Kan en Mac opgraderes?

Kan en Mac opgraderes?

Kan en Mac opgraderes? 1382 1122 GladTeknik A/S

Kan en Mac opgraderes?

Hvis du har en Mac-computer, er du sandsynligvis blandt dem, der er glade for, at Macs holder i mange år og “bare fungerer”. Det er ikke unormalt, at en Mac holder i årvis og fungerer upåklageligt i alle årene.

En ulempe ved en Mac er, at den er designet på en måde, som gør den svær eller næsten umulig at opgradere. Hvis du drømmer om at få flere RAM eller et nyt grafikkort, er det relevant at spørge, om det overhovedet er muligt?

Hvad er en opgradering af en Mac?

Vi skriver ikke om bare at købe en ny model fra Apple. I stedet tænker vi på at opgradere din eksisterende computer, eksempelvis med flere RAM, en hurtigere processor, et bedre grafikkort eller noget helt andet. Hvis du ikke har arbejdet med den slags før, eller er vant til Windowsbaserede PC’er, tænker du måske, at det er en selvfølge at kunne opgradere en computer. Men det gælder faktisk ikke for Macs – og dog …

Sagen er, at Apple – via deres design – har gjort det svært at opgradere en Mac. Der findes dog nogle muligheder.

Hvorfor er Macs svære at opgradere?

Det er ikke er umuligt at opgradere en Mac. Der er forskel på, hvad der kan opgraderes, hvilken computer det drejer sig om, og hvordan det kan gøres.

Hvor det på mange Windowsbaserede PC’er er nemt at skifte fx RAM-klodser via en låge i bunden af computeren, findes den mulighed ikke på MacBooks og iMacs. Derfor skal hele computeren åbnes for fx at opgradere RAM. Det er sagens kerne.

Du kan ikke uden videre opgradere en Mac. Om det skyldes, at Apple vil have, at folk i højere grad udskifter hele computeren, om det skyldes optimering af pladsen, om de ønsker, du opgraderer i deres webshop ved selve købet eller noget andet, ved vi ikke.

Men det betyder, at det for de fleste vil være bedst at få foretaget opgraderinger hos en specialist i Macs.

Udover at opgraderinger ikke er let tilgængelige, er mange dele i MacBooks og iMacs limet sammen. Det betyder, at det kræver både særskilt viden og særskilte kompetencer at skille delene ad og samle dem igen. Det er derfor ikke en god idé, at du selv kaster dig ud i det. Det er sjældent bare at skrue nogle skruer ud, sætte de nye dele i og skrue skruerne i igen.

Hvad kan opgraderes i en Mac?

Selvom det ikke er ligetil at opgradere en Mac, betyder det ikke, at det er umuligt. Nogle af de komponenter, som typisk kan opgraderes i en Mac, er:

 • RAM
 • Harddisk fra Hard Disk Drive (HDD) til Solid State Drive (SSD)
 • Større harddisk med mere plads
 • Batteri
 • Styresystemet MacOS

Udover de nævnte eksempler på opgraderinger (som varierer fra model til model) er der naturligvis muligheder for at reparere delene:

Kan det betale sig at opgradere min gamle Mac?

Som udgangspunkt “Ja”. Flere af opgraderingerne betaler sig utvivlsomt, da det kan forny din Mac og få den til at fungere langt bedre i mange år endnu. Et slidt batteri vil eksempelvis have godt af at blive skiftet ud, fordi det medfører, at computeren får forbedret ydeevnen og naturligvis holder strømmen bedre.

At opgradere RAM og harddisk gør meget for brugeroplevelsen. Det betydet, at du undgår at skulle købe en helt ny Mac; du kan spare mange tusinde kroner.

Vi har for nylig (juli 2020) opgraderet harddisken i en gammel iMac fra 2013, som fungerede dårligt fra Hard Disk Drive (HDD) til Solid State Drive (SSD). Det gjorde, at den fungerede så godt som ny bagefter. Kunden overvejede at købe en helt ny computer. Det er et eksempel på, at det kan give rigtig god mening at opgradere eller reparere en gammel Mac.

Kontakt og sagsoprettelse

Hvis du overvejer, om din Mac kan eller bør opgraderes, er du velkommen til at kontakte os. Vi tager gerne et uforpligtende kig på din Mac på vores værksted i Hvidovre og vurderer, om det er muligt at opgradere den. Du får god og kyndig rådgivning fra start til slut og ingen overraskelser, for vi afgiver naturligvis et tilbud først.

Hvis vi skal hjælpe dig med din Mac, skal du bare oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere den på vores værksted, så kigger vi på den.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias
17 kommentarer
 • Hej, jeg har en gl. MacBook Pro, 2011 early. Jeg har for flere år siden skiftet hd til ssd. Jeg kan umiddelbart ikke køre nyere OS end High Sierra. Jeg harl ladet mig fortælle at hvis der kommer 8MB ram i i stedet for de fore den er født med, så kan den køre nyere OS f.eks. Mojave. Hvad tænker i om det?
  Mvh. Eriek

  • Hej Eriek.

   Desværre, så kan en 2011 model ikke installere nyere end High Sierra. Men det er heller ikke nødvendigt, til de mest normale ting man bruger en computer til nu om dage. Hvis den blot opgraderes til en SSD, mere RAM og får en grundig rens af kølerprofiler & hardware samt udskiftning af kølerpasta, så kan denne model blive lynhurtigt. 🙂

 • kan grafikkort / processor udskiftes på imac27 late 12

  • Hej Lars

   Det er ikke alle iMacs af de nyere tynde, man kan det. På nogle nyere modeller er grafikkortet loddet fast og på andre ikke. Dog kan man ofte godt udskifte CPU’en (processoren) i de fleste tilfælde.

   Du er meget velkommen til at kontakte os telefonisk eller på e-mail. Du finder vores kontaktinformationer her: https://www.gladteknik.dk/kontakt-os/

 • Avatar af Per Albrechtsen
  Per Albrechtsen 2. juni 2022 at 13:49

  Hejsa,
  Jeg har en mac 27″ fra 2009 ..
  Hvad vil de ca. koste at få den opgraderet, så den kan hente nye opdateringer – nyt styresystem etc..
  Med venlig hilsen
  Per

  • Hej Per,

   Det burde ikke være noget problem at optimere din iMac 2009 27″.

   Opret en sag på vores hjemmeside og indlever din enhed i vores Hvidovre-afdeling en hverdag mellem 9 og 17.

   Så tager vi et kig på det og vender retur med et uforpligtende tilbud til dig 🙂

   https://www.gladteknik.dk/opret-sag/

   Mvh Marcus – GladTeknik A/S

 • Hejsa,
  Kan man sætte en nyere processor i en iMac 2011 medio?(-:
  Mvh. Emil

  • Hej Emil 🙂

   Man kan udskifte til nogle CPU’er ja, men det er ikke alle, som passer. Så det kræver, at den kommer forbi vores værksted, så en af vores teknikere kan se nærmere på mulighederne og se hvilke, der vil passe. 🙂

 • Hej med jer. Jeg har en iMac fra 2019, der fungerer ekstremt langsomt under min billedbehandling, og billederne ruller i min Photo Mechanic. Tror i det er noget der kan gøres noget ved eller skal jeg købe en ny.
  Billedbehandler i Elements.
  Vh
  Kim Haugaard

 • Hej,
  Jeg har en Macbook Pro fra mid 2014 (synes der plejer at stå 2016 hm)
  2,5ghz quad-core intel core i7
  16gb 1600 mhz ddr3
  Intel iris pro 1536 mb

  Jeg arbejder både med musik, videoredigering og billedbehandling på den, hvilket kræver tunge programmer og tunge filer. Den kan ikke trække programmerne særlig godt længere. Den har for lidt vram til at køre davinci resolve, så tror I der er mulighed for opgradering af grafikkortet?

  Udover det kunne den trænge til ny kølecreme og måske rens da den støjer ret meget og bliver ret varm, og så ville mere plads heller ikke være af vejen da jeg konstant må slette filer. Jeg har 500gb ssd (ved dog ikke om det bare er bedre med ekstern harddisk i stedet for at indsætte mere hukommelse?)

  • Hej Felicia

   Desværre kan man ikke skifte grafikkort på en MacBook Pro 2014, da det er integreret.

   Rens og ny kølerpasta kan vi sagtens hjælpe med.

   Ift. udskiftning af SSD, så skal vi have et kig på den. Har du mulighed for at komme forbi vores værksted i Hvidovre eller oprette en sag og sende med posten?

 • Interessant emne og godt indlæg!

 • Hej

  Jeg er musiker på hobby-plan og har behov for mere plads på min MacBook Pro. Den har 250 gb plads – som inden længe ikke er nok. Kan man opgradere så den får det dobbelte i plads? Det er en rimelig ny MacBook – cirka 4-5 år gammel 😉

  • Hej Michael

   Har du et serienummer på maskinen?

   Så kan vi undersøge om opgradering er mulig på din model.

   Det er nemlig ikke alle Apple-modeller, der let kan opgraderes.

   Med venlig hilsen
   GladTeknik

 • Hej Mathias

  Naturligvis. Det er C02VL17HV29

  Skal du bruge yderligere? Du er velkommen til sende mig mail i stedet på [email protected]

  Tak