Denne nye type internetsvindel skal du passe på

Denne nye type internetsvindel skal du passe på

Denne nye type internetsvindel skal du passe på 1920 1280 GladTeknik A/S

Næsten ligeså længe der har eksisteret computere og internet, lige så længe har der været lyssky svindlere, der udnytter enhver lejlighed for at svindle almindelige mennesker. Målet er ofte pengeafpresning, hvilket tit ses i form af e-mails, hvor der står, at computer og webcam er blevet hacket. Det er sjældent sandt, men mange falder i, og derfor er det blevet lukrativt for svindlerne.

Svindlen med webcam-hacking kan man delvist beskytte sig mod vha. et webcam-cover.

En anden form for internetsvindel, der er forholdsvis ny, sker med browsernotifikationer. Sikkerhedsfirmaet Kaspersky forudser, at der bare i år (2019) er sket en stigning på 69%. Men hvad er svindel med browsernotifikationer, hvordan fungerer det, og hvad kan du gøre?

Når du besøger hjemmesider, bemærker du måske, at nogle hjemmesider spørger dig, om de må sende dig notifikationer via din browser (Chrome, Firefox, Safari, Edge eller tilsvarende). Det bruges effektivt af virksomheder til at sende beskeder direkte til interesserede kunder eksempelvis med nyheder, tilbud eller lignende. Altså helt legitime formål. Disse beskeder kommer til syne på din skærm, uden du skal åbne din indbakke.

Denne praktiske og umiddelbart uskyldige funktion har en skyggeside; den udnyttes til svindel.

Sådan fungerer svindel med browsernotifikationer

Når du bliver spurgt, om en virksomheds hjemmeside må sende dig notifikationer, kan du nogle gange, uden at vide det, være blevet viderestillet til en anden hjemmeside. I et sådant tilfælde vil det være den hjemmeside, du er viderestillet til, som får tilladelsen. Det kan ofte være svært at få øje på, og vil se ud som om, det er en afsender, du stoler på, f.eks. den webshop du oprindeligt handlede hos. Notifikationerne er dermed blevet en direkte adgang til dig, hvor lyssky personer kan sende information og usikre links til yderligere svindel.

Selvom der potentielt kan være en trussel, er det vigtigt at nævne, at ikke alle browsernotifikationer benyttes til svindel. Men da det er en ny type svindel, er det vigtigt at være opmærksom på truslen. Præcis ligesom at man skal være opmærksom på links og vedhæftede filer i e-mails fra afsendere, man ikke kender.

Hvis du er i tvivl

Hvis du mistænker at være udsat for internetsvindel eller blot ønsker et sikkerhedstjek, er du velkommen til at kontakte os. Du skal bare kontakte os via vores kontaktformular, så vurderer vi opgaven og giver dig et uforpligtende tilbud. Vi kan hjælpe dig med at tjekke din computer igennem, rådgive om hvordan du beskytter den bedst muligt og dermed give dig trygheden tilbage.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias