Hvilket mailprogram skal man vælge?

Hvilket mailprogram skal man vælge?

Hvilket mailprogram skal man vælge? 1920 1075 GladTeknik A/S

E-mail er en teknologi, de fleste af os bruger, både privat og i vores arbejde. Eftersom e-mailen i høj grad er et produktivitetsværktøj, er det vigtigt, at den fungerer optimalt. Der findes mange e-mailprogrammer, så det kan være svært at finde ud af, hvilket man skal vælge. Det prøver vi at gøre dig klogere på i dagens blogindlæg.

Sådan vælger du det rette e-mailprogram

Et e-mailprogram eller en e-mailklient, som det også kaldes, er det program, du bruger til at læse og sende e-mails. Faktisk er ikke alle e-mailklienter programmer, der installeres på din computer, da der også findes webmail, der er en e-mailklient, som virker direkte i din browser, f.eks. i Google Chrome, Firefox, Edge eller Apples Safari.

For at vælge det rette e-mailprogram er der en række ting, du skal overveje, heriblandt om der er et specifikt program, du foretrækker at bruge, om den virksomhed du er ansat i kræver, at du bruger et bestemt program, om du vil have e-mail og kalender kombineret i en samlet løsning og naturligvis, hvad du har adgang til. Nogle e-mailprogrammer er gratis, mens andre koster penge.

Der er ikke et enkelt svar på, hvilket e-mailprogram, der er bedst og hvad du skal vælge. Det afhænger af, hvad det skal bruges til, dine præferencer og mere til.

Microsoft Outlook

Outlook er et af de mest populære e-mailprogrammer. Det er Microsoft, der står bag. Det virker både på Windows og MacOS samt mobile enheder i form af apps. Man får adgang til Outlook via Office-pakken, enten via et Office365-abonnement eller ved at købe Office-pakken som en engangsbetaling.

Outlook er meget udbredt blandt virksomheder og organisationer og har mange indbyggede funktioner, herunder kalender og diverse mødefunktioner. Fordi Outlook kan mange ting, er det også et lidt tungere program, så hvis man har ekstremt mange e-mails, mapper m.m., kan det nogle gange give problemer.

Apple Mail

E-mailprogrammet på Macs hedder blot Mail, men omtales også som Apple Mail. Det findes kun til MacOS og iOS (iPhone og iPad) og bruges ofte af folk med en Mac-computer. Apple Mail har den fordel, at det kun er et e-mailprogram, hvilket gør det mere simpelt og dermed ikke kræver lige så mange ressourcer. Der er eksempelvis ikke en indbygget kalender, da den ligger i et særskilt program på MacOS. Så om Apple Mail er løsningen for dig kommer i høj grad an på, hvordan du foretrækker, det fungerer.

Apple Mail følger med MacOS og skal altså ikke købes via et abonnement eller lignende.

Mozilla Thunderbird

Mozilla er skaberne af den browser, der hedder Firefox. De har også et e-mailprogram kaldet Thunderbird, som er gratis (Open Source). Ligesom Outlook har Thunderbird både e-mail- og kalenderfunktioner. Dertil findes der en række tilføjelser, man kan installere for at få ekstra funktioner.

Mozilla Thunderbird bestræber sig på at være en hurtig og sikker e-mailklient.

Windows Mail

Hvis din computer bruger Windows som styresystem, er der installeret et e-mailprogram, der kaldes Windows Mail. Det er også Microsoft, der har lavet det, men i modsætning til Outlook er det en betydeligt mere simpel løsning. Det vil sige, at det ikke har ligeså mange funktioner og at det ser anderledes ud. Windows Mail er en udmærket løsning til de simple behov.

Webmailbaserede løsninger

Som alternativ til de traditionelle e-mailprogrammer, findes også en række webmailbaserede løsninger. Disse fungerer direkte i din browser og har deres egne fordele og ulemper. Nedenfor ser du nogle af disse løsninger.

Gmail

En af de browserbaserede e-mailklienter, mange vælger, er Gmail. Gmail er faktisk ikke kun til brug for Gmail-adresser. Det kan også benyttes i virksomheder med virksomhedens eget domænenavn, men hvor man gør brug af brugerfladen fra Gmail og dens funktioner.

Det er en god løsning, hvis du kan lide den måde Gmail fungerer på. En af fordelene ved denne løsning er, at opsætningen er ens på alle dine enheder, uden du skal indstille tingene manuelt. Det skyldes, at opsætningen er gemt i skyen og derfor er den samme, uanset hvilken computer du logger ind fra. Det gælder også autosvar og e-mailsignaturer.

Outlook.com

Selvom Outlook mest er kendt som et traditionelt e-mailprogram, der installeres på din computer, findes der også en webmailudgave, der hedder Outlook.com. Webmailudgaven er tilgængelig for både betalende brugere og gratister.

Outlook.com er det, der tidligere hed Hotmail, men som for nogle år siden blev rebrandet og fik en visuel og funktionel overhaling. Microsoft ønsker naturligvis at få folk til at overveje at betale for den fulde version, så hvis du bruger deres gratis løsning, er der en række begrænsninger såsom mindre plads og at du ikke kan bruge dit eget domæne.

Webmail hos hostingudbyder

Hvis du har din e-mailkonto hos din udbyder, hvor du evt. også har din hjemmeside liggende, tilbyder udbyderen som oftest en brugerflade med en webmail, hvor du kan logge ind, læse og sende e-mails. Det er ofte en meget simpel løsning, som dog kan fungere udmærket til de lette behov. Løsningen kan sagtens kombineres med opsætning i et almindeligt mailprogram.

Proton Mail

Proton Mail er en løsning, kun få har hørt om. Proton Mail er en ekstra sikker e-mailkonto baseret i Schweiz. Der benyttes såkaldt end-to-end kryptering, hvilket betyder, at dine e-mails er krypterede hele vejen fra afsendelse til modtagelse. Derfor kan de ikke læses eller tilgås af andre – heller ikke på et offentligt tilgængeligt netværk.

Det er en langt mere anonym løsning end eksempelvis Gmail, hvor ens adfærd benyttes til annonceringsformål. Proton Mail er webmailbaseret og findes både i en gratis og en betalt version.

Brug for hjælp til din e-mail?

Ønsker du hjælp til at sætte din e-mail op? Hvis du har en ny mailkonto, du skal have sat op, eller en eksisterende, som ikke fungerer, er du velkommen til at kontakte os. Vores teknikere kan hjælpe med stort set alt vedrørende e-mailkonti og e-mailprogrammer.

Du skal bare kontakte os via vores kontaktformular, så vurderer vi opgaven og giver dig et uforpligtende tilbud.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias