Dette skal du gøre, hvis din mail bliver hacket

Dette skal du gøre, hvis din mail bliver hacket

Dette skal du gøre, hvis din mail bliver hacket 1920 1555 GladTeknik A/S

It-sikkerhed er noget, vi alle er nødt til at forholde os til. Selv med firewall, antivirusprogrammer, stærke adgangskoder og forsigtighed kan man blive ramt af hacking. I dagens blogindlæg ser vi på, hvad du skal gøre, hvis du opdager, at din e-mailkonto er blevet hacket.

Hacking er en reel trussel

Cyberangreb vurderes af Forsvarets Efterretningstjeneste til at være den største trussel mod Danmark. Det er en bekymrende konklusion, der fortæller om, hvor udsatte vi er både som borgere, virksomheder og nation. I takt med at vi er blevet mere og mere digitaliserede, er der opstået flere digitale indgange, som hackere kan forsøge at udnytte.

Modsat hvad mange tror, er det ikke kun computervirus, vi skal være bekymrede for. Faktisk sker en stor del af hacking ved andre former for angreb såsom “social engineering”, hvor hackerne udgiver sig for at være dig eller andre, eller hvor de lokker uopmærksomme borgere eller medarbejdere til at klikke på noget, der giver hackeren adgang til en computer eller et netværk.

Lige nu (marts/april 2021) er Facebook aktuel i et offentliggjort datalæk med en halv milliard brugeres oplysninger inklusiv e-mailadresser, telefonnumre og meget andet. De lækkede oplysninger stammer fra et flere år gammelt hack, men de er først blevet tilgængelige på internettet nu. Disse oplysninger kan i høj grad bruges til identitetstyveri, hvilket kan have store konsekvenser for den enkelte.

Når det kommer til e-mailkonti, er det vigtigt, at du beskytter dig, før du bliver hacket f.eks. ved at aktivere 2-faktor login. Men hvis først skaden er sket og din e-mailkonto er blevet hacket, er det vigtigt, at du sørger for en række ting meget hurtigt.

Kør dit antivirusprogram

Hvis du mistænker – eller ved – at du har fået hacket din e-mailkonto, bør du straks køre en fuld scanning med dit antivirusprogram, så din computer tjekkes for eventuelle virus og malware. Sørg for at have et godt antivirusprogram til opgaven.

Skift din kode

Du skal straks skifte adgangskoden til din e-mailkonto. Sørg for at bruge en stærk adgangskode, der ikke er til at gætte. Vi ser desværre ofte mange, der bruger de samme adgangskoder til alt, fordi det er lettere; men husk at det så også er lettere for hackere. Hvis først de får fat i en enkelt adgangskode, er det nemt at prøve samme login-oplysninger andre steder. På denne side fortæller vi om, hvordan du danner sikre adgangskoder.

Udover at skifte adgangskoden til din e-mailkonto, bør du også skifte adgangskoder til alle andre konti. Du ved ikke, hvor meget hackeren har fået fingre i og der er ingen grund til at tage chancen.

Sæt straks 2-faktorlogin op

Hvis du ikke allerede har gjort det, bør du straks sætte 2-faktorlogin op. 2-faktorlogin fungerer lidt ligesom vi kender det fra NemID og/eller MitID, hvor du udover dit brugernavn og din adgangskode også har en variabel kode, der skal indtastes ved login – enten hver gang eller ved login fra nye enheder. Det gør, at en hacker ikke vil kunne logge ind, hvis han ikke også har den enhed, der viser den variable adgangskode. På den måde øges sikkerheden markant.

Til dit e-mailprogram kan du sætte en såkaldt app-adgangskode op som alternativ, så du har en separat og hemmelig adgangskode til den og dermed ikke skal bruge en variabel kode, hver gang du tjekker din e-mailkonto i Outlook, Apple Mail eller lignende.

2-faktorlogin sættes som regel op i indstillingerne, der hvor du har din e-mailkonto.

Skift dine sikkerhedsspørgsmål

Sikkerhedsspørgsmål bruges til at få adgang til en konto, du har låst dig ude af, f.eks. hvis du glemmer din adgangskode. Selvom det er mest sandsynligt, at en hacker har fået adgang til din e-mailkonto ved at få fat i din adgangskode, kan det også ske ved, at de har gættet svaret på dit sikkerhedsspørgsmål.

I USA viste en undersøgelse eksempelvis, at 20% havde “pizza” som svaret på spørgsmålet “hvad er din livret?”. Det er simpelthen for nemt at gætte for en hacker.

Tjek din sendte post

Når hackere får adgang til e-mailkonti, udnytter de dem ofte til at udsende spam eller virus i mails til andre. Det kan både være til folk, du kender og folk du ikke kender. Tjek derfor din sendte post og se, om der er e-mails, du ikke selv har sendt. I så fald vil det være en god idé at kontakte disse personer og informere dem om, at de ikke bør klikke på – endsige åbne – disse e-mails, og at de i stedet skal slette dem med det samme.

Vær opmærksom på, at det at tjekke din sendte post ikke altid er retvisende, for en hacker kan sagtens have slettet sine afsendte e-mails for at slette sine spor.

Brug for hjælp til din e-mailkonto?

Hvis du har brug for hjælp til din e-mailkonto, f.eks. i forbindelse med sikring af din konto eller bare at sætte den op, kan vores dygtige teknikere hjælpe. Du skal bare kontakte os via vores kontaktformular, så vurderer vi opgaven og giver dig et uforpligtende tilbud.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias
2 kommentarer
  • Vores voksne datters mobil er blevet hacket.
    I voldsom grad. Hun havde ikke antivirusprogram på den. Vi vil nu købe et og installere det. MEN vi er bekymret for om vi ved at købe og betale med vores bankkort og få det installeret via hendes hackede gmail konto, kan få vores bankoplysninger hacked. Vi bor nær Horsens og har ikke mulighed for at komme til jer for at få hjælp. Kender I mon et firma nær os, Århus, Horsens eller Vejle, der yder samme service som jer?
    Venlig hilsen Annette Andersen

    • Hej Annette. Desværre så kender vi ikke nogen godt nok i de områder til vi trygt kan anbefale dem. Desværre. Mvh, Mathias fra GladTeknik A/S 🙂