WiFi 6 – hvad er det og kan du bruge det?

WiFi 6 – hvad er det og kan du bruge det?

WiFi 6 – hvad er det og kan du bruge det? 1920 669 GladTeknik A/S

WiFi er navnet på den teknologi, der gør det muligt forbinde trådløst til internettet. Teknologien har udviklet sig gennem årene og den aktuelle udgave hedder WiFi 6. Men hvad er WiFi 6 egentlig, er det relevant for dig og kan du overhovedet bruge det? Det dykker vi ned i i dagens blogindlæg.

Hvad er WiFi 6?

WiFi 6 er den aktuelle (marts 2021) generation af WiFi-teknologien, som gør det muligt at koble dine digitale enheder trådløst til internettet. Da internettet var nyt, havde vi kun mulighed for opkobling via kablede forbindelser, men nu om dage fungerer meget trådløst, uden vi tænker over det. WiFi 6 introducerer en række forbedringer til denne teknologi både i form af hastighed og funktioner – men også stabilitet.

WiFi 6 understøtter hastigheder op til 9,6 Gbps, hvor den forrige generation understøtter hastigheder op til 3,5 Gbps – så det er altså mere end en fordobling teoretisk set. Hvilken hastighed du opnår i praksis, afhænger naturligvis af hvilken internetforbindelse, du har hos din udbyder, hvilken router du bruger og hvordan den er sat op men naturligvis også af, hvilke begrænsninger de enkelte enheder har. Du opnår med andre ord ikke en hastighed på 9,6 Gbps på din computer, tablet eller mobiltelefon, hvis de maksimalt understøtter 300 Mbit/s under ideelle forhold.

Udover at understøtte højere hastigheder indebærer WiFi 6 også en teknisk forbedring af det lokale trådløse netværk, så det hele fungerer bedre sammen. Dette er især med henblik på trådløse netværk, hvor mange enheder (computere, telefoner, tablets, fjernsyn, spillekonsoller, køleskabe, overvågningskameraer, dørtelefoner, smart-enheder m.m.) der er forbundet til det trådløse netværk.

Mange forbundne enheder kræver måske ikke alle meget båndbredde samtidig, men jo flere enheder, der er forbundet til det trådløse netværk, jo mere kommunikation skal din router administrere, og den del kan blive presset med de tidligere generationer af WiFi og potentielt gøre forbindelsen langsommere eller ustabil. Det er her, WiFi 6 generationen har sin primære fordel.

Hvem er WiFi 6 relevant for?

Du tænker måske på, om WiFi 6 er relevant for dig og hvad du kan bruge det til sammenlignet med din nuværende forbindelse.

Det er et relevant spørgsmål, for en opgradering til WiFi 6 indebærer nyt udstyr og afhængigt af din opsætning enten i hjemmet eller på kontoret, kan det være en bekostelig affære. Derfor er det værd at vurdere, om opgraderingen giver mening.

WiFi 6 er mest relevant for de, der har meget høje krav til det trådløse netværk. Enten fordi de har brug for et trådløst netværk med meget høje hastigheder, eller fordi de har et stort antal forbundne enheder. Hvis du kun har enkelte enheder forbundet til dit hjemmenetværk, vil du næppe opleve den store forskel ved at opgradere til WiFi 6. Men flere og flere har et stigende antal forbundne enheder; her er WiFi 6 relevant.

WiFi 6 er ikke understøttet af alle enheder, da det er en relativt ny generation af WiFi-teknologien. Inden du eventuelt opgraderer, er det derfor værd at undersøge, om de enheder, du bruger, understøtter WiFi 6, og hvis ikke gør, så skal du sørge for at opgradere din router til en model, som enheder, der ikke understøtter WiFi 6, også kan forbinde til f.eks. via 5 GHz eller 2,4 GHz forbindelser.

Brug for hjælp til opgradering af dit trådløse netværk?

Hos GladTeknik har vi uddannede netværksspecialister, som kan hjælpe dig med at opgradere til WiFi 6 eller lave andre forbedringer af dit netværk. Vi tilbyder både at rådgive, at sætte netværket op og at optimere dit trådløse netværk. Vi er også specialister i Ubiquiti UniFi mesh-netværk.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias