Sådan sikrer du optimal køling i din bærbare computer

Sådan sikrer du optimal køling i din bærbare computer

Sådan sikrer du optimal køling i din bærbare computer 1920 1282 GladTeknik A/S

Når computere er i brug, bliver de varme. Hvor varme de bliver afhænger af en række faktorer, herunder hvad computeren bruges til, og hvordan den er designet. Hvis en computer bliver for varm, kan det gå ud over den hardware, der er i den. Derfor er det vigtigt at sikre optimal køling af din computer. Se hvordan du gør det her.

Hvorfor bliver min computer så varm?

Computere producerer en del varme, når de er i brug. Det skyldes, at den hardware, der er i computeren producerer varme som et biprodukt til de processer, hardwaren udfører, præcis ligesom en bilmotor bliver varm, når den er tændt. Der er flere ting, der har indflydelse på, hvor varm din computer bliver:

  • Computerens design
  • Hvor kompakt er den?
  • Har den blæsere, hvor mange og hvor de er placerede?
  • Indeholder den støv og skidt?
  • Hvilke processer udfører computeren, og hvilke programmer kører?
  • Hvilket underlag står den på?
  • Hvilken hardware indeholder den?
  • Hvor er udluftningskanalerne placeret?

Som du kan se, er der mange parametre, der spiller ind. Hvis din computer bliver brændende varm og eventuelt slukker af sig selv, skal du straks have det undersøgt. Når den slukker, er det en sikkerhedsprocedure, som aktiveres, når computeren nærmer sig at være så varm, at den smelter.

Få lavet en indvendig rensning

En af de typiske årsager til at computere bliver for varme, er, at der over årene har sat sig støv og skidt fast i computeren. Det er vel at mærke støv og skidt, som ikke kommer ud igen. Det medfører også, at eventuelle blæsere er på overarbejde, hvilket koster mere strøm og sløver computeren.

Vi anbefaler, at du får lavet en indvendig rens af din computer hvert år eller hvert andet år. Det bør altid udføres af en professionel pc-reparatør eller Mac-reparatør, da det kræver korrekt udstyr og korrekte processer for at ikke skade computeren.

Vælg det rette underlag

For at computerens luftkanaler og blæsere fungerer optimalt, bør du placere din computer på en fast og flad overflade. Det kan eksempelvis være et bord. Det kan ikke anbefales at sidde med computeren på et tæppe, en dyne eller lignende, da disse ofte blokerer for luftkanalerne, så den varme luft ikke kan komme ud af computeren.

Overvej en køler

Det er muligt at købe såkaldte “kølere” til bærbare computere. Det er en flad overflade med indbyggede blæsere, der tilsluttes USB-stikket. Det medfører køling fra undersiden af den bærbare computer, hvilket kan hjælpe på problemet. Nogle vælger at bruge det i situationer, hvor den bærbare computer bliver meget varm, såsom ved gaming. Husk at en sådan køler også har brug for en flad og fast overflade for at fungere ordentligt.

Som alternativ til en køler kan en anden form for “bord” til skødet hjælpe, da det også vil give din bærbare computer bedre mulighed for at ventilere ordentligt.

Styr blæserne med et program

På mange computere er blæserne skruet ned i hastighed for at nedjustere lydniveauet. Du kan overveje at downloade et program, der gør det muligt at skrue op for blæserne, så de arbejder hurtigere og får den varme luft hurtigere ud.

Udskift ineffektive dele

Nogle typer hardware producerer mere varme end andre. Eksempelvis er visse processorer og grafikkort særdeles varme-ineffektive. Det kan være værd at undersøge, om det er muligt at skifte disse ud til noget mere energi- og varmeeffektivt. Det er ikke alle computere, hvor det er nemt at udskifte disse og på visse modeller, er det slet ikke muligt. Det bør undersøges, inden du køber en masse ny hardware.

Du skal bare oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din computer, så tager vi et kig på den.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias