MacBook blæser larmer, hvad gør jeg?

MacBook blæser larmer, hvad gør jeg?

MacBook blæser larmer, hvad gør jeg? 1920 1280 GladTeknik A/S

En af de mere subtile ting der gør MacBooks så populære er at de er yderst støjsvage. De fleste Macs hører man aldrig når de er tændt, hvilket skyldes at de er designede til at holde støjen nede. Støj som i høj grad kan komme fra blæseren. Så hvad gør du når din MacBooks blæser rent faktisk larmer? Det kommer vi ind på i dag.

Hvorfor larmer min MacBooks blæser?

Årsagen til at en Macs blæser larmer er som regel at den enten er på overarbejde, eksempelvis pga. en særligt krævende proces eller applikation, eller fordi den ikke er renset for støv og skidt indeni. I begge tilfælde medfører det at blæseren skal arbejde ekstra hårdt for at få den varme luft ud, hvilket kan skabe støjen.

Tjek Aktivitetsovervågning / Activity Monitor

Din Mac er udstyret med en applikation kaldet Aktivitetsovervågning / Activity Monitor, hvor du kan se hvilke programmer og processer der bruger flest ressourcer lige nu. Det er værd at tjekke dette ud, da det kan være at din Mac er på overarbejde på grund af et enkelt program. Google Chrome der ellers er en fremragende browser er eksempelvis kendt for at benytte rigtig mange RAM og ressourcer. Andre tunge applikationer kan være billederedigering, videoredigering, spil, komprimering og den slags.

Hvis du kan se at et eller flere programmer sluger alle ressourcerne kan du overveje at lukke dem, eller ændre hvordan du bruger dem (f.eks. ikke have ligeså mange tabs åbne på én gang i Google Chrome).

Genstart eller sluk din computer

Hvis du er typen der sjældent eller aldrig genstarter din computer, vil vi anbefale at du gør det. Gerne en gang om ugen som minimum. Det skyldes at din Mac over tid skal huske mere og mere, når den kun klappes sammen eller sættes i dvaletilstand. En genstart giver den et kortvarigt afbræk fra dette, så den starter op på frisk – præcis ligesom når vi mennesker får søvn.

Få foretaget en indvendig rengøring

Alle computere samler støv og skidt til sig over tid. Det kommer ind fra de små åbninger og det er ikke altid at blæseren kan få det ud. Vi anbefaler at hvis din Mac er et par år gammel, at du får foretaget en indvendig rengøring hos en specialist såsom os en gang hvert år eller hvert andet år afhængigt af modellen. Vi anbefaler ikke at du selv foretager en indvendig rengøring, da det skal gøres med professionelt udstyr og procedurer, for at undgå at beskadige computeren. Man må eksempelvis aldrig støvsuge en computer, da det kan kortslutte den.

En indvendig rengøring af Mac hvor støv og skidt fjernes kan både hjælpe på støj fra blæseren, men også gøre din Mac hurtigere, da der frigives ressourcer som ellers ville være brugt af blæseren. Det er altså derfor ofte en god lille investering der får din Mac til at fungere bedre og holde i længere tid.