Sådan tjekker du om din computer er blevet hacket

Sådan tjekker du om din computer er blevet hacket

Sådan tjekker du om din computer er blevet hacket 1920 1280 GladTeknik A/S

It-sikkerhed, beskyttelse af persondata og hacking er noget man jævnligt kan høre om i medierne. Det er og forbliver en væsentlig trussel for både privatforbrugere og virksomheder. Hvis man er tvivl om hvorvidt ens computer er blevet hacket, er det vigtigt at man ved hvordan man kan undersøge dette. I dagens indlæg kan du læse nogle af metoderne til at gøre dette.

Hacking er en væsentlig trussel

Selvom der bliver arbejdet meget i hele verden på it-sikkerhed og beskyttelse, er hacking fortsat en væsentlig trussel overfor både private og erhvervslivet. For hackerne arbejder også intenst på både at få spredt deres it-kriminalitet så de kan tjene penge eller det der er værre, og ligeså udvikler de nye former for virus, malware og andre ting som benyttes til disse angreb.

For private kan hackerangreb eksempelvis være fokuseret på at låse en computer så den ikke kan bruges før der betales løsesum eller at indsamle kompromitterende data om personen til brug i en afpresningssituation.
For erhvervslivet er fokus også de ting, men blot i langt større skala, hvilket verden eksempelvis så da Mærsk blev hacket for nogle år siden der lammede hele deres drift og kostede store summer.
Hacking sker også målrettet regeringer, infrastruktur, politiske organisationer m.m. med endnu større risici. Så god it-sikkerhed er ikke noget man bør neglegere uanset hvor stor eller lille man er.

Sådan tjekker du om din computer er hacket

Der findes flere metoder til at tjekke om ens computer er blevet hacket. Listen nedenfor er eksempler på disse metoder, og det kan være nødvendigt med andre slags undersøgelser. Afhængigt af inficeringen, kan det være svært at opsnappe selv hvis man har god antivirus installeret.

Kør fuld scanning med antivirus-program

Først og fremmest bør du køre en fuld scanning med dit antivirus-program. Hvis ikke du har sådan et, bør du anskaffe dig det. Den fulde scanning gør at alle filerne på din computer bliver tjekket for eventuel virus eller malware, hvilket er vigtigt. Processen kan tage adskillige timer, så vær tålmodig.

Tjek dine mailkonti

Hackere udnytter ofte en adgang til at sende links og mails ud fra ofrets egne e-mail konti. Tjek derfor gerne om der er suspekte e-mails som er blevet sendt fra din computer. Du kan gøre det samme med dine profiler på Facebook, LinkedIn og andre sociale medier, da disse ofte også udnyttes til det samme.

Tjek om dine oplysninger har været i en lækage

Mange af os har registreret en bruger på adskillige hjemmesider. Alle disse hjemmesider kan også blive udsatte og nogle gange sker der et hack eller et datalæk, hvor brugernes oplysninger er en del af lækagen. Det er forskelligt hvilken betydning det kan have, men når det sker bør man altid være opmærksom og overveje at skifte adgangskode, samt sikre at man har 2-faktor login sat op. I 2012 blev LinkedIn eksempelvis hacket, hvor både e-mail adresser og adgangskoder på brugerne kom i kriminelle hænder. Disse oplysninger kom til overfladen i 2016, hvor det viste sig at omhandle 164 millioner brugere. Og eftersom mange danskere har en profil på LinkedIn, også dengang, så er det et meget godt eksempel på at den slags kan ske for alle.

En metode til at tjekke om dine oplysninger har været en del af en data-lækage er ved at bruge hjemmesiden https://haveibeenpwned.com, som netop holder øje med den slags og har lavet en søgefunktion, hvor man kan slå sin e-mail adresse op og se om den har været lækket engang. De beskriver desuden hvilke typer af oplysninger der blev lækket, hvilket er relevant ift. at vurdere risikoen.

Hold øje med dit webcam

De fleste webcams har en lille lysdiode der lyser når det er tændt. Hvis du oplever at dit webcams lysdiode er tændt, selvom du ikke bruger webcam’et, bør du undersøge om du kunne være hacket. Hack af webcams sker ofte for at optage ofret i intime situationer med henblik på efterfølgende afpresning. At se efter lysdioden er dog ikke en sikker løsning til at tjekke det, da det også er set ske hvor hackerne slukkede for lysdioden. For at beskytte dig selv, bør du derfor overveje at montere et webcam-cover.

Udover kameraet i din computer, kan kameraet i overvågningsudstyr og andre lignende gadgets ligeledes hackes. Det er eksempelvis set ske med dørtelefoner og overvågningskameraer og folks hjem. Så vores anbefaling er at du sørger for at beskytte disse også, samt vælger mærker og modeller som har et højt sikkerhedsniveau.

Prioritér din it-sikkerhed

Det er vigtigt at du prioriterer din it-sikkerhed, så du beskytter dig selv, din familie, din organisation m.m. bedst muligt. Hvis du sørger for at have installeret en god antivirus, ikke benytter samme adgangskode flere steder, får aktiveret 2-faktor login alle steder det er muligt og ikke mindst er opmærksom på suspekte mails og links du får tilsendt, så er du allerede godt kørende.

Brug for hjælp til at tjekke din computer?

Har du brug for professionel hjælp til at undersøge din computer for om den er blevet hacket? Det kan vi hjælpe dig med i GladTeknik. Vores teknikere har den fornødne ekspertise til at undersøge den og sikre at eventuelle virus og malware fjernes. Har du andre problemer med din computer kan vi naturligvis også hjælpe dig med dem.