Sådan tjekker du om din computer er blevet hacket

Sådan tjekker du om din computer er blevet hacket

Sådan tjekker du om din computer er blevet hacket 1920 1280 GladTeknik A/S

It-sikkerhed, beskyttelse af persondata og hacking er noget, du jævnligt hører om i medierne. Det er og forbliver en væsentlig trussel for både private brugere og virksomheder. Hvis du er tvivl om, hvorvidt din computer er blevet hacket, er det vigtigt, at du ved, hvordan du kan undersøge det. I dagens indlæg kan du læse nogle af metoderne til at gøre det.

Hacking er en væsentlig trussel

Selvom der bliver arbejdet meget i hele verden på it-sikkerhed og beskyttelse, er hacking fortsat en væsentlig trussel for både private og erhvervslivet. Hackerne arbejder nemlig også intenst på både at få spredt deres kriminalitet, så de kan tjene penge på den, eller det, der er værre, og de udvikler konstant nye former for virus, malware og andet, som benyttes til disse angreb. Det er på en måde som om, vi hele tiden løber bagefter hackerne …

For private kan hackerangreb eksempelvis fokusere på at låse en computer, så den ikke kan bruges, før der betales løsesum, eller der indsamles kompromitterende data til brug for afpresning.

For erhvervslivet er fokus på det samme blot i langt større skala, hvilket vi eksempelvis så, da Mærsk blev hacket for nogle år siden, og det lammede hele deres drift og kostede store summer.

Hacking målrettes også regeringer, infrastruktur, politiske organisationer m.m. med endnu større risici. Så it-sikkerhed er ikke noget, man bør negligere, uanset hvor stor eller lille man er.

Sådan tjekker du om din computer er hacket

Der findes flere metoder til at tjekke om din computer er hacket. Listen nedenfor er eksempler på disse metoder, og det kan være nødvendigt med andre undersøgelser. Afhængigt af infektionen, kan det være svært at opsnappe den, selv hvis du har et godt antivirusprogram til at køre.

Kør en fuld scanning med antivirusprogrammet

Først og fremmest bør du køre en fuld scanning med dit antivirusprogram. Hvis ikke du har et, bør du anskaffe dig et med det samme. Den fulde scanning gør, at alle filerne på din computer bliver tjekket for eventuel virus eller malware, hvilket er uhyre vigtigt. Processen kan tage adskillige timer, så vær tålmodig.

Tjek dine e-mailkonti

Hackere udnytter ofte en adgang til at sende links og e-mails ud fra offerets egne e-mailkonti. Tjek derfor om der er sendt suspekte e-mails fra din computer. Du kan gøre det samme med dine profiler på Facebook, LinkedIn og andre sociale medier, da disse ofte udnyttes til det samme.

Tjek om dine oplysninger har været i en lækage

Mange af os har registreret en bruger på adskillige hjemmesider. Alle disse hjemmesider kan også blive udsatte og nogle gange sker der et hack eller et datalæk, hvor brugernes oplysninger er en del af lækagen.

Det er forskelligt hvilken betydning, det kan have, men når det sker, bør du altid være opmærksom og skifte adgangskode samt sikre, at du har sat 2-faktor login op. I 2012 blev LinkedIn eksempelvis hacket, og både brugernes e-mailadresser og adgangskoder kom i kriminelle hænder. Disse oplysninger kom op til overfladen i 2016, hvor det viste sig, at dreje sig om 164 millioner brugere. Og da mange danskere – også dengang – har en profil på LinkedIn, er det et eksempel på, at det kan ske for selv de bedste.

En metode til at tjekke om dine oplysninger har været en del af en datalækage er at bruge hjemmesiden https://haveibeenpwned.com, som holder øje med datalæk og har lavet en søgefunktion, hvor man kan slå sin e-mailadresse op og se, om den har været lækket. De beskriver desuden hvilke typer af oplysninger, der blev lækket, hvilket er relevant for at vurdere risikoen.

Hold øje med dit webcam

De fleste webcams har en lysdiode, der lyser, når det er tændt. Hvis dit webcams lysdiode er tændt, selvom du ikke bruger kameraet, bør du undersøge, om du kunne være hacket. Hack af webcams sker ofte for at optage offeret i intime situationer med henblik på efterfølgende afpresning.

At se efter lysdioden er ikke en sikker løsning til at tjekke det, da det også er set ske, hvor hackerne slukkede for lysdioden. For at beskytte dig bør du derfor overveje at montere et webcam-cover.

Udover kameraet i din computer, kan kameraet i overvågningsudstyr og andre lignende gadgets også hackes. Det er eksempelvis set ske med dørtelefoner, overvågningskameraer og folks hjem. Vores anbefaling er, at du sørger for at beskytte disse også samt vælger mærker og modeller, som har et højt sikkerhedsniveau.

Prioritér din it-sikkerhed

Det er vigtigt, at du prioriterer din it-sikkerhed, så du beskytter dig selv, din familie, din organisation m.m. bedst muligt. Hvis du sørger for at have installeret et godt antivirusprogram, ikke benytter samme adgangskode flere steder, aktiverer 2-faktorlogin alle steder, hvor det er muligt og ikke mindst er opmærksom på suspekte mails og links, du får tilsendt, er du allerede godt kørende.

Brug for hjælp til at tjekke din computer?

Har du brug for professionel hjælp til at undersøge din computer for, om den er blevet hacket? Det kan vi hjælpe dig med i GladTeknik. Vores teknikere har den fornødne ekspertise til at undersøge den og sikre, at eventuelle virus og malware fjernes. Har du andre problemer med din computer, kan vi naturligvis også hjælpe dig med dem.

Du skal bare kontakte os via vores kontaktformular, så vurderer vi opgaven og giver dig et uforpligtende tilbud.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias
2 kommentarer