Alt du skal vide om Intel Raptor Lake

Alt du skal vide om Intel Raptor Lake

Alt du skal vide om Intel Raptor Lake 2560 1440 GladTeknik A/S

Alt du skal vide om Intel Raptor Lake  

Raptor Lake er kodenavnet for Intels 13. generation af processorer. Raptor Lake blev udgivet i oktober 2022.

Hvad er nyt? 

Her er en kort liste over nogle af de nyheder, som Raptor Lake bringer: 

  • Op til 24 cores (8 performance cores og 16 efficient cores) og 32-threads  
  • Intel-core i9-13900k kommer til at have en hastighed på 5,8GHz på P-cores
  • Understøtter både DDR4 og DDR5  
  • Understøtter PCIe 4.0 (op til 4 baner) og 5.0 (op til 16 baner)  
  • XMP 3.0 understøttelse  Intel Killer Wi-Fi 6E

Skal jeg opgradere? 

Sidder du med tanken om at opgradere din computers CPU? Så kan du med fordel tage nogle af disse informationer videre med i dine overvejelser. Det nye chipset fra Intel vil være kompatibelt med DDR4, så hvis du befinder du dig på sådan et system, skal du ikke være bange for at opgradere til 13. generation.

Skulle du til gengæld befinde dig på et system med et ældre grafikkort, vil du nok møde en bottleneck på de mere GPU intensive spil. 

Inelprocesser

Jagter du en karriere i E-sport, er der gode nyheder. Så tager spil som Counter-Strike Global-Offensive og League of Legends meget mere brug af CPU´en. Det er også her, vi ser den største forbedring fra den tidligere generation. 

På den nye generation vil temperaturen på CPUen ikke falde fra tidligere generationer, dog vil den være mere effektiv og hurtigere, hvilket kan resultere i en lavere temperatur. Hvis du har problemer med temperatur, anbefaler vi, at du først får opgraderet dine kølere, før du brænder din computer af. 

Forskellige modeller 

Som sædvanligt med Intels nye modeller vil der være flere varianter. Disse varianter ender med forskellige bogstaver for at adressere de forskellige funktioner. Specificeret dette er K, F og KF. Dette var der også på den tidligere generation af CPUer og det fortsætter Intel med på Raptor Lake. Det vil sige, at hvis du ønsker at overclocke din CPU, så er det stadig muligt på K-modellerne. Du vil kunne genkende de nye modeller på deres navn eksempel: Intel i7-13700k her betyder ”13” at det er 13. generation.  

Den nye 13. generation fra Intel, Raptor Lake bruger en hybrid arkitektur. Alder Lake (den tidligere generation fra Intel) bruger også hybrid arkitektur, imens den nye arkitektur (Raptor Cove) er en opgradering fra den tidligere generation.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias