Sådan tager du backup af din computer, inden den sendes til reparation

Sådan tager du backup af din computer, inden den sendes til reparation

Sådan tager du backup af din computer, inden den sendes til reparation 1920 1281 GladTeknik A/S

Når man skal have repareret sin computer er det vigtigt at man sørger for at have en backup inden man indleverer den. En backup er for mange noget de først tænker på den dag de mangler den, men for at sikre sig mod uventede komplikationer, anbefaler vi at du selv tager en backup inden du indleverer din computer. I dagens blogindlæg gennemgår vi nogle metoder til at gøre dette.

Derfor skal du tage backup

En backup er en kopi af dine filer såsom dokumenter, billeder, musik, video og andet som du har liggende på din harddisk. Det er også muligt at tage backup af øvrige ting såsom ens programmer, men det vigtigste er trods alt ens filer – for programmer kan altid installeres på ny. Men hvis du mister dine filer er de muligvis gået tabt for altid.

Generelt bør du altid sørge for at tage backups løbende. Det giver dig tryghed for at du kan falde tilbage på denne, såfremt det bliver nødvendigt og sikrer at du ikke mister vigtige filer. Der er mange årsager til hvorfor det er fornuftigt at tage backup løbende, men det er især pga. de mange risici der kan være som vil kunne skabe et behov for at bruge en backup, såsom:

  • Hvis man sletter vigtige filer ved en fejl
  • Ved computer nedbrud
  • Hvis man bliver hacket
  • Hvis man låser sig ude af sin computer
  • Hvis man får sin computer stjålet eller på anden vis mister den
  • Hvis harddisken brænder sammen

Når det kommer til backup i forbindelse med indlevering af computeren til reparation, er det vigtigt at have en fungerende backup på plads inden, da der ved en reparation kan opstå uventede problemer. Det er yderst sjældent det sker, men det er altid bedst at være proaktiv og være på den sikre side. Derfor anbefaler vi at du altid tager en backup inden du indleverer din computer til reparation, og gerne at du sørger for løbende at tage backups, eventuelt automatisk.

Sådan tager du backups

Der findes flere forskellige metoder til at tage backup af din computer. Det er ret individuelt hvilken løsning der er bedst.

Gem vigtige filer i skyen

At gemme filer i skyen betyder, at det gemmes på en ekstern server forbundet til internettet. Det kan eksempelvis være Google Drive, OneDrive, iDrive, Amazon S3, Dropbox eller noget andet. Nogle af disse løsninger er lettere at bruge end andre, ligesom priserne også er forskellige. Men at gemme sine filer i skyen er en metode som gør det let at sørge for backups, da disse udbydere automatisk tager backups og i mange tilfælde også gemmer slettede filer i en måneds tid, hvis nu man skulle ombestemme sig. Flere af disse udbydere har desuden gjort det muligt at installere et program på sin computer, så man kan have disse mapper liggende som almindelige mapper direkte på ens computer. Dvs. man ikke behøver manuelt at kopiere sine filer over løbende, man skal blot vælge at gemme i skyen.
En ulempe ved denne metode er, at det afhængigt af udbyderen kan blive en dyr løsning. Så tjek gerne priserne på forhånd.

Tag backup på en ekstern harddisk

Den klassiske metode til backups er at tage manuelle backups på en ekstern harddisk eller USB-stik. I praksis foregår det ved at man kopierer sine lokale filer over på den og på den måde har en backup liggende dér. Man skal dog være opmærksom på, at eftersom processen sker manuelt, vil ens backup blive forældet, hvis ens lokale filer har ændret sig og man ikke har ajourført sin backup. En anden ulempe ved denne metode er, at en fysisk ekstern harddisk eller USB-stik også kan gå i stykker eller blive mistet, præcis ligesom ens computer. Så benytter man denne metode, bør man overveje at sætte påmindelser for hvornår man skal tage nye backups og også overveje at have mere end én backup.

Brug automatisk backup til en harddisk

Der findes også automatiske muligheder for at tage backup til en harddisk. Eksempelvis har Apple deres Time Machine, som er en ekstern harddisk og protokol der løbende tager automatiske backups af de enkelte filer og versioneringer, som man så kan gendanne fra hvis behovet opstår.

Brug for hjælp til din backup proces?

Hvis du har brug for hjælp til at få opsat en god backup proces på din computer, eller har brug for anden hjælp til din PC eller Mac, er du velkommen til at kontakte os. Vores computerspecialiser kan både hjælpe med reparationer og også at få opsat en god backup proces, så du ikke skal bekymre dig om det selv.