Mac loader ikke færdig når den tændes

Mac loader ikke færdig når den tændes

Mac loader ikke færdig når den tændes 800 535 GladTeknik A/S

Har du en Mac og har du nogensinde oplevet, at den ikke vil loade færdig, når du tænder den? Så har du sikkert været i vildrede om, hvad du kan gøre ved det, udover at slukke og prøve at tænde på ny. I dagens blogindlæg har vi nogle bud på, hvad du kan gøre ved den slags problemer.

Hvis din Mac går i stå under start

Mac går i ståNår du tænder din Mac, afspiller den som regel en start-lyd, skærmen vises med grå baggrund og en bar vises, mens computeren starter og gør klar til at vise skrivebordet og styresystemet MacOS.

Det kan ske, at denne proces aldrig kommer i mål, men i stedet går i stå enten undervejs eller i starten. Det kan både ske for bærbare Macs såsom MacBook Air og MacBook Pro, men også for de stationære Macs såsom Mac Mini, iMac og iMac Pro.

I nogle tilfælde er det nødvendigt at sende din Mac til reparation, men der er nogle ting, du kan prøve at gøre inden da, hvis du føler dig tilstrækkeligt teknisk anlagt til det.

Nulstil System Management Controller (SMC)

SMC står for “System Management Controller” og er noget i din Mac, der styrer en række indstillinger for den hardware, der er i den. En nulstilling kan nogle gange afhjælpe problemer med, at din Mac ikke vil loade færdig, når du tænder den. Metoden til at nulstille SMC afhænger af, hvilken Mac du har og om den har et batteri, der kan tages ud.

A) Hvis din Macs batteri ikke kan afmonteres

 1. Sluk din Mac og sæt strømforsyningen i
 2. Tryk på Shift, CTRL, Option/alt knapperne og hold dem nede, tryk derefter på start/strøm-knappen
 3. Hold knapperne nede i 10 sekunder
 4. Slip knapperne
 5. Prøv at tænde din Mac igen

B) Hvis din Macs batteri kan afmonteres (kun bærbare Macs)

 1. Fjern batteriet
 2. Hold start/strøm-knappen nede i 5 sekunder
 3. Sæt batteriet i igen
 4. Prøv at tænde din Mac igen

C) Hvis du har en iMac, Mac Mini eller lignende

 1. Fjern strømforsyningen
 2. Vent 15 sekunder
 3. Sæt strømforsyningen i igen
 4. Vent 5 sekunder mere og prøv derefter at tænde din Mac igen

Geninstaller MacOS efter fuld backup

Hvis en nulstilling af SMC ikke hjælper, kan du prøve at geninstallere MacOS. Du skal have en fuld backup af din computer, inden du gør det – bare for en sikkerheds skyld. Hvis du ikke har det i forvejen og ikke kan få din Mac til at tænde helt, kan det selvfølgelig være svært at gøre. Som udgangspunkt sletter en geninstallation af MacOS ikke dine programmer eller filer, men vi opfordrer altid alle til at have en fuld backup alligevel.

Geninstallation af MacOS kan nogle gange løse problemerne. For at geninstallere MacOS skal du gøre følgende:

 • Tænd din Mac
 • Hold command/cmd og R knapperne nede samtidigt
 • Vælg muligheden til geninstallation af MacOS
 • Følg vejledningen på skærmen

Få en tekniker til at se på den

Hvis du har problemer med, at din Mac går i stå under start, når du har tændt den og du ikke selv kan løse dem – eller ikke selv ønsker at bruge tid på det – vil vi anbefale, at du får en professionel til at kigge på den. Vores Mac-teknikere har mange års erfaring med alle typer Macs og reparerer dagligt mange Macs.

Ved indlevering på vores værksted i Hvidovre tilbyder vi en grundlæggende håndtering, hvorefter vi vurderer, hvad næste skridt bør være. Det kan være, det er nødvendigt med en udvidet fejlsøgning for at identificere problemerne eller at vi allerede ved den grundlæggende håndtering kan give dig et konkret tilbud med en konkret pris.

Du skal bare oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din Mac, så tager vi et kig på den.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias