Sådan gør du din gamle computer hurtigere

Sådan gør du din gamle computer hurtigere

Sådan gør du din gamle computer hurtigere 1920 1277 GladTeknik A/S

En computer skal kunne rigtig mange forskellige ting, og den skal helst også kunne dem relativt hurtigt. Det bliver for de fleste hvert fald ret frustrerende i længden, hvis computeren føles langsom når man åbner sin browser, starter et program, skal gemme en fil eller se en video. Dog bliver alle computere langsommere med tiden, både pga. øgede krav fra de ting vi bruger computeren til og så fordi den bliver slidt op både fysisk og digitalt. Heldigvis er der en lang række ting du kan gøre for at få din gamle computer til at blive hurtigere igen. Det kigger vi på i dagens indlæg.

Rens den for støv og skidt

Din computer samler støv og skidt over tid, hvilket gør at kølefunktionen skal bruge flere og flere ressourcer på at holde din computer på en tilstrækkelig temperatur. Nogle computere er værre end andre ift. dette. Hvis du oplever at din computer er langsom eller hvis du ved den nok indeholder støv og skidt, vil det være godt givet ud at få den renset for støv og skidt. Det skal gøres med specialudstyr og der må aldrig bruges en støvsuger. Vi anbefaler at du indleverer den hos os, så du ved det gøres ordentligt og i antistatiske omgivelser.

Brug et renseprogram

Udover at rense computeren fysisk, kan du også rense den digitalt. For i takt med at du benytter din computer vil den blive fyldt op af en masse ting på harddisken og i hukommelsen. Udover simple tiltag såsom at rydde op i filer og tømme papirkurven, kan du også bruge et renseprogram til at rense den yderligere, hvor en masse renseprocesser aktiveres. Det kan hjælpe lidt. Et af disse renseprogrammer CCleaner der kan downloades gratis og næsten fungerer med et enkelt klik.

Få udskiftet batteriet

Batterier bliver slidte med tiden, da de typisk holder til 500-1000 ladninger. Når et batteri er ved at være slidt op, vil det kunne mærkes i computerens ydeevne ved at den bliver langsommere. Derfor bør du få skiftet batteriet når det er tilfældet. For at undgå skader og fejlkøb anbefaler vi at du får en professionel til det.

Skift din HDD til SSD

HDD er en mekanisk harddisk som ældre computere har. En mekanisk harddisk har en fysisk disk der roterer, hvorfra data aflæses. Disse er mere skrøbelige overfor skader og bliver med tiden helt slidt, hvilket har stor indflydelse på hvor godt din computer fungerer. Selv hvis de fungerer perfekt, så er de meget langsommere end SSD harddiske som fungerer digitalt på samme måde som en USB-stik. Derfor kan der være meget hastighed og ydeevne at hente i en sådan udskiftning.

Opdater styresystem og programmer

Hvis du er typen der ikke bruger tid på at opdatere din computers styresystem og de programmer du benytter, så bør du måske overveje at begynde på det. For i takt med at teknologien udvikler sig, vil der kommer opdateringer ud som kan installeres og disse indeholder foruden sikkerhedsopdateringer ofte også optimeringer der gør at computeren eller programmet kan fungere bedre. Det er et simpelt tiltag der kan have en effekt.

Ryd op på skrivebordet

Vi mener ikke dit fysiske skrivebord, men derimod skrivebordet på din computer. Mange har tendens til at gemme filer på skrivebordet, men det går faktisk ud over ydeevnen på din computer, da den er nødt til at bruge ressourcer på at vise disse filer hele tiden, også selvom du ikke kigger direkte på dem. Det er derfor bedre at indrette sig efter et godt mappesystem og have så lidt liggende på skrivebordet som muligt.

Opgrader RAM

RAM er din computers korttidshukommelse, og hvis du ikke har nok RAM til de programmer og processer du benytter, så vil du opleve at din computer arbejder langsommere end den kunne gøre. Derfor kan en opgradering til flere RAM være godt givet ud i mange tilfælde. Vær dog opmærksom på at mange computere har en øvre grænse for hvor mange RAM de kan håndtere, så for at undgå fejlkøb vil vi anbefale at du indleverer den til en professionel såsom os. Så tager vi et kig på den og vejleder dig til en god løsning.

Brug en hurtig browser

Browseren er det program du benytter til at tilgå hjemmesider på. De mest udbredte browsere er Google Chrome, Microsoft Edge, Apple Safari og Mozilla Firefox. Især Google Chrome er populær, men er også kendt for at bruge rigtig mange ressourcer når den kører, især RAM. Derfor kan det være værd at skifte til en anden browser som fungerer hurtigere.