Dette skal du gøre hvis din mail bliver hacket

Dette skal du gøre hvis din mail bliver hacket

Dette skal du gøre hvis din mail bliver hacket 1920 1555 GladTeknik A/S

It-sikkerhed er og forbliver en ting vi alle er nødt til at forholde os til. Selv med firewall, antivirus-programmer, stærke adgangskoder og forsigtighed kan man blive ramt af hacking. I dagens blogindlæg ser vi på hvad du skal gøre, hvis du opdager at din mail er blevet hacket.

Hacking er en reel trussel

Cyberangreb vurderes af Forsvarets Efterretningstjeneste til at være den største trussel mod Danmark. Det er en bekymrende konklusion der fortæller noget om hvor udsatte vi kan være, både som borgere, virksomheder og nation. I takt med at vi er blevet mere og mere digitaliserede, er der opstået flere digitale indgangsvinkler som hackere kan forsøge at udnytte. Og modsat hvad mange tror, er det ikke kun computervirus vi skal være bekymrede for. Faktisk sker en stor del af hacking ved andre former for angreb, såsom social engineering hvor hackerne udgiver sig for at være dig eller andre, eller hvor de lokker uopmærksomme borgere eller medarbejdere til at klikke på noget der giver hackeren adgang til en computer eller et netværk. Lige nu er Facebook aktuel i et offentliggjort datalæk med en halv milliard brugeres oplysninger inklusiv e-mail adresser, telefonnumre og meget andet. De lækkede oplysningerne kommer fra et hack der skete for flere år siden, men oplysningerne er først lagt tilgængeligt på internettet nu. Disse oplysninger kan i høj grad bruges til identitetstyveri, hvilket kan have store konsekvenser for den enkelte person.

Når det kommer til e-mail konti er det vigtigt at beskytte sig inden man bliver hacket, f.eks. ved at aktivere 2-faktor login. Men hvis først skaden er sket og ens e-mail er blevet hacket, er det vigtigt at man sørger for en række ting hurtigt.

Kør dit antivirus-program

Hvis du mistænker eller ved at du har fået hacket din e-mail konto, bør du straks køre en fuld scanning af dit antivirus-program, så din computer tjekkes for eventuel virus og malware. Sørg for at have et godt antivirus-program til opgaven.

Skift din kode

En anden vigtig ting er at du bør skifte din adgangskode til din e-mail konto. Sørg for at bruge en svær adgangskode der ikke er til at gætte. Vi ser desværre ofte mange der benytter de samme adgangskoder til alt fordi det er lettere, men husk at det også er lettere for hackere. Hvis først de får adgang til én adgangskode er det nemt at prøve samme login-oplysninger andre steder.

Udover at skifte adgangskoden til din e-mail konto, bør du også skifte dine adgangskoder til alle andre ting. Du ved ikke hvor meget hackeren har fået fingre i og der er ingen grund til at tage chancen.

Opsæt 2-faktor login

Hvis ikke du allerede har gjort det, så bør du opsætte 2-faktor login. 2-faktor login fungerer lidt ligesom vi kender det fra NemID, hvor man udover sit brugernavn og adgangskode også har en variabel kode der indtastes ved login – enten hver gang eller ved login på nye enheder. Det gør at en hacker ikke vil kunne logge ind, hvis ikke også han har den enhed der viser den variable adgangskode – på den måde øges sikkerheden markant.

Til sit e-mail program kan man opsætte en såkaldt app-adgangskode som alternativ, så man har en separat og hemmelig adgangskode dertil, og dermed ikke skal bruge en variabel kode hver gang man tjekker sin e-mail i Outlook, Apple Mail eller lignende.

2-faktor login opsættes som regel i indstillingerne der hvor man har sin e-mail konto.

Skift dine sikkerhedsspørgsmål

Sikkerhedsspørgsmål bruges til at få adgang til en konto man har låst sig ude af, f.eks. hvis man glemmer sin adgangskode. Selvom det er mest sandsynligt at en hacker har fået adgang til din e-mail ved at få fat i din adgangskode, så kan det også ske ved at de har gættet svaret på dit sikkerhedsspørgsmål. I USA viste en undersøgelse eksempelvis af 20% havde “pizza” som svaret til spørgsmål “hvad er din livret?”. Det er simpelthen for nemt at gætte for en hacker.

Tjek din sendte post

Når hackere får adgang til e-mail konti udnytter de det ofte til at udsende spam eller virus i mails til andre. Det kan både være til folk du kender og folk du ikke kender. Tjek derfor din sendte post og se om der er nogle e-mails du ikke selv har sendt. I så fald vil det være godt at kontakte disse personer og informere dem om at de ikke bør klikke på disse e-mails og at de i stedet skal slette dem. Vær dog opmærksom på, at det at tjekke sin sendte post ikke altid er retvisende, for en hacker kan sagtens have slettet sine afsendte mails for at slette sine spor.

Brug for hjælp til din e-mail?

Hvis du har brug for hjælp til din e-mail, f.eks. i forbindelse med sikring af din e-mail konto eller blot opsætningen af den, så kan vores dygtige teknikere hjælpe. Blot opret din sag her på vores hjemmeside og aftal en tid, så hjælper vi dig og sikrer at det hele fungerer som det skal.

2 kommentarer
  • Vores voksne datters mobil er blevet hacket.
    I voldsom grad. Hun havde ikke antivirusprogram på den. Vi vil nu købe et og installere det. MEN vi er bekymret for om vi ved at købe og betale med vores bankkort og få det installeret via hendes hackede gmail konto, kan få vores bankoplysninger hacked. Vi bor nær Horsens og har ikke mulighed for at komme til jer for at få hjælp. Kender I mon et firma nær os, Århus, Horsens eller Vejle, der yder samme service som jer?
    Venlig hilsen Annette Andersen

    • Hej Annette. Desværre så kender vi ikke nogen godt nok i de områder til vi trygt kan anbefale dem. Desværre. Mvh, Mathias fra GladTeknik A/S 🙂