6 gode råd til at forbedre din computers sikkerhed

6 gode råd til at forbedre din computers sikkerhed

6 gode råd til at forbedre din computers sikkerhed 1920 1280 GladTeknik A/S

God it-sikkerhed er essentielt for enhver med en computer. Det gælder, uanset om du har en PC eller en Mac. I dette blogindlæg har vi samlet seks gode råd til, hvordan du kan forbedre din computers sikkerhed.

Derfor er it-sikkerhed vigtig

Man kan være fræk at stille spørgsmålet “Hvorfor er det vigtigt at låse din dør?”. Det er det, fordi du ikke ønsker uvedkommende kommer ind og eksempelvis ødelægger eller stjæler dine ting og oplysninger. Det er samme princip angående din it-sikkerhed, og det gælder naturligvis både for private forbrugere og virksomheder.

Som årene går, finder hackere mere og mere kreative metoder til at komme ind i din computer og dine it-infrastrukturer. Det kan have uoverskuelige konsekvenser, såsom da Mærsk i 2017 blev ramt af et angreb, der, ifølge virksomheden selv, endte med at koste dem over to milliarder kroner, blandt andet fordi de var nødt til at genopbygge hele deres it-infrastruktur og fordi, meget aktivitet måtte sættes på hold.

Flere og flere får e-mails, der sigter mod afpresning. De kaldes ofte for Phising. Nogle af disse e-mails er falske, andre er reelle trusler. Det kan være svært at navigere i. Derfor er det vigtigt, du sætter dig ind i, hvordan du beskytter dig selv og din computer, så du undgår problemer.

1. Sørg for stærke og unikke adgangskoder

Du ved det garanteret godt: Det er vigtigt at benytte stærke og unikke adgangskoder. Det kan være svært at huske en kompliceret adgangskode, og derfor vælger nogle at tage chancen og bruge den samme kode flere steder og måske endda en, der er let at huske eller let kan gættes.

Det er et problem, da gæt på adgangskoder tit er noget af det første, en hacker forsøger. Det kan være en router til WiFi, som stadig har admin som både brugernavn og adgangskode eller et andet login, der er let at huske. Kommer hackeren først ind på den måde, kan vedkommende let få adgang til mere.

For at gøre det lettere for dig selv at bruge stærke og unikke adgangskoder, anbefaler vi, at du enten bruger et program til at lave og administrere adgangskoder for dig – eksempelvis programmet 1password. Eller du kan lade din internetbrowser definere en stærk og unik kode for dig, som den også husker for dig. Hvis du bruger Google Chrome på både din computer og telefon, kan den huske dine adgangskoder på tværs af enhederne, hvis du er logget ind med din Googlekonto. Det gør processen lettere.

Google Chrome har desuden en funktion der kan tjekke dine eksisterende adgangskoder for dig. Hvis den kan se, at din adgangskode ikke er tilstrækkeligt avanceret og derfor er nem at gætte, vil den informere dig.

2. Husk at opdatere programmer

Når der kommer opdateringer til programmer, styresystemer, hjemmesider m.m., er der ofte også sikkerhedsopdateringer med. Det er derfor vigtigt at følge med, hvilket kan være let at glemme. Især ved hjemmesider, der er lavet med WordPress, har vi mange sager, hvor en virksomhed ikke har ajourført siden og derfor med tiden er blevet mere udsat.

Årsagen er ofte, at virksomheden ikke har tiden eller kompetencerne til at ajourføre siden og sørge for sikkerhed på hjemmesiden. Derfor tilbyder vi en serviceaftale, hvor vi står for sikkerhed, opdateringer, backups m.m.

I forhold til opdateringer til din computer, anbefaler vi, at du tjekker det i ny og næ, da det ikke altid popper frem automatisk.

  • På Mac skal du trykke på æbleikonet i toppen, vælge “Om denne Mac” og dernæst “Systemopdatering”. Der kan også være opdateringer i App Store eller i programmerne selv.
  • På en Windows-computer skal du åbne “Windows Update” for at se, om der er opdateringer.

