Macbook virker kun med oplader tilsluttet, hvad gør jeg?

Macbook virker kun med oplader tilsluttet, hvad gør jeg?

Macbook virker kun med oplader tilsluttet, hvad gør jeg? 1920 1080 GladTeknik A/S

Hvis du oplever at din Macbook udelukkende virker hvis du har opladeren tilsluttet, undrer du dig nok over hvad der mon er galt og ikke mindst hvordan du kan løse problemet. Det dykker vi ned i i dag.

Når en Macbook kun virker med opladeren tilsluttet

Hvis du har en Macbook som kun vil tænde når strømforsyningen er tilsluttet, eller hvis den stort set ikke kan holde strøm på batteriet og du dermed altid hurtigt skal tilslutte strømforsyningen, så er der noget galt med din computer. Problemet skyldes som regel et dårligt batteri, men det kan også skyldes andre ting. Grunden til at et dårligt batteri er normalt er fordi alle batterier har en begrænset levetid, som regel 500-1000 opladninger for et Macbook batteri. Så med tiden vil det skulle skiftes ud.

Hvis din MacBooks batteri holder dårligt strøm

Hvis du oplever at din MacBook holder dårligt strøm på batteriet, er der sandsynligvis noget galt med det. Det kan være det er blevet slidt, er hævet op eller har en anden defekt der gør at det ikke fungerer optimalt. Det kan også være det blot skal kalibreres, så din MacBook viser batteristatussen mere retvisende. Uanset hvad er det noget der bør undersøges, så snart du oplever at den holder strømmen dårligere end man burde kunne forvente. Både for at forbedre din egen brugeroplevelse og for at sikre at din Mac holder i så lang tid som muligt.

Tjek om batteriet skal skiftes

På en Macbook er det super let at tjekke om batteriet er fejlbehæftet eller slidt op og dermed bør udskiftes. Udover at kigge efter fysiske tegn såsom et hævet batteri, hvilket ofte får selve computerens bund til at hæve op, så kan du i selve styresystemet tjekke batteriets helbred. Hold knappen option/alt nede og trykke med musen på batteri-ikonet. Derved vises der batteriets status i en dropdown som vist nedenfor.

Du kan få vist følgende tilstande:

Normal: Batteriet fungerer helt normalt

Udskift snart: Batteriet fungerer stadig normalt, men ikke ligeså godt som da det var nyt og bør derfor udskiftes snart.

Udskift nu: Batteriet fungerer sandsynligvis stadig normalt, men markant dårligere end da det var nyt. Computeren tager ikke skade i denne tilstand, men du bør planlægge et batteriskifte.

Batteri til service: Batteriet fungerer ikke længere normalt. Indlever derfor din Macbook til service, eksempelvis hos os i GladTeknik, så du kan få batteriet skiftet. Dette vil også få din computer til at fungere bedre. Som udgangspunkt vil din Mac ikke blive beskadiget af batteriet i denne tilstand, men vi anbefaler ikke at du venter med at få det udskiftet. Det kan sjældent betale sig at vente.

Service batteri på Mac

Nulstil SMC

Hvis ikke dit batteri lader til at fejle noget kan du prøve at nulstille SMC (System Management Controller). SMC i din Mac varetager en lang række funktioner, herunder ift. batteri og strømforsyning. Nogle gange kan det hjælpe at nulstille dette, lidt som en genstart af computer kan løse andre typer it-problemer.

Hvis du ikke er meget teknisk anlagt, vil vi anbefale at du får en professionel til at kigge på din Mac i stedet. Husk at du hos os i GladTeknik altid får en grundlæggende håndtering af Mac ved indlevering på vores værksted i Hvidovre.

Forskellige metoder til at nulstille SMC

Der er to forskellige metoder til at gøre det. Hvilken du skal bruge afhænger af om din computer har et batteri der kan afmonteres eller om du benytter en stationær computer såsom en iMac.

Hvis din computers batteri ikke kan afmonteres

 1. Sluk din Mac og indsæt strømforsyningen
 2. Tryk Shift, CTRL, Option/alt knapperne og hold dem nede, tryk derefter på start/strøm-knappen
 3. Hold knapperne nede i 10 sekunder
 4. Slip knapperne
 5. Prøv at tænde din Mac computer igen

Hvis din computers batteri kan afmonteres

 1. Fjern batteriet
 2. Hold start/strøm-knappen nede i 5 sekunder
 3. Genindsæt batteriet
 4. Prøv at tænde din Mac computer igen

Hvis du bruger en iMac eller anden stationære computer

 1. Fjern strømforsyningen
 2. Vent 15 sekunder
 3. Genindsæt strømforsyningen
 4. Vent 5 sekunder mere og prøv derefter at tænde din computer igen