Få mere sikre adgangskoder

Få mere sikre adgangskoder

Få mere sikre adgangskoder 1920 1254 GladTeknik A/S

En essentiel del af god it-sikkerhed er at have sikre adgangskoder. Men hvad er en sikker adgangskode, hvordan husker du den og hvad kan du gøre hvis du ikke kan komme på en selv? Disse ting ser vi på i dagens blogindlæg.

Derfor skal du have sikre adgangskoder

Som du garanteret er klar over, er det vigtigt at have gode og sikre adgangskoder. I takt med at vi får flere og flere brugere og konti til diverse hjemmesider, systemer og enheder, er det vigtigt at have styr på dette. Vi hører dog jævnligt at folk vælger at benytte de samme adgangskoder flere steder, og nogle gange vælger adgangskoder der ikke er særligt komplicerede – nok for at de er lette at huske. Problemet med adgangskoder der er for simple, korte eller lette at huske er blot, at det også gør det lettere for hackere at gætte disse. En anden problematik er det med at genbruge de samme adgangskoder flere steder, hvilket næsten er værre. For hvis en hacker får fat i denne genbrugte adgangskoder blot ét sted, f.eks. fra en datalækage et sted man har en brugerkonto, så er det meget oplagt for hackeren at prøve denne adgangskode andre steder de ved (eller tror) du har en brugerkonto. Vi har hørt historier fra kunder, hvor de netop på denne måde har fået hacket én konto først og kort tid efter fået hacket alt andet.

Sådan bliver dine adgangskoder mere sikre

Når du har besluttet dig for at få mere sikre adgangskoder, for at øge dit beskyttelsesniveau, så er næste skridt at finde frem til hvordan du bærer dig ad. For hvad er en sikker adgangskode egentligt? Der er som sådan ingen fast opskrift herpå, men man kan sige at den ikke skal være let at gætte sig til, ikke være for kort og ikke blive genbrugt nogle steder. Så ikke noget med at bruge “password”, “12345678” eller lignende som adgangskode. Du bør ej heller benytte adgangskoder som omhandler dig selv eller noget fra dit liv som gør adgangskoden let for dig at huske, for det er også oplagt for en hacker at prøve det.
Hvis du alligevel vælger at lave en adgangskode ud fra nogle ting i dit liv som du kan huske, så bestræb dig på at gøre det svært at gætte, og undlad at genbruge adgangskoden. Undgå også at opsætte talrækker, dvs. hvor du har din adgangskode og blot sætter et nyt tal på til sidst.

Vi vil opfordre dig til at bruge en såkaldte password manager, eller på dansk; adgangskode administrator. Det er helt konkret et program som du kan installere på din computer, i din browser, din telefon og andre steder du har brug for det. Indenfor den slags programmer findes eksempelvis 1Password og LastPass. Du kan dog også benytte de indbyggede funktioner i din browser såsom Google Chrome eller Safari, som både kan huske adgangskoder for dig og sågar lave nye adgangskoder for dig som både er unikke, svære og krypterede. Sidstnævnte løsning betyder at du ikke skal huske adgangskoderne selv, det klarer din browser nemlig for dig, samtidigt med at adgangskoderne der benyttes er af langt højere kvalitet. Google, Apple eller hvem der ellers har lavet den browser du benytter kan ikke se dine adgangskoder.

Et ekstra sikkerhedslag du kan påføre er to-trins-bekræftelse, også kendt som 2-faktor-login. Det fungerer på den måde at hvis du (eller en anden) logger ind på din konto fra et nyt device, så skal der indtastes en bekræftelseskode som ofte sendes på sms, mail eller vises i en app. Lidt ligesom vi kender det fra NemID. Det medfører at selv hvis en hacker har din adgangskode, så kan vedkommende ikke logge ind. Vi anbefaler at du aktivere to-trins-bekræftelse på så meget som muligt.

Brug for hjælp til din computer?

Hvis du har brug for teknisk hjælp til din computer er du altid velkommen til at kontakte os. Du har også mulighed for at oprette en sag her fra vores hjemmeside og derefter indlevere din computer på vores værksted i Hvidovre indenfor vores åbningstid, eller i en af vores mange indleveringssteder efter aftalte.