3. Beskyt dit netværk

Du skal altid sørge for at bruge beskyttede netværk. Især hvis der er tale om trådløse netværk (wi-fi). Netværket skal både være beskyttet med en adgangskode og forbindelsen skal være krypteret. Vi anbefaler WPA2-kryptering til de fleste netværk. Hvis du bruger et offentligt netværk, der ikke er beskyttet, kan du øge sikkerheden ved at bruge VPN. Det er et program, der skjuler din identitet og krypterer forbindelsen.

4. Pas på suspekte e-mails

Som nævnt modtager flere og flere suspekte e-mails. Både dem hvor hackere skriver, de har fået adgang til folks computere (hvilket ikke altid er sandt) eller e-mails, som nogle gange ser legitime ud, men i virkeligheden installerer malware eller virus, når modtageren klikker på et link eller en vedhæftet fil.

Det er derfor vigtigt, at du som udgangspunkt altid er skeptisk overfor de e-mails, du får. Hvis du eksempelvis, ud af det blå, modtager en e-mail fra SKAT, der siger, du skal have en masse penge udbetalt, og du blot lige skal indtaste dine personlige oplysninger, din bankkonto og alle tal på dit kreditkort, så er den et forsøg på svindel.

Der opstår mere og mere af dette, da hackerne ved, at mennesker er den største sårbarhed i forbindelse med it-sikkerhed. Det er også derfor, såkaldt CEO-fraud er blevet hverdagskost for mange virksomheder. Det betyder, at hackerne får en e-mail til at se ud som om, den er afsendt fra virksomhedens direktør til eksempelvis økonomiafdelingen.

Af e-mailen kan det fremgå, at der skal foretages en hasteudbetaling af et beløb til en given konto. Den slags skal man også passe på, selvom det kan være svært at gennemskue. Det bedste råd er altid at være opmærksom, skeptisk og spørge en anden, om e-mailen kan være ægte, inden man gør noget. Forhåbentlig filtrerer din e-mailklient de suspekte mails fra, men det er ikke altid.

5. Aktiver 2-faktorlogin

Nu om dage er det muligt at aktivere 2-faktorlogin de fleste steder, du logger ind. 2-faktorlogin er en funktion, der gør, at hvis du logger ind fra en ny computer eller et nyt netværk, skal du bekræfte dit login via en metode, kun den reelle ejer har adgang til. Det kan være en talkode, der sendes til dit mobilnummer, en app på telefonen eller lignende.

Det øger sikkerheden, fordi selv hvis en hacker har fået fingre i dit brugernavn og din adgangskode, skal vedkommende også have adgang til 2-faktorenheden (mobiltelefonen eller en app) for at komme ind. Det øger sikkerheden meget og er noget, vi har anbefalet flere gange i vores blogindlæg. 2-faktorlogin er det, du er vant til fra NemID/MitID, hvor du efter login indtaster en variabel talkode enten fra et nøglekort eller swiper i en app. At swipe er at bevæge en finger hen over en berøringsfølsom skærm for at aktivere en funktion.

Den eneste ulempe ved 2-faktorlogin er, at hvis du mister din 2-faktorenhed, risikerer du at blive låst ude. Derfor er det relevant at se på hvilke backup-muligheder, der er, hvilket varierer fra system til system. Det kan være en masteradgangskode, man kan skrive ned på papir, en separat app/telefon, der fungerer som backup eller lignende. Nogle ser det som en fordel, da det styrker sikkerheden markant, fordi ikke alle og enhver kan skabe adgangen. Vi anbefaler de fleste at benytte 2-faktorlogin.

6. Brug et godt antivirus-program

Uanset om du har en Windows- eller en Mac-computer, bør du have et godt antivirusprogram. Alle computere, uanset type og mærke, kan få virus og malware. Derfor er det vigtigt med et godt program, der beskytter dig og din computer, hvis uheldet er ude. Vi anbefaler BullGuard antivirus. BullGuard beskytter også Android-telefoner.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias