden er blevet mere udsat. Årsagen er ofte at den pågældende virksomhed ikke har tiden eller kompetencerne til at ajourføre det og sikre it-sikkerheden på hjemmesiden. Derfor tilbyder vi i GladTeknik en serviceaftale til dette, hvor vi står for hjemmesidens sikkerhed, opdateringer, backups m.m.

I forhold til opdateringer der er tilgængelige til din computer, vil vi anbefale at du tjekker det i ny og næ, da det ikke altid popper frem automatisk. På Mac gør du dette ved at trykke på æble-ikonet i toppen, vælge ‘Om denne Mac’ og dernæst ‘Systemopdatering’. Der kan også være opdateringer tilgængelige inde i App Store eller i programmerne selv.
På en Windows-computer kan du tilgå Windows Update for at se om der er tilgængelige opdateringer.

3. Beskyt dit netværk

Du skal altid sørge for at bruge beskyttede netværk. Især hvis der er tale om trådløse netværk (wifi). Det skal både være beskyttet med adgangskode og forbindelsen skal være krypteret (vi anbefaler WPA2-kryptering til de fleste netværk). Hvis du benytter et offentligt netværk der ikke er beskyttet, kan du øge sikkerheden ved at benytte en VPN – et program der skjuler din identitet og krypterer forbindelsen.

4. Pas på suspekte mails

Som nævnt tidligere modtager flere og flere suspekte mails. Både dem hvor hackere skriver de allerede har fået adgang til folks computere (hvilket ikke altid er sandt), eller mails som nogle gange ser legitime ud men i virkeligheden installerer malware eller virus når modtageren klikker på et link eller en vedhæftet fil. Det er derfor meget vigtigt at du som udgangspunkt er skeptisk overfor de mails du modtager. Hvis du eksempelvis, ud af det blå, modtager en mail fra SKAT der siger du skal have en masse penge udbetalt og du blot lige skal indtaste dine personlige oplysninger, din bankkonto og alle tal på dit kreditkort, så er det altså ikke ægte, men derimod forsøg på svindel. Der opstår mere og mere af dette, da hackerne ved at mennesker er den største sårbarhed ift. it-sikkerhed. Det er også derfor såkaldt CEO-fraud er blevet hverdagskost for mange virksomheder. Et koncept hvor hackerne får en mail til at ligne at den er afsendt fra en virksomheds direktør til eksempelvis økonomiafdelingen. I mailen kan der så fremgå at der skal foretages en hasteudbetaling af et større beløb til en given konto. Den slags skal man ligeledes passe på, selvom det kan være svært at gennemskue. Det bedste råd er nok at være opmærksom, skeptisk og spørge en anden om det kan være ægte eller ej inden man gør noget. Forhåbentligt filtrerer din e-mail klient mange af de suspekte mails fra, men ikke altid.

5. Aktiver 2-faktor login

Nu om dage er det muligt at aktivere 2-faktor login de fleste steder man logger ind. 2-faktor login er en funktion der gør, at såfremt man logger ind fra en ny computer eller et nyt netværk, skal man bekræfte sit login via en metode som kun den reelle ejer har adgang til. Det kan være en talkode der sendes til ejerens mobilnummer, en app på telefonen eller lignende. Det øger sikkerheden fordi at selv hvis en hacker har fået fingre i dit brugernavn og adgangskode, skal vedkommende også have adgang til 2-faktor enheden (mobiltelefonen eller en app) for at komme ind. Det øger altså sikkerheden rigtig meget og noget som vi har anbefalet flere gange i vores blogindlæg. 2-faktor login er også det vi er vant til fra NemID, hvor vi efter login indtaster en variabel talkode enten fra et nøglekort eller swiper i en app.

Den eneste ulempe ved 2-faktor er, at hvis du selv mister din 2-faktor enhed, så risikerer du at blive låst ude. Derfor er det relevant at se på hvilke backup-muligheder der er, hvilket varierer fra system til system. Det kan være en master adgangskode man kan skrive ned på papir, en separat app/telefon der fungerer som backup eller lignende. Nogle vælger at se dette som en fordel, da det jo netop styrker sikkerheden markant (fordi ikke alle bare kan genskabe adgangen). Vi anbefaler det til de fleste at benytte 2-faktor login.

6. Brug et godt antivirus-program

Uanset om du har en Windows- eller Mac-computer bør du have et godt antivirus-program. Alle computere, uanset type og mærke, kan nemlig få virus og malware. Derfor er det vigtigt med et godt program der beskytter dig og din computer mod dette såfremt uheldet er ude. Vi anbefaler BullGuard antivirus til formålet. Har du en Android-telefon kan BullGuard også beskytte den.