Min Mac vil ikke starte, hvad gør jeg?

Min Mac vil ikke starte, hvad gør jeg?

Min Mac vil ikke starte, hvad gør jeg? 640 426 GladTeknik A/S

En af de problematikker som vi jævnligt får forespørgsler på er computere der ikke vil tænde af den ene eller anden årsag. Mac-ejere oplever også dette problem, hvilket kan være utroligt irriterende. En computer skal jo bare fungere upåklageligt om det så er for at studere, arbejde, spille, shoppe eller noget helt andet. Så hvad gør man hvis ens Mac ikke vil tænde?

Når en Mac ikke vil starte kan det skyldes flere forskellige ting. Det er derfor essentielt at komme til bunds i hvad årsagen er, så det kan udbedres. I den situation er det anbefalelsesværdigt at få en professionel Mac-tekniker til at kigge på den.

Når en Mac ikke vil starte kan det komme til udtryk på flere måder, heriblandt:

 • At computeren ikke reagerer når man prøver at tænde den
 • At skærmen forbliver sort eller grå, evt. med en fejlbesked vist
 • At computeren laver sin opstartslyd, men ikke kommer videre end det
 • At den kun loader lidt og aldrig kommer i mål.

Det kan du selv gøre når din Mac ikke starter op

Tjek om kablet sidder ordentlig i

Uanset om du har en bærbar Mac såsom en MacBook Air eller MacBook Pro, eller om du benytter en stationær Mac som iMac, så skal din computer bruge strøm for at tænde. Tjek derfor om kablet sidder ordentligt i. Hvis det ser ud til det kan du prøve at tage det ud og sætte det i igen. Tjek også om der sidder støv eller skidt i enten kablet eller stikket, da dette ligeledes kan give problemer.

Nulstil SMC (System Management Controller)

SMC er forkortelsen for System Management Controller, som er et system der står for nogle grundlæggende funktioner i din Mac. Det gælder f.eks. batteriindstillinger, skærmen og start/strøm-knappens funktioner. Nogle gange kan det hjælpe at nulstille SMC hvis din Mac ikke vil tænde. Der er to forskellige metoder til at gøre det. Hvilken du skal bruge afhænger af om din computer har et batteri der kan afmonteres eller om du benytter en stationær computer såsom en iMac.

Hvis din computers batteri ikke kan afmonteres

 1. Sluk din Mac og indsæt strømforsyningen
 2. Tryk Shift, CTRL, Option/alt knapperne og hold dem nede, tryk derefter på start/strøm-knappen
 3. Hold knapperne nede i 10 sekunder
 4. Slip knapperne
 5. Prøv at tænde din Mac computer igen

Hvis din computers batteri kan afmonteres

 1. Fjern batteriet
 2. Hold start/strøm-knappen nede i 5 sekunder
 3. Genindsæt batteriet
 4. Prøv at tænde din Mac computer igen

Hvis du bruger en iMac eller anden stationære computer

 1. Fjern strømforsyningen
 2. Vent 15 sekunder
 3. Genindsæt strømforsyningen
 4. Vent 5 sekunder mere og prøv derefter at tænde din computer igen

Gendan din Mac computer

Hvis problemet fortsætter kan du overveje at gendanne styresystemet din Mac. Du har lidt forskellige muligheder. Benytter du TimeCapsule til backups kan du eventuelt gendanne derfra. En anden løsning er at reinstallere styresystemet MacOS. Gør du dét vil dine filer fortsat være på din computer, det er kun styresystemet der påvirkes. Du kan også benytte Diskværktøj (på engelsk: Disk Utility) til at gendanne din harddisk. Igen vil vi dog understrege, at hvis du er det mindste i tvivl om hvad du laver, så er det bedre at indlevere din computer til en ekspert, så du ikke kommer til at ændre noget der ikke skal ændres. Hvis ikke du har en fuld backup af din computer vil vi ligeledes anbefale at du holder dig fra det og lader en professionel kigge på den i stedet.

Sådan får du menuen til gendannelse frem

 • Tænd din Mac
 • Hold command/cmd og R knapperne nede samtidigt

Mac vil ikke tænde

Søg hjælp hos en specialiseret Mac-tekniker

Hvis du ikke er meget teknisk anlagt eller ikke helt ved hvad problemet med din Mac computer er, så vil vi anbefale dig at du indlevere din computer hos en kyndig Mac-tekniker. Her hos GladTeknik har vi erfarne Mac-teknikere ansat og vi tilbyder fra vores værksted i Hvidovre en grundlæggende fejlfinding og tilbud. I nogle tilfælde kan problemet skyldes andre ting end hvad ovennævnte løsningsforslag kan løse og det er den slags vores specialiserede teknikere kan finde frem til for dig, så vi kan finde en god løsning sammen.