Sådan opdaterer du drivere til din PC

Sådan opdaterer du drivere til din PC

Sådan opdaterer du drivere til din PC 1920 1079 GladTeknik A/S

En driver er software der fortæller din computer, den styresystem og andet software hvordan den kommunikerer med de fysiske komponenter i computeren (hardware). Hvis noget på din PC ikke fungerer overhovedet eller ikke fungerer optimalt, kan der være tale om en uopdateret eller manglende driver. Så hvordan opdaterer man en driver på sin PC? Det kommer vi ind på i dag.

Hvad er en driver?

Din computer består groft sagt af hardware og software. Hardware er de fysiske komponenter inde i computeren såsom harddisken, grafikkortet og RAM-klodserne. Software er eksempelvis dit styresystem og de programmer som er installeret. En driver er også et stykke software, men i modsætning til programmer på computeren har en driver den funktion at den fortæller computeren hvordan den skal kommunikere med et givent stykke hardware. Det er essentielt for at det fungerer ordentligt. Hvad skal computeren eksempelvis gøre når der trykkes print? Så skal den printe. Det er et eksempel på den kommunikation der foregår.

På nogle computere er alle drivere installerede på forhånd og andre skal de nogle gange installeres eller opdateres manuelt. Så hvis du oplever at noget ikke virker, kan det være at du mangler at opdatere eller installere en driver.

Nogle af de typiske fejlscenarier, hvor en forældet eller manglende driver er årsagen kan være:

  • Printere der ikke vil virke
  • Højtalere der ikke afspiller lyd
  • Skærme der ikke vil forbinde til computeren
  • Netværkskort der ikke vil forbinde til internettet
  • Mus og tastatur der ikke vil forbinde

Kør Windows Update

Når man kører Windows Update bliver computeren opdateret. Det kan både være sikkerhedspakker, nye funktioner, fejlrettelser, men også opdatering af drivere. Derfor kan det som regel anbefales at man tjekker Windows Update for tilgængelige opdateringer, såfremt man har brug for at opdatere sine drivere. Når du åbner Windows Update tjekker den for dig om der er tilgængelige opdateringer.

Opdater driveren manuelt

Du kan også vælge at opdatere driveren manuelt. I praksis foregår det ved at du finder den pågældende driver på producentens hjemmeside, downloader filen og installerer den. Vær opmærksom på om det er producentens egen hjemmeside du henter fra, da der også findes mange suspekte hjemmesider der på papiret udbyder disse drivere men i realiteten får installeret virus og malware på folks computere. Er du i tvivl anbefaler vi dig at søge hjælp hos en professionel PC reparatør.

Brug en tredjeparts applikation til at administrere drivere

Der findes tredjeparts applikationer der kan hjælpe dig med at administrere driverne i din computer. Programmet holder styr på dine drivere og fortæller dig hvis en af dem har en tilgængelig opdatering eller hvis du helt mangler en driver. Det kan gøre det lidt lettere for nogle. I mange tilfælde er det dog ikke nødvendigt at bruge en sådan applikation og igen er det altafgørende at man kun gør brug af troværdige tredjeparts applikationer, da man nødigt vil installere noget suspekt på sin computer. Endnu engang vil vi sige, er du i tvivl – så søg hjælp hos en professionel.