Hvorfor drænes min Mac for strøm i vågeblus?

Hvorfor drænes min Mac for strøm i vågeblus?

Hvorfor drænes min Mac for strøm i vågeblus? 1920 1080 GladTeknik A/S

Bærbare computere er afhængige af et velfungerende batteri for at fungere. Et batteri holder ikke evigt; det bliver med tiden slidt og kan have brug for at blive skiftet ud. Der kan være flere forskellige tegn på det og et af dem er, at din Mac drænes for strøm i tilstanden vågeblus.

Hvad er vågeblus?

Vågeblus på en Mac er Apples betegnelse for det, der også kaldes standby eller dvaletilstand. Det betyder, at computeren ikke slukkes helt men næsten, og på grund af vågeblusset let tændes igen. Vågeblus kan enten aktiveres manuelt af brugeren eller ske automatisk via systemindstillingerne, f.eks. hvis computeren har stået ubrugt i nogle minutter. Fordelen ved vågeblus er især at spare på strømmen.

Hvorfor mister min Mac strøm, når den er i vågeblus?

Selvom vågeblus-funktionen på din Mac har til hensigt at spare strøm og dermed lade batteriet holde en ladning længere, kan der være situationer, hvor det ikke sker.

I disse situationer vil du opleve, at din Mac mister dele af – eller al – strømmen, selv om den er i vågeblus. Der kan være flere årsager til det og for at komme til bunds i det, bør en Mac-specialist undersøge den, så det kan udbedres. Ofte drejer det sig om et slidt batteri, et fejlbehæftet batteri, en systemfejl eller at tilkoblede enheder i USB, HDMI eller andre stik bruger af strømmen fra batteriet. Hvis du har forskellige ting koblet til stikkene i din Mac, er det oplagt at fjerne dem for at se, om det ændrer noget.

Tjek batteriets tilstand

Det letteste, du kan selv kan gøre, er at tjekke batteriets tilstand. Det gør du ved at holde knappen “Option”/”Alt” inde og klikke med musen på batteri-ikonet. Du kan få vist fire forskellige statusser, og de vil fortælle, om batteriet har problemer eller bør skiftes.

Mac batteriskifte

Nulstil System Management Controller (SMC) og Non-volatile random access memory (NVRAM)

SMC står for “System Management Controller” og NVRAM står for “Non-volatile random access memory”. Begge er komponenter i din Mac, der hjælper de øvrige komponenter med at fungere herunder batteriet. Nogle gange hjælper det at nulstille disse, når man har problemer med hardwaren såsom batteriet.

Inden du nulstiller SMC eller NVRAM

Inden du begiver dig ud i at nulstille SMC og NVRAM på din Mac, bør du overveje, om du har kompetencerne til det.

Selve nulstillingen er ikke kompliceret, men når man piller ved den slags, kan der opstå nye problemer, hvis ikke man ved præcis, hvad man gør. Er du det mindste i tvivl, bør du i stedet få en Mac-tekniker til at se på din Mac og løse problemerne.

Det kan være, det viser sig at være noget helt andet, der er kernen i problemet. Hos GladTeknik tilbyder vi altid en grundlæggende håndtering fra vores værksted i Hvidovre.

Hvis du beslutter dig for at selv nulstille, skal du altid først tage fuld en backup. På den måde mindsker du risikoen for at miste data, hvis der skulle opstå problemer.

Hvis vi skal hjælpe dig med din computer, skal du bare oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere den på vores værksted, så tager vi et kig på den.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias