Hvilke farer findes der for computere?

Hvilke farer findes der for computere?

Hvilke farer findes der for computere? 1920 1324 GladTeknik A/S

God it-sikkerhed er altafgørende for at kunne færdes sikkert på internettet. Der er nemlig mange skjulte farer der lurer i cyberspace og blot venter på at udnytte et smuthul eller en menneskelig fejl. I dagens indlæg beskriver vi flere af disse digitale farer som du bør være opmærksom på, samt hvordan du beskytter dig imod dem.

Virus

Vi har alle hørt om computervirus og mange har også et antivirus-program installeret. En computervirus er en form for software (et program) der er lavet for at forstyrre eller ødelægge funktioner på din computer. Agendaen er forskellig fra virus til virus, og der findes et utal af forskellige computervira, hvilket er derfor antivirus-programmer har rigtig travlt med at følge med udviklingen og opjustere deres beskyttelse kontinuerligt. Navnet kommer af at dette stykke software “inficerer” computeren eller bestemte filer på harddisken. Ofte spreder den sig herfra videre til andre computere eller enheder, præcis ligesom en biologisk virus. Den første computervirus blev opfundet helt tilbage i 1986 og blev opfundet for at stoppe folk fra at stjæle computerprogrammer uden at betale for det. I dag er computervirus dog en essentiel del af mange former for cyberkriminalitet.

Orme

I modsætning til virus har orme ikke brug for menneskelig hjælp for at inficere en computer eller sprede sig. Så snart en orm har fået adgang til et system eller en computer, spreder de sig via det netværk som computerne er opkoblet til. Orme benytter som regel diverse sårbarheder i et netværk eller de computere de inficerer – alt lige fra uopdateret software og styresystemer, til dårlig e-mail sikkerhed eller manglende internetsikkerhed. Helt oprindeligt var orme lavet til at reducere ydeevne og “spise” computer ressourcerne. Nu om dage bruges de i højere grad til at stjæle eller slette filer.

Spyware

Spywares formål ligger lidt i navnet – det spionerer på sin mål. Det kan være alt lige fra en keylogger der registrerer alle ting du taster (såsom adgangskoder) eller logger andre former for data. Disse data sælges oftest på det mørke net, altsammen uden at brugeren der er udsat for det er klar over det.

Ransomware

Ransomware er en form for virusinfektion hvor ens computer bliver låst og evt. krypteret, hvor den kriminelle herefter afpresser dig for penge for at låse computeren op igen. Det sker i højere og højere grad for rigtig mange, både private og virksomheder. Det kan være en rigtig stressende situation, hvor man ikke ved hvad man skal gøre. Politiets anbefaling er at man ikke betaler disse løsepenge. Det bedste vil naturligvis være at undgå det sker, samt sikre gode og fungerende backups af alt det man ikke kan tåle at miste. Vel at mærke inden man bliver udsat for et ransomware-angreb.

Falske mails og CEO-fraud

En anden meget udbredt metode er falske mails og CEO-fraud. Begge dele er egentligt falske mails, hvor hackere udgiver sig for at være enten en person, virksomhed eller myndighed – ofte med det formål at lokke penge eller oplysninger ud af folk. I virksomheder er CEO-fraud relativt udbredt, hvor hackere udgiver sig for at være direktøren der skriver en mail til økonomi-afdelingen om en hastebetaling til udlandet. E-mailen vil ligne at den er afsendt af direktøren selv, selvom den ikke er det. Her gælder det om at have nogle gode processer der dobbelttjekker den type udbetalinger og at man f.eks. taler sammen fremfor at stole blindt på sådanne e-mails. Ofte er disse mails oversat dårligt via digitale oversættelsesværktøjer, men i takt med at disse værktøjer bliver bedre og bedre, vil det være sværere og sværere at gennemskue.

I forhold til private ses falske mails ofte, hvor hackerne udgiver sig for at være myndigheder såsom SKAT eller sågar virksomheder. Budskabet er som regel at man skal logge ind på en hjemmeside eller sende en række oplysninger. Den slags skal man ikke reagere på, og såfremt man er i tvivl, bør man ringe ind til den pågældende virksomhed eller myndighed og dobbelttjekke. I denne form for svindel udnytter de it-kriminelle folks tillid til hinanden og myndighederne, men man er nødt til at være opmærksom.

En anden form for falsk mail som vi jævnligt spørges til er hvor it-kriminelle sender en mail hvori der står at de har optaget vedkommende på deres webcam, mens de var i gang med at lave noget privat og se nogle ting på nettet som de næppe vil have frem i offentligheden. De it-kriminelle kræver derved betaling i form af bitcoins for at glemme sagen. Mange bliver rigtig nervøse i disse situationer, men i langt de fleste tilfælde er der tale om en falsk mail, som blot er udsendt til tusindvis af mennesker. Lige netop denne form for webcam-afpresning er en af årsagerne til vi anbefaler at man anskaffer et webcam-cover.

Trojanske heste

Trojanske heste er virus og malware der kommer ind på din computer, ved at gemme sig i noget der umiddelbart ser legitimt ud. Det kan være et program du er ved at downloade fra en uofficiel hjemmeside eller lignende. Selve programmet virker måske, men kan ligeledes gemme på denne malware som inficerer din computer på den måde. Dette er svært at opdage uden god antivirus.

Husk god antivirus!

Udover at tage dine forholdsregler såsom at undlade at klikke på alt der bliver sendt til dig, især hvis det ser suspekt ud, så er det altafgørende for din it-sikkerhed at du har en god antivirus. Hos GladTeknik samarbejder vi med Bullguard antivirus, som vi har rigtig god erfaring med. Vi vil klart anbefale dig at overveje dem. Især hvis du ingen antivirus har i dag eller pt. nøjes med et gratis antivirus-program. At betale for antivirus kan godt betale sig og giver dig langt bedre it-sikkerhed.

Hvis du har fået virus på din computer

Hvis din computer allerede er inficeret med virus eller malware, så indlever den på vores værksted – så tager vi et kig på den og ser om vi kan redde den og rense den helt for virus og malware. Vores it-teknikere står klar til at hjælpe dig.