Alt du skal vide om MacOS Sonoma

Alt du skal vide om MacOS Sonoma

Alt du skal vide om MacOS Sonoma 1960 1102 GladTeknik A/S

Alt du skal vide om MacOS Sonoma

Apple introducerer deres nye OS: macOS Sonoma. Sonoma vil medføre nye funktioner ligesom deres tidligere styresystemer som eksempelvis Ventura gjorde det. Vi gennemgår nogle af funktionerne her.

Sonoma ventes at blive udgivet i efteråret 2023.

Screen savers og widgets

En ny funktion, der kommer med Sonoma, er Slow-Motion screen savers. Disse vil vise baggrundsvideoer, som uden videre bliver din skrivebordsbaggrund, når du logger ind.

Udover baggrundsvideoerne kommer der en kendt funktion fra iOS til Sonoma, nemlig Widgets. Widgets vil være tilgængelige på skrivebordet via “Widget gallery”. Du kan tilføje kalender, vejr, noter, ur og andre apps. Desuden kan du redigere dem via dine andre Apple-enheder. Har du samme widget på din iPhone, kan du ændre den på begge enheder, hvis de er synkroniserede.

MacOS Sonoma

Foto: Apple

Safari

Apples egen browser får nye funktioner. Du vil kunne oprette profiler på Safari f.eks. en privat profil og en arbejdsprofil. Det kan hjælpe med at adskille historik, udvidelser, fane-grupper osv.

Webapps kommer til Dock. Du vil kunne tilføje webapps som f.eks. Pinterest til din Dock, hvilket giver en “app-lignende” oplevelse med en simpel værktøjslinje.

Beskeder

Beskeder på Sonoma opdateres med nye funktioner. En af disse er, at du kan kombinere filterfunktionen med din søgning, så du nemmere kan finde beskeden, du leder efter.

En ny “Catch-up” funktion skal gøre det nemt at se alt det, du har mistet i en samtale. Der vil være en pil, der fører dig til toppen af de beskeder, du har mistet. Du kan også dele din placering og spørge om placering, hvilket kan ses direkte i samtalen.

Videoopkald

Efter Corona er hjemmearbejde og videomøder blevet en integreret del af arbejdsmarkedet og uddannelsesinstitutionerne. Sonoma vil introducere nye funktioner til videoopkald.

Du kan aktivere “Presenter Overlay”, når du præsenterer. Det gør det muligt at blive på skærmen i et separat lag. Der vil være to formater til “Presenter Overlay”: en stor og en lille boble med dig selv, som kan flyttes rundt på skærmen.

MacOS Sonoma videoopkald

Foto: Apple

I Ventura var der en ny funktion, der gjorde det muligt at bruge din iPhone som webcam for blandt andet at få bedre billedkvalitet. Apple har udviklet dette yderligere ved at tilføje mulighed for at centrere dig selv i billedet eller justere rammerne via zoom-funktionen.

Tastatur

Skrivefunktionen bliver forbedret. Apple vil forsøge at gøre din skrivning mere præcis med autokorrektur, og der vil være en midlertidig linje under det, der er blevet rettet.

Derudover vil tastaturet forsøge at forudsige, hvad du skriver, ved at komme med forslag til at afslutte sætningerne.

Andet

Udover det overstående er der blevet tilføjet flere nye funktioner i Sonoma. De inkluderer blandt andet:

Gaming

  • Gaming opdateres med flere større titler, der bliver tilgængelige på Mac.
  • Der introduceres noget, Apple kalder “Game Mode”. Det vil give dine spil højeste prioritet ved at udnytte din Macs CPU og GPU til maksimalt.

Sikkerhed og privatliv

Du vil kunne sende mere følsomme billeder via Apples “Communications Safety”, hvilket gør det mere sikkert at sende billeder gennem Apples kanaler som iMessage og tredjeparts-apps.

Lockdown-tilstand

Lockdown-tilstand er en mere sikker tilstand, der beskytter din enhed mod avancerede cyberangreb. Tilstanden kan aktiveres på tværs af alle dine Apple-enheder.

Vil du læse mere om macOS Sonoma, kan du gøre det på Apples egen hjemmeside.

Vil du læse mere om Apple, kan indlægget om iOS 17 måske interessant.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias