Kan en Mac opgraderes?

Kan en Mac opgraderes?

Kan en Mac opgraderes? 1382 1122 GladTeknik A/S

Hvis du ejer en Mac computer er du sandsynligvis blandt dem der er glade for at Macs holder i så mange år og “bare fungerer”. Det er ikke unormalt at en Mac holder sig godt i rigtig mange år og fungerer upåklageligt. Men en ulempe ved en Mac er at den er designet på en måde, som gør den rigtig svær eller næsten umulig at opgradere. Så hvis du drømmer om at få flere RAM eller et nyt grafikkort i din Mac er det relevant at spørge om det overhovedet er muligt med en sådan opgradering. Det kigger vi på i dagens indlæg.

Hvad er en Mac opgradering?

En Mac opgradering i denne sammenhæng er ikke at skifte den gamle model ud med den nyeste Apple-computer på markedet. I stedet tænker vi på opgradering af ens eksisterende computer, eksempelvis med flere RAM, en hurtigere processer, et bedre grafikkort eller noget helt andet. Hvis du ikke har arbejdet med den slags før eller er vant til Windows-baserede PC’er, tænker du måske at det er en selvfølge at kunne opgradere en computer med den slags. Men det gælder faktisk ikke for Mac, og dog. For sagen er, at Apple via deres design har gjort det svært at opgradere en Mac. Der findes dog alligevel nogle muligheder.

Hvorfor er Macs svære at opgradere?

Først og fremmest skal det nævnes at det ikke er umuligt at opgradere i en Mac. Der er blot forskel på hvad der kan opgraderes, hvilken computer det drejer sig om og hvordan det er muligt at gøre. Hvor det på mange PC’er eksempelvis er nemt at udskifte RAM-klodser via en låge i bunden af computeren, er den mulighed fjernet via designet i MacBooks og iMacs, så hele computeren skal åbnes for at opgradere RAM i en Mac. Og det er netop sagens kerne. Designet er lavet på en måde så den almene forbruger ikke let kan opgradere deres Macs. Om det skyldes at Apple vil have folk i højere grad udskifter deres computere, om det skyldes pladsoptimering, at de ønsker man opgraderer i deres webshop ved selve købet eller noget helt andet, ved vi ikke. Men det betyder hvert fald at det for de fleste vil være bedst at få foretaget opgraderinger hos en kyndig Mac specialist.

Udover at opgraderinger ikke er gjort let tilgængelige generelt, så er mange dele i MacBooks og iMacs limet sammen. Nogle modeller mere end andre. Det betyder at de både kræver en bestemt viden og kompetencer for at adskille delene, men ligeså vel at samle dem igen. Det er derfor det sjældent er en god idé at kaste sig ud i selv. For det er sjældent så simpelt som at bare skrue nogle skruer ud, foretage opgraderingen og sætte skruerne i igen.

Hvad kan opgraderes i en Mac?

Selvom det ikke er ligetil at opgradere en Mac, så betyder det på ingen måde at det er umuligt. Det drejer sig blot om hvad der er muligt at opgradere, hvilken model det drejer sig om og hvordan det gøres i praksis. Nogle af de komponenter som typisk kan opgraderes i en Mac er:

 • RAM
 • Harddisk fra HDD til SSD
 • Harddisk til en med mere plads
 • Batteriet
 • Styresystemet MacOS

Udover de nævnte eksempler på opgraderinger (hvilket kan variere fra model til model) er der naturligvis alle reparationsmulighederne, såsom reparation af bærbar skærm, reparation af tastatur, indvendig rens, reparation af logicboard, udbedring af væskeskader, grafikkortet osv.

Kan det betale sig at opgradere en gammel Mac?

Som udgangspunkt ja. Flere af de opgraderinger der er mulige at foretage kan uden tvivl betale sig, da det kan fornye din Mac og få den til at fungere langt bedre. Et opslidt batteri vil eksempelvis have rigtig godt af at blive udskiftet, hvilket kan gøre at computeren samlet set får bedre ydeevne og naturligvis holder strømmen bedre. Ligeledes kan opgradering af RAM og harddisk gøre meget for brugeroplevelsen også. En sådan forskel kan gøre at du kan undgå at skulle købe en helt ny Mac, hvilket altså kan være en besparelse på rigtig mange tusinde kroner. Vi har eksempelvis for nyligt opgraderet harddisken i en gammel iMac fra 2013 som fungerede dårligt (fra HDD til SSD harddisk), hvilket gjorde at den fungerede så godt som ny bagefter. Kunden gik netop og overvejede at købe en ny computer, så det er blot ét eksempel hvor det har givet rigtig god mening at foretage en opgradering eller reparation af en gammel Mac.

Hvis du sidder og overvejer om din Mac kan eller bør opgraderes, så er du meget velkommen til at kontakte os. Vi tager gerne et uforpligtende kig på din Mac på vores værksted i Hvidovre og vurderer om det er muligt at opgradere den. Du får god og kyndig rådgivning fra start til slut og ingen overraskelser.

8 kommentarer
 • Hej, jeg har en gl. MacBook Pro, 2011 early. Jeg har for flere år siden skiftet hd til ssd. Jeg kan umiddelbart ikke køre nyere OS end High Sierra. Jeg harl ladet mig fortælle at hvis der kommer 8MB ram i i stedet for de fore den er født med, så kan den køre nyere OS f.eks. Mojave. Hvad tænker i om det?
  Mvh. Eriek

  • Hej Eriek.

   Desværre, så kan en 2011 model ikke installere nyere end High Sierra. Men det er heller ikke nødvendigt, til de mest normale ting man bruger en computer til nu om dage. Hvis den blot opgraderes til en SSD, mere RAM og får en grundig rens af kølerprofiler & hardware samt udskiftning af kølerpasta, så kan denne model blive lynhurtigt. 🙂

 • kan grafikkort / processor udskiftes på imac27 late 12

  • Hej Lars.

   Det er ikke alle iMac’s af de nyere tynde man kan på, nogen modelle er grafikkortet loddet fast og andre ikke. Dog kan man ofte godt udskifte CPU’en (processoren) i de fleste tilfælde.

   Du er meget velkommen til at kontakte os telefonisk eller på E-mail. Dette kan du finde under kontakt-siden.

 • Avatar of Per Albrechtsen
  Per Albrechtsen 2. juni 2022 at 13:49

  Hejsa,
  Jeg har en mac 27″ fra 2009 ..
  Hvad vil de ca. koste at få den opgraderet, så den kan hente nye opdateringer – nyt styresystem etc..
  Med venlig hilsen
  Per

  • Hej Per,

   Det burde ikke være noget problem at optimere din iMac 2009 27″.

   Opret en sag på vores hjemmeside og indlever din enhed i vores Hvidovre-afdeling en hverdag mellem 9 og 17.

   Så tager vi et kig på det og vender retur med et uforpligtende tilbud til dig 🙂

   https://www.gladteknik.dk/opret-sag/

   Mvh Marcus – GladTeknik A/S

 • Hejsa,
  Kan man sætte en nyere processor i en iMac 2011 medio?(-:
  Mvh. Emil

  • Hej Emil. 🙂 Man kan udskifte til nogle CPU’er ja, men det er ikke alle, som passer. Så det kræver, at den kommer forbi vores værksted, så en af vores teknikere kan se nærmere på mulighederne og hvilke der vil passe. 🙂