Sådan får du mere sikre adgangskoder

Sådan får du mere sikre adgangskoder

Sådan får du mere sikre adgangskoder 1920 1254 GladTeknik A/S

Gang på gang kan man læse i medierne, at danskerne har for usikre adgangskoder. Ofte er der tale om den samme kode der bliver brugt til alting, eller simpelthen for lette koder som er nemme at gætte. Det er et væsentligt problem, da ens login-oplysninger ofte er en direkte indgang til rigtig mange af vores personlige data, systemer, filer, enheder m.m. Derfor er det vigtigt at sikre at man benytter mere sikre adgangskoder, så man beskytter sig selv.

Hvad er en sikker adgangskode?

Der er ikke en officiel opskrift på en sikker adgangskode, men der er en række ting man kan overveje når man vil lave en mere sikker adgangskode. Det kan eksempelvis være:

  • At ikke bruge samme adgangskode til flere ting
  • At benytte både store og små bogstaver, tal og specialtegn
  • At sikre en vis længde, eksempelvis 10 tegn eller mere
  • At ikke benytte noget identificerbart i adgangskoden som folk kan gætte

Brug teknologien til mere sikre adgangskoder

Nu om dage er det faktisk relativt let at benytte meget sikre adgangskoder. Eksempelvis kan mange browsere, herunder Google Chrome, lave en unik og sikker adgangskode når du opretter et login på en hjemmeside. Denne adgangskode vil være meget lang og bestå af alle mulige forskellige tegn i en kombination der ikke er til at gætte. Heldigvis behøver man ikke at huske denne adgangskode, for det klarer Google Chrome (eller anden browser med funktionaliteten) helt selv, naturligvis i krypteret form. Og er man logget ind med sin Google konto på alle sine enheder, vil koderne ligeledes være husket på de øvrige enheder.

Du kan ligeledes få Google Chrome til at tjekke om nogle af dine adgangskoder er usikre (såfremt Google har husket dem for dig) eller om de har været en del af et datalæk. Det er en super smart funktion og giver hurtigt overblikket til hvor der er behov for at ændre adgangskoder.

Du kan også bruge en hjemmeside som Password Generator til at generere sikre adgangskoder fra gang til gang. Det er dog ikke anerledes end de adgangskoder som din internetbrowser kan anbefale dig, samt huske.

Overvej en password manager

En password manager er et program som genererer sikre adgangskoder og husker dem for dig. Det øger din IT-sikