Derfor bør du bruge 2-faktor login

Derfor bør du bruge 2-faktor login

Derfor bør du bruge 2-faktor login 1920 1282 GladTeknik A/S

De fleste forstår vigtigheden af at have gode adgangskoder til sin computer og de hjemmesider og systemer man benytter. Men selv med en god adgangskode der er svær at gætte er du ikke 100% beskyttet. Det er her 2-faktor login kommer ind i billedet. Det fortæller vi om i dag.

Hvad er 2-faktor login?

2-faktor login, også kaldt totrinsbekræftelse, er en funktionalitet du kan aktivere rigtig mange steder, som øger sikkerheden, da det gør det langt sværere at hacke. Her i Danmark vil de fleste nok forstå konceptet, hvis vi siger at det fungerer på samme måde som NemID. Det vil sige, at man først logger ind normalt med et brugernavn og adgangskode, og herefter skal taste nogle tal ind som hele tiden skifter. På den måde kan en hacker ikke komme ind, selv hvis vedkommende har skaffet sig dit brugernavn og din adgangskode. Det er super smart og slet ikke så kompliceret som det lyder.

2-faktor login bliver mere og mere udbredt. Faktisk kan det aktiveres i flere af de systemer og på de hjemmesider man benytter. Dette gælder eksempelvis Google (herunder services såsom Gmail), Facebook, Dropbox, Instagram, WhatsApp, Twitter, Mac computere, Microsoft (herunder OneDrive, Skype, Office 365 m.m.), Amazon, Yahoo, LinkedIn, Snapchat, Reddit, Pinterest, Slack, PayPal og mange flere.

I disse år hvor hackerangreb bliver mere og mere udbredt og folk risikerer at få låst deres computer eller stjålet oplysninger, er det meget vigtigt at beskytte sig. Det er netop dét som 2-faktor login hjælper meget med. Arbejder du med personfølsomme data eller andre former for oplysninger som ikke kan tåle at komme i de forkerte hænder, bør du uden tvivl få opsat 2-faktor login.

Hvis du tænker at du ikke er i risikozonen for at blive udsat for et hackerangreb og få stjålet dine loginoplysninger, så tager du fejl. Stort set alle er udsatte, da en af de regelmæssige metoder det sker på er, at de systemer og hjemmesider vi benytter hackes. En af de største sager der har været for nogle år tilbage var LinkedIn, som både fik stjålet persondata og loginoplysninger hos brugerne. Disse oplysninger bruger hackerne så selv eller sælger videre, og her er det oplagt for dem at teste om samme brugernavn og adgangskode også benyttes andre steder – hvilket ofte er tilfældet. Mange danskere bruger nemlig de samme adgangskoder flere steder.

Hvis du ønsker at tjekke om dine oplysninger har været en del af et stort afsløret datalæk, så anbefaler vi at du læser vores blogindlæg om hvordan du tjekker om dine oplysninger er blevet lækket.

Hvordan opsætter man 2-faktor login?

Opsætningen kan variere fra system til system eller hjemmeside til hjemmeside. Oftest skal du ind under indstillinger og finde indstillingerne for login. Herfra vil du kunne aktivere 2-faktor login. Det er lidt forskelligt hvilke login-muligheder de forskellige systemer og hjemmesider tilbyder. Google tilbyder eksempelvis både at man kan bruge en app til at modtage den variable talkode eller at modtage samme på en sms hver gang. Så hvad man ønsker at gøre er lidt en smagssag.

Hvis du opsætter 2-faktor login på din mail og du også benytter den samme mail på din telefon, tablet eller mail-klient (Outlook, Apple Mail, Windows Mail, Thunderbird eller lignende) så skal du i nogle tilfælde opsætte en såkaldt app-adgangskode til disse platforme. Det skyldes at disse programmer ikke spørger om den variable kode og derfor skal have en særskilt kode (som ikke skal ændres hele tiden).

Hvis du vælger at benytte en app til den variable kode, skal du være opmærksom på om hvorvidt denne app kan genskabes såfremt du mister din telefon. Det er nemlig ikke alle autentificeringsapps der kan det. Hvis muligt anbefales det at også opsætte en backup-løsning, hvilket de fleste systemer og hjemmesider tilbyder.

Googles forklaringsvideo

Google har lavet en udmærket forklaringsvideo om 2-faktor login. Den er tilbage fra 2011, så designet der vises undervejs har ændret sig, men konceptet er stadig det samme og kan give en visuel forklaring af hvordan det fungerer.

Brug for hjælp til opsætningen?

Hvis du gerne vil gøre brug af 2-faktor login, så dine logins og systemer bliver mere sikre kan vi hjælpe dig med det. Tag endelig kontakt til os for et konkret tilbud på opgaven.