Få mere sikre adgangskoder

Få mere sikre adgangskoder

Få mere sikre adgangskoder 1920 1254 GladTeknik A/S

En essentiel del af god it-sikkerhed er at have sikre adgangskoder. Men hvad er en sikker adgangskode, hvordan husker du den og hvad kan du gøre, hvis du ikke kan komme på en selv? Disse ting ser vi på i dagens blogindlæg.

Derfor skal du have sikre adgangskoder

Som du garanteret er klar over, er det vigtigt at have gode og sikre adgangskoder. I takt med at vi får flere og flere brugere og konti til diverse hjemmesider, systemer og enheder, er det vigtigt at have styr på koderne.

Vi hører jævnligt, at folk bruger de samme adgangskoder flere steder og nogle gange vælger adgangskoder, der ikke er særlig komplicerede – nok for at de er lette at huske. Problemet med adgangskoder, der er for simple, korte eller lette at huske, er bare, at det også gør det lettere for hackere at gætte disse.

Et andet problem er at bruge den samme kode flere steder. Hvis en hacker får fat i denne genbrugte adgangskode blot et enkelt sted, f.eks. fra en datalækage et sted, man har en brugerkonto, er det oplagt for hackeren at prøve denne adgangskode andre steder, de ved – eller tror – du har en brugerkonto. Vi har hørt historier fra kunder, hvor de netop på denne måde først har fået hacket en enkelt konto og kort tid efter har fået hacket alt andet.

Sådan bliver dine adgangskoder mere sikre

Når du har besluttet dig for at få mere sikre adgangskoder for at øge dit beskyttelsesniveau, er næste skridt at finde frem til, hvordan du bærer dig ad. For hvad er en sikker adgangskode egentligt?

Der er ingen fast opskrift på det, men man kan sige, at den ikke skal være let at gætte, ikke være for kort og ikke blive genbrugt. Så ikke noget med at bruge “password”, “12345678” eller lignende som adgangskode. Du bør heller ikke bruge adgangskoder, som handler om dig selv eller noget fra dit liv, som gør adgangskoden let for dig at huske, for det er også oplagt for en hacker at prøve det.

Hvis du alligevel vælger at lave en adgangskode ud fra nogle ting i dit liv, som du kan huske, så prøv at gøre det svært at gætte og undlad at genbruge koden. Undgå at opsætte talrækker; med det mener vi, at du har en kode og bare sætter et nyt tal på til sidst.

Vi vil opfordre dig til at bruge en såkaldte “password manager” eller på dansk “adgangskodeadministrator”. Det er helt konkret et program. du kan installere på din computer, i din browser, din telefon og andre steder, du har brug for det. Indenfor den slags programmer findes eksempelvis 1Password og LastPass.

Du kan også bruge de indbyggede funktioner i din browser såsom Google Chrome eller Safari, som både kan huske adgangskoder for dig og sågar lave nye koder for dig, som både er unikke, svære og krypterede. Sidstnævnte løsning betyder, at du ikke skal huske adgangskoderne selv, det klarer din browser for dig, samtidig med at adgangskoderne er af langt højere kvalitet. Google, Apple eller hvem der ellers har lavet din browser kan ikke se dine adgangskoder.

Et ekstra sikkerhedslag du kan bruge er to-trins-bekræftelse, også kendt som 2-faktor-login. Det fungerer på den måde, at hvis du (eller en anden) logger ind på din konto fra en ny enhed, skal der indtastes en bekræftelseskode, som ofte sendes på sms, e-mail eller vises i en app. Det er lidt, som vi kender det fra NemID og/eller MitID. Det medfører, at selv hvis en hacker har din adgangskode, så kan vedkommende ikke logge ind. Vi anbefaler, at du aktiverer to-trins-bekræftelse på så meget som muligt.

Brug for hjælp til din computer?

Hvis du har brug for teknisk hjælp til din computer, er du altid velkommen til at kontakte os på vores værksted i Hvidovre eller du kan indlevere din computer på et af vores indleveringssteder. Du skal bare oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din computer, så tager vi et kig på den.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias