Denne nye type internetsvindel skal du passe på

Denne nye type internetsvindel skal du passe på

Denne nye type internetsvindel skal du passe på 1920 1280 GladTeknik A/S

Næsten ligeså længe der har eksisteret computere og internet, ligeså længe har der været lyssky svindlere der søger at udnytte enhver mulighed for at svindle almindelige mennesker. Målet er i disse tider ofte pengeafpresning, hvilket ofte ses i form af mails hvor det står at ens computer og webcam er blevet hacket. Det er sjældent sandt, men mange falder i og derfor er det blevet lukrativt. Lige svindlen med webcam-hacking, kan man delvist beskytte sig mod vha. et webcam-cover.

En anden form for internetsvindel der er forholdsvist ny sker med browsernotifikationer. Sikkerhedsfirmaet Kaspersky estimerer at der bare i år er sket en stigning på skræmmende 69 procent. Men hvad er svindel med browsernotifikationer, hvordan fungerer det og hvad kan du gøre?

Når du besøger hjemmesider bemærker du måske at nogle hjemmesider vil spørge dig om de automatisk må sende dig notifikationer via din browser (Chrome, Firefox, Safari, Edge eller tilsvarende). Dette bruges effektivt af virksomheder til at sende beskeder direkte til interesserede kunder, eksempelvis med nyheder, tilbud eller lignende. Altså helt legitime formål. Disse beskeder kommer til syne på din computerskærm uden du skal åbne din e-mail indbakke. Dog har denne praktiske og umiddelbart uskyldige funktionalitet fået sig en skyggeside, netop den svindel den også bliver udnyttet til.

Sådan fungerer svindel med browsernotifikationer

Når du bliver spurgt om en virksomheds hjemmeside må sende dig notifikationer på denne måde, kan du nogle gange, uden at vide det, være blevet viderestillet til en anden hjemmeside. I et sådan tilfælde vil det så være den hjemmeside du er viderestillet til som får tilladelse til at sende dig notifikationer. Dette kan ofte være svært at få øje på og vil dermed fremstå som en afsender du stoler på, f.eks. den webshop du oprindeligt handlede på. Disse notifikationer er dermed blevet en direkte adgang til dig, hvor lyssky personer kan sende information og usikre links til yderligere svindel.

Selvom der potentielt kan være en trussel er det vigtigt at nævne, at ikke alle browsernotifikationer benyttes til svindel. Men da det er en ny type svindel, er det vigtigt at være opmærksom på truslen. Præcis ligesom at man skal være opmærksom på links og vedhæftede filer i mails fra afsendere man ikke kender eller kan bekræfte.

Hvis du er i tvivl

Hvis du mistænker at være udsat for internetsvindel eller blot ønsker et sikkerhedstjek, er du velkommen til at kontakte os. Vi kan hjælpe dig med at tjekke din computer igennem, rådgive hvordan du beskytter den bedre og dermed give dig trygheden tilbage.