Er Starlink fremtidens internet?

Er Starlink fremtidens internet?

Er Starlink fremtidens internet? 1920 1280 GladTeknik A/S

Har du hørt om Starlink? Det er et af Elon Musks projekter i hans selskab SpaceX. Det omtales ofte som fremtidens internet, der skal sikre at hele jordens befolkning kan få adgang til hurtigt og stabilt internet uden behov for at grave kabler ned eller opsætte master. I dagens indlæg kan du læse hvad Starlink er og danne dig et indtryk af om det kan blive relevant for dig.

Hvad er Starlink?

Starlink er et projekt og produkt fra SpaceX som du måske har hørt om, der er et af Elon Musks selskaber. SpaceX der hovedsageligt arbejder med rumrejser og fremtidig kolonisering på andre planeter, har også Starlink-projektet der via satelitter i rummet skal tilbyde lynhurtige internetforbindelser til jordens befolkning.

Starlink består af over 1.000 satelitter der er sendt op i rummet, som danner et netværk der giver mulighed for distribuering af lynhurtige internetforbindelser. De seneste to år er der sendt rigtig mange satelitter op, og det er gået hurtigt, for i juni 2019 var der “kun” opsat omkring 60 satelitter. Så netværket udvides altså hastigt og dermed SpaceX’ mulighed for at tilbyde hurtigt internet til endnu flere mennesker. Det er indtil videre planen at der skal opsættes 12.000 satelitter.

Visionen med Starlink er at revolutionere denne del af telebranchen og tilbyde hele jordens befolkning adgang til både hurtige og stabile internetforbindelser, vel at mærke uden at der skal opsættes master eller nedgraves kabler – ting der i dag kan være lidt af en barriere, især i visse lande. I Danmark har de fleste adgang til hurtige og stabile hastigheder uanset om det er via fibernet, coax (tv-kabel), telefonstikket eller mobilt netværk, men mange lande og områder er dette ikke tilfældet. F.eks. hvis man bor meget afsides eller et sted hvor teleselskaber ikke kan levere en internetforbindelse.

Hvis man bestiller Starlink modtager man en parabol og tilhørende udstyr der er nødvendigt for at modtage forbindelsen fra rummet. Selve parabolen opsættes udenfor på samme måde som en tv-parabol.

Starlink er som nævnt et projekt der sigter efter at tilbyde stabile og hurtige internetforbindelser til hele jordens befolkning. I øjeblikket ligger forbindelsen på 150 Mbit, hvilket er en del mere end gennemsnittet i Danmark der lå på 50 Mbit i 2019. For de danskere der i dag har fibernet eller andre forbindelser med meget høje hastigheder er Starlink næppe imponerende her og nu. Men bor man i et område uden adgang til internettet, eller med en langsom og ustabil forbindelse, er Starlink intet mindre end fantastisk. Det forventes at hastigheden på forbindelsen stiger i takt med at netværket udvides, og allerede senere i år vil SpaceX udvide hastigheden på Starlink til 300 Mbit, så hvem ved hvor det ender i fremtiden.

Kommer Starlink til Danmark?

Efter at have læst om Starlink tænker du måske om Starlink kommer til Danmark, eller rettere, om der er planer om at gøre det tilgængeligt for danskere. Der er ikke mange detaljer om dette endnu, men det korte svar er ja. I øjeblikket testes Starlink-forbindelsen flere steder i verden, så hvis du er interesseret har du mulighed for at skrive dig på deres e-mail liste via deres hjemmeside og få besked når der er ny information og mulighed for tilmelding. Enkelte danskere har allerede haft mulighed for at tilmelde sig beta-versionen, så det kan lade sig gøre. Den umiddelbare plan for Starlink er at gøre det tilgængeligt for det meste verden i 2021, men om den plan kommer til at holde kan vi ikke vide. Uanset hvad bliver det spændende at følge.

Vil du have bedre WiFi?

Vi kan ikke tilbyde dig en Starlink-internetforbindelse, men hvis du drømmer om et bedre trådløst netværk i hjemmet eller på kontoret, så kan vi helt klart hjælpe dig. Flere af vores dygtige teknikere er nemlig WiFi- og netværksspecialister og hjælper både private og virksomheder med at opnå en hurtigere og mere stabil trådløs internetforbindelse. Hvis det kunne have interesse for dig, er du velkommen til at oprette din sag her på vores hjemmeside.