Er Starlink fremtidens internet?

Er Starlink fremtidens internet?

Er Starlink fremtidens internet? 1920 1280 GladTeknik A/S

Har du hørt om Starlink? Det er et af Elon Musks projekter i selskabet SpaceX. Det omtales ofte som fremtidens internet, der skal sikre, at hele jordens befolkning kan få adgang til hurtigt og stabilt internet uden behov for at grave kabler ned eller sætte master op.

I dagens indlæg kan du læse om, hvad Starlink er og danne dig et indtryk af, om det kan blive relevant for dig.

Hvad er Starlink?

Starlink er et projekt og produkt fra SpaceX, som du måske har hørt om. Det er et af Elon Musks selskaber. SpaceX, der hovedsageligt arbejder med rumrejser og fremtidig kolonisering på andre planeter, har også Starlink, der – via satellitter – skal tilbyde lynhurtige internetforbindelser til hele jordens befolkning.

Starlink består af over 1.000 satellitter, der er sendt op i rummet, og danner et netværk, der giver mulighed for at distribuere lynhurtige internetforbindelser. De seneste to år er der sendt mange satellitter op, og det er gået hurtigt, for i juni 2019 var der “kun” sat omkring 60 satellitter op. Netværket udvides altså hastigt og dermed SpaceX’ mulighed for at tilbyde hurtigt internet til endnu flere. Det er indtil videre planen, at der skal sættes 12.000 satellitter op.

Visionen med Starlink er at revolutionere denne del af telebranchen og tilbyde hele jordens befolkning adgang til både hurtige og stabile internetforbindelser, vel at mærke uden at der skal sættes master op eller graves kabler ned – noget der i dag kan være en barriere i nogle lande.

I Danmark har de fleste adgang til hurtige og stabile hastigheder uanset om det er via fibernet, Coax (tv-kabel), telefonstik eller mobilt netværk, men i mange lande og områder er dette ikke tilfældet. Det kan fx skyldes, at man bor meget afsides eller et sted, hvor teleselskaberne ikke leverer en internetforbindelse, fordi der ikke “er forretning i det” for dem. De synes ganske enkelt ikke, det kan betale sig.

Hvis man bestiller Starlink, modtager man en parabol og tilhørende udstyr, der er nødvendigt for at modtage forbindelsen fra rummet. Selve parabolen opsættes udenfor på samme måde som en tv-parabol.

Starlink er som nævnt et projekt, der sigter på at tilbyde stabile og hurtige internetforbindelser til hele jordens befolkning. I øjeblikket ligger forbindelsen på 150 Mbit, hvilket er en del mere end gennemsnittet i Danmark, der i 2019 lå på 50 Mbit.

For de borgere i Danmark, der i dag har fibernet eller andre forbindelser med meget høje hastigheder, er Starlink næppe imponerende her og nu. Men bor du i et område uden adgang til internettet, eller har du en langsom og ustabil forbindelse, er Starlink intet mindre end fantastisk. Det ventes, at hastigheden stiger i takt med, at netværket udvides, og allerede senere i 2021 vil SpaceX udvide hastigheden på Starlink til 300 Mbit, så hvem ved, hvor det ender?

Kommer Starlink til Danmark?

Efter at have læst om Starlink tænker du måske, om Starlink kommer til Danmark, eller rettere, om der er planer om at gøre det tilgængeligt for borgere i Danmark. Der er ikke mange detaljer om det endnu, men det korte svar er “Ja”.

I øjeblikket testes Starlink-forbindelsen flere steder i verden, så hvis du er interesseret, kan du skrive dig på deres liste på deres hjemmeside og få besked, når der er ny information og mulighed for tilmelding. Enkelte har allerede haft mulighed for at tilmelde sig beta-versionen, så det kan lade sig gøre. Den umiddelbare plan for Starlink er at gøre det tilgængeligt for det meste af verden i 2021, men om den plan holder, kan vi ikke vide. Uanset hvad bliver det spændende at følge.

Vil du have bedre Wi-fi?

Vi kan ikke tilbyde dig en Starlink-internetforbindelse, men hvis du drømmer om et bedre trådløst netværk i hjemmet eller på kontoret, kan vi helt klart hjælpe dig. Flere af vores teknikere er nemlig Wi-fi- og netværksspecialister og hjælper både private og virksomheder med at opnå en hurtigere og mere stabil trådløs internetforbindelse.

Hvis det interesserer dig, skal du skal bare oprette din sag her på vores hjemmeside, herefter kontakter vi dig.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias