WiFi 6 – hvad er det og kan du bruge det?

WiFi 6 – hvad er det og kan du bruge det?

WiFi 6 – hvad er det og kan du bruge det? 1920 669 GladTeknik A/S

WiFi er navnet på den teknologi der gør det muligt for os at trådløst forbinde til internettet. Teknologien har udviklet sig meget gennem årene og den aktuelle udgave hedder WiFi 6. Men hvad er WiFi 6 egentligt, er det relevant for dig og kan du overhovedet bruge det? Det dykker vi ned i i dagens blogindlæg.

Hvad er WiFi 6?

WiFi 6 er den aktuelle generation af WiFi-teknologien som gør det muligt at tilkoble sine digitale enheder til internettet trådløst. Da internettet var nyt havde vi kun mulighed for opkobling via kablede forbindelser, men nu om dage fungerer rigtig meget trådløst uden vi tænker over det. WiFi 6 introducerer en række forbedringer i denne teknologi, både i form af hastighed, funktionalitet og stabilitet. Det er altså ikke kun en forbedring i hastighed.

WiFi 6 understøtter hastigheder op til 9,6 Gbps, hvor den forrige generation understøtter hastigheder op til 3,5 Gbps – så altså mere end en fordobling teoretisk set. Hvilken hastighed man opnår i praksis afhænger naturligvis af hvilken internetforbindelse man har hos sin udbyder, hvilken specifik router man benytter og hvordan den er opsat, men naturligvis også hvilke begrænsninger de enkelte enheder har. Man opnår med andre ord ikke en hastighed på 9,6 Gbps på ens computer, tablet eller mobiltelefon, hvis den maksimalt understøtter 300 Mbit/s under ideelle forhold.

Udover understøttelse af højere hastigheder, indebærer WiFi 6 også en teknisk forbedring af det lokale trådløse netværk, så det hele fungerer bedre sammen. Dette er især med henblik på trådløse netværk, hvor mange enheder (computere, telefoner, tablets, fjernsyn, spillekonsoller, køleskabe, overvågningskameraer, dørtelefoner, smart home enheder m.m.) er forbundet til det trådløse netværk. En situation som gør sig gældende for de fleste både i hjemmet og på kontoret. Disse mange forbundne enheder kræver måske ikke alle meget båndbredde samtidigt, men jo flere enheder der er forbundet til det trådløse netværk, jo mere kommunikation skal din router administrere, og den del kan blive presset med de tidligere WiFi-generationer og potentielt gøre forbindelsen langsommere eller mere ustabil. Det er altså her at WiFi 6 generationen har sin primære stjernestatus.

Hvem er WiFi 6 relevant for?

Du tænker måske om WiFi 6 er relevant for dig og hvad du kan bruge det til, sammenlignet med din nuværende forbindelse. Det er et relevant spørgsmål, for en opgradering til WiFi 6 indebærer nyt udstyr og afhængigt af din opsætning enten i hjemmet eller på kontoret, kan det være en bekostelig affære. Derfor er det værd at vurdere om opgraderingen giver nok til at den giver mening her og nu.

WiFi 6 er her og nu mest relevant for de der har meget høje krav til deres trådløse netværk. Enten fordi de har brug for et trådløst netværk med meget høje hastigheder, eller fordi de har et stort antal forbundne enheder. Hvis du kun har enkelte enheder forbundet til dit hjemmenetværk, vil du næppe opleve den store forskel ved en opgradering til WiFi 6. Men flere og flere, både i hjemmet og i erhvervslivet, har et stigende antal forbundne enheder og til dét er WiFi 6 meget relevant.

WiFi 6 er ikke understøttet af alle enheder, da det er en relativt ny generation af WiFi-teknologien. Inden en eventuel opgradering er det derfor værd at undersøge om de enheder du benytter understøtter WiFi 6, og hvis ikke de alle gør det, så sørge for at du opgraderer din router til en model som enheder der ikke understøtter WiFi 6 også kan forbinde til, f.eks. via 5 GHz eller 2,4 GHz forbindelser.

Brug for hjælp til opgradering af dit trådløse netværk?

Hos GladTeknik har vi specielt uddannede netværksspecialister som kan hjælpe dig med opgradering til WiFi 6 eller andre netværksforbedringer. Vi tilbyder både rådgivning, opsætning og optimering indenfor trådløse netværk og er bl.a. specialister i Ubiquiti UniFi mesh-netværk.