Sådan tager du backup

Sådan tager du backup

Sådan tager du backup 1920 1281 GladTeknik A/S

Sådan tager du backup af din computer, inden den sendes til reparation

Når du skal have repareret din computer, er det vigtigt, at du sørger for at have en backup, før du indleverer den.

Backup er for mange noget, de først tænker på den dag, de mangler den. For at sikre dig mod uventede komplikationer, anbefaler vi kraftigt, at du tager backup, inden du indleverer din computer.

I dagens blogindlæg gennemgår vi nogle metoder til at gøre det.

Derfor skal du tage backup

En backup er en kopi af dine filer så som dokumenter, billeder, musik, video og andet, du har på din harddisk. Det er også muligt at tage backup af fx programmer, men det vigtigste er trods alt filerne – programmerne kan altid installeres på ny. Mister du filer, er de muligvis gået tabt for altid.

Generelt bør du altid sørge for at tage backup løbende gerne dagligt. Det giver dig tryghed for, at du kan falde tilbage på backuppen, hvis det bliver nødvendigt og det sikrer, at du ikke mister vigtige filer. Der er mange årsager til, at det er fornuftigt at tage backup løbende. Vi lister nogle af dem herunder:

  • Du sletter vigtige filer ved en fejl
  • Din computer bryder ned
  • Du bliver hacket
  • Du låser dig selv ude af din computer
  • Din computer stjæles eller du mister den på anden vis
  • Din harddisk brænder sammen

Vi har skrevet dette blogindlæg, hvor vi forklarer mere om backup-programmet “Acronis”.

Når det kommer til backup i forbindelse med indlevering af computeren til reparation, er det vigtigt at have en fungerende backup på plads inden, da der ved en reparation kan opstå uventede problemer. Det er yderst sjældent, det sker, men det er altid bedst at være på den sikre side: “Better safe than sorry”.

Derfor anbefaler vi, at du altid tager backup, inden du indleverer din computer til reparation og gerne, at du sørger for løbende at tage backup – eventuelt automatisk.

Sådan tager du backup

Der findes forskellige metoder til at tage backup af din computer. Det er individuelt hvilken løsning, der er bedst.

Gem vigtige filer i skyen

At gemme filer i skyen betyder, at de gemmes på en ekstern server forbundet til internettet. Det kan eksempelvis være Google Drive, OneDrive, iDrive, Amazon S3, Dropbox eller noget andet. Nogle af disse løsninger er lettere at bruge end andre; og priserne er forskellige.

At gemme filer i skyen er en metode, som gør det let at sørge for backup, da disse udbydere automatisk tager backup og i mange tilfælde også gemmer slettede filer i ca en måned, hvis du skulle ombestemme dig. Flere af disse udbydere har desuden gjort det muligt at installere et program på din computer, så du kan have disse mapper liggende som almindelige mapper direkte på din computer. Det vil sige, at du ikke behøver at kopiere dine filer over manuelt; du skal bare vælge at gemme i skyen.

En ulempe ved denne metode er, at det – afhængigt af udbyderen – kan blive en dyr løsning. Tjek derfor priserne på forhånd.

Tag backup på en ekstern harddisk

Den klassiske metode til backup er at manuel backup til en ekstern harddisk eller et USB-stik. I praksis foregår det ved, at du kopierer dine filer på computeren over på den eksterne harddisk eller USB-stikket og på den måde har en backup liggende der.

Du skal være opmærksom på, at eftersom processen er manuel, vil din backup være forældet, så snart dine filer på computeren ændrer sig.

En anden ulempe er, at en fysisk ekstern harddisk eller et USB-stik også kan gå i stykker eller mistes præcis som din computer. Bruger du denne metode, bør du overveje at sætte påmindelser op for, hvornår du skal tage ny backup og også overveje at have mere end en enkelt backup.

Brug automatisk backup til en harddisk

Der findes også mulighed for automatisk at tage backup til en harddisk.

  • Eksempelvis har Apple deres Time Machine, som er en ekstern harddisk og protokol, der løbende tager backup af de enkelte filer og versioner, som du så kan gendanne, hvis behovet opstår.
  • Et andet eksempel er, at “Acronis” nemt kan sættes op til at tage løbende og automatisk backup. Og det kan tilføjes, at det er uhyre let at gendanne enten kun nogle få filer eller hele computeren.

Brug for hjælp til din backupproces?

Har du brug for hjælp til at sætte en god backupproces op på din computer, eller har du har brug for anden hjælp til din PC eller Mac, skal du bare kontakte os via vores kontaktformular, så vurderer vi opgaven og giver dig et uforpligtende tilbud. Vores specialister hjælper både med reparationer og med at sat en god backupproces op, så du ikke selv skal bekymre dig om det.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias