Kan data på computeren reddes når de er slettet?

Kan data på computeren reddes når de er slettet?

Kan data på computeren reddes når de er slettet? 800 531 GladTeknik A/S

Du har garanteret prøvet det før. Du arbejder på din computer, og pludselig opdager du, at et vigtigt dokument, nogle filer såsom billeder, musik og video eller dine e-mails er væk. Det er en situation, der giver koldsved, for hvad i alverden gør du?

Kan data og filer overhovedet reddes, når de er slettet eller mistet? Ofte er svaret “Ja”. Vi kommer med nogle bud på, hvad du kan gøre for at redde dine data.

Overvej at søge professionel hjælp

Normalt vil vi i et blogindlæg, skrive om de ting, du selv kan gøre først, og efterfølgende nævne professionel hjælp som et alternativ. Men lige når det kommer til redning af data på en computer, mener vi, det bør komme i omvendt rækkefølge.

Det skyldes, at afhængig af din situation har du muligvis kun et enkelt forsøg på at redde data; dette ene forsøg skal udføres korrekt. Derfor anbefaler vi altid, at du overvejer at søge hjælp hos en professionel datarecovery-specialist, især hvis der er tale om data, du ikke kan undvære.

Tjek papirkurven

Hvis du er kommet til at slette en fil ved en fejl, bør du som det første se, om den ligger i papirkurven. Både på Mac og PC er der en papirkurv, hvor slettede filer ligger, indtil papirkurven tømmes. Det giver mulighed for at gendanne filer, hvis det var en fejl, at de blev slettet.

For at gøre det skal du åbne papirkurven, og hvis filen er der, højreklikke på den og vælge, at den skal gendannes. Når du gør det, lægges den tilbage til det sted, den blev slettet fra.

Lagrer du filer i skyen

Gemmer du dine filer og dokumenter i skyen (Dropbox, Google Drev, Apple Drev eller noget tilsvarende), er der som regel en tilsvarende løsning, hvor du i en periode (ofte 30 dage) har mulighed for at gendanne slettede filer. Er der gået mere end 30 dage, kan du nogle gange være heldig, at deres support kan genskabe filen/filerne, men det er der selvfølgelig ingen garanti for.

Tjek din backup

Alle bør altid tage backup af deres filer – især de vigtigste af dem. Nogle gør det manuelt og andre gør det automatisk, så de ikke skal tænke på det. Backup er noget mange ofte først tænker på den dag, de får brug for den. Hvis du er en af dem, der er på forkant, så tjek om din fil ligger i en backup.

Brug ikke programmer til at gendanne data

Der findes flere programmer til at gendanne data både til PC og Mac. Disse programmer fraråder vi på det kraftigste at bruge. Brugt forkert kan de nemlig forpurre din eneste chance for at genskabe filerne.

Herudover er nogle programmer bare ikke gode eller tilstrækkelige – at gendanne data kræver ofte helt andre processer. Derfor det er en god idé at gå til en specialist.

Ligger filen ikke i din papirkurv eller i en backup og du beslutter dig for at søge hjælp, bør du straks holde op med at bruge din computer, slukke den og straks indlevere den til os eller en anden specialist. Årsagen er, at du skal undgå, at nye data overskriver de gamle, hvilket vil forhindre muligheden for at gendanne dem.

Hvis vi skal hjælpe dig med at gendanne dine data, skal du bare oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere den på vores værksted, så tager vi et kig på den.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias