Hvorfor drænes min Mac for strøm i vågeblus?

Hvorfor drænes min Mac for strøm i vågeblus?

Hvorfor drænes min Mac for strøm i vågeblus? 1920 1080 GladTeknik A/S

Bærbare computere er afhængige af et velfungerende batteri for at fungere som de skal. Da et batteri ikke holder for evigt bliver det med tiden slidt og kan have brug for at blive udskiftet. Der kan være flere forskellige tegn på dette og et af dem er hvis ens Mac drænes for strøm i tilstanden vågeblus.

Hvad er vågeblus?

Vågeblus på en Mac er Apples betegnelse for det der i folkemunde nok kaldes standby eller dvaletilstand. Det er altså når computeren ikke slukkes helt, men alligevel næsten, og pga. vågeblusset let kan tændes igen uden en opstart fra bunden. Vågeblus kan enten aktiveres manuelt af brugeren selv eller ske helt automatisk via systemindstillingerne, f.eks. hvis computeren har stået ubrugt i nogle minutter. Fordelen ved vågeblus er især at spare på strømmen.

Hvorfor mister min Mac strøm når den er i vågeblus?

Selvom vågeblus-funktionen på din Mac har til hensigt at spare strøm og dermed lade batteriet holde en ladning længere, så kan der være situationer hvor det ikke sker. I disse situationer vil du sandsynligvis opleve at din Mac mister dele eller al strømmen, trods den er i vågeblus. Der findes flere årsager til dette og for at komme det til bunds bør en Mac specialist undersøge den, så det kan udbedres. Men ofte drejer det sig om et slidt batteri, et fejlbehæftet batteri, en systemfejl eller at tilkoblede enheder i USB, HDMI eller andre stik bruger af strømmen fra batteriet. Hvis du har forskellige ting koblet til stikkene i din Mac, er det oplagt at fjerne disse for at se om det gør en forskel.

Tjek batteriets tilstand

Det letteste du kan gøre selv er, at tjekke batteriets tilstand. Det gør du ved at holde knappen option/alt inde og med musen klikke på batteri-ikonet. Du kan få vist fire forskellige statusser og den vil fortælle dig hvis batteriet har problemer eller bør skiftes.

Mac batteriskifte

Nulstil SMC og NVRAM

SMC står for System Management Controller og NVRAM for Nonvolatile random-access memory. Begge er tekniske komponenter i din Mac der hjælper de øvrige komponenter med at fungere, herunder batteriet. Nogle gange hjælper det at nulstille disse, når man oplever problemer med hardware såsom batteriet.

Inden du foretager en nulstilling af SMC eller NVRAM

Inden du begiver dig ud i en nulstilling af SMC og NVRAM på din Mac bør du vurdere om du har de tekniske kompetencer til det. Selve nulstillingen er ikke kompliceret, men når man piller ved den slags kan der opstå nye problemer, hvis ikke man ved præcis hvad man gør. Er du det mindste i tvivl bør du i stedet få en professionel Mac reparatør til at se på din Mac og udbedre problemer. Det kan være det viser sig at være noget helt andet som er kernen af problemet. Husk at vi hos GladTeknik altid tilbyder en grundlæggende håndtering fra vores værksted i Hvidovre.

Såfremt du beslutter dig for at selv foretage nulstillingerne, vil vi anbefale dig at først tage fuld backup af alt på din computer. På den måde mindsker du risikoen for at miste data, skulle der mod forventning opstå yderligere problemer.