Sådan gør du din gamle computer hurtigere

Sådan gør du din gamle computer hurtigere

Sådan gør du din gamle computer hurtigere 1920 1277 GladTeknik A/S

En computer skal kunne mange forskellige ting, og den skal helst også kunne dem relativt hurtigt. Det bliver i længden frustrerende, hvis computeren føles langsom, når du åbner browseren, starter et program, skal gemme en fil eller se en video.

Alle computere bliver langsommere med tiden både på grund af øgede krav fra de ting, vi bruger computeren til og så fordi, den bliver slidt op. Heldigvis er der en række ting, du kan gøre, for at få din gamle computer til at blive hurtigere igen. Det kigger vi på i dagens indlæg.

Rens den for støv og skidt

Din computer samler støv og skidt over tid, hvilket gør, at kølefunktionen skal bruge flere og flere ressourcer på at holde din computer på en passende temperatur. Nogle computere er værre end andre til det. Hvis din computer er langsom, eller hvis du ved, den nok indeholder støv og skidt, vil det være godt givet ud at få den renset. Det skal gøres med specialudstyr og der må aldrig bruges en støvsuger. Du skal bare kontakte os via vores kontaktformular, så vurderer vi opgaven og giver dig et uforpligtende tilbud.

Brug et renseprogram

Udover at rense computeren fysisk, kan du også rense den digitalt. I takt med at du bruger din computer, vil den blive fyldt op af en masse ting på harddisken og i hukommelsen. Udover simple tiltag såsom at rydde op i filer og tømme papirkurven, kan du også bruge et renseprogram, hvor en masse renseprocesser aktiveres. Det kan hjælpe lidt. Et af disse renseprogrammer hedder CCleaner. Programmet kan hentes gratis og fungerer næsten med et enkelt klik.

Udskift batteriet

Batterier bliver slidte med tiden, da de typisk holder til 500-1.000 ladninger. Når et batteri er ved at være slidt op, vil det kunne mærkes på computerens ydeevne ved, at den bliver langsommere. Derfor bør du få skiftet batteriet, hvis det er tilfældet. For at undgå skader og fejlkøb anbefaler vi, at du får en professionel til det.

Skift din HDD (Hard Disk Drive) til SSD (Solid State Drive)

HDD er en mekanisk harddisk, som findes i ældre computere. En mekanisk harddisk har en fysisk disk, der roterer, hvorfra data læses. De er mere skrøbelige overfor skader og bliver med tiden slidt, hvilket har stor indflydelse på, hvor godt din computer fungerer. Selv hvis de fungerer perfekt, er de meget langsommere end SSD, som fungerer digitalt på samme måde som et USB-stik. Derfor kan der være meget hastighed og ydeevne at hente i at skifte fra HDD til SSD.

Opdater styresystem og programmer

Hvis du ikke bruger tid på at opdatere din computers styresystem og dine programmer, bør du overveje at begynde på det. I takt med at teknologien udvikler sig, kommer der opdateringer, som skal installeres og som indeholder opdateringer af sikkerhed og ofte også optimeringer. Det gør, at computeren eller programmet fungerer bedre. Det er et simpelt tiltag, der kan have stor effekt.

Ryd op på skrivebordet

Vi mener ikke dit fysiske skrivebord men derimod skrivebordet på din computer. Mange har tendens til at gemme filer på skrivebordet, men det går ud over ydeevnen på din computer, da den er nødt til at bruge ressourcer på at vise disse filer hele tiden, også selvom du ikke direkte kigger på dem. Det er derfor bedre at indrette dig med et godt mappesystem og have så lidt liggende på skrivebordet som muligt.

Opgrader RAM

RAM er din computers korttidshukommelse, og hvis du ikke har nok RAM til de programmer og processer, du bruger, vil din computer arbejde langsommere, end den kunne gøre. Derfor kan det at opgradere med flere RAM ofte være givet godt ud. Vær opmærksom på, at mange computere har en øvre grænse for, hvor mange RAM de kan håndtere. For at undgå fejlkøb anbefaler vi, at du kontakter os via vores kontaktformular, så vurderer vi opgaven og giver dig et uforpligtende tilbud.

Brug en hurtig browser

Browseren er det program, du tilgår hjemmesider med. De mest udbredte browsere er Google Chrome, Microsoft Edge, Apple Safari og Mozilla Firefox. Især Google Chrome er populær, men den er også kendt for at bruge mange ressourcer; det gælder især RAM. Derfor kan du overveje at skifte til en anden browser, som er hurtigere.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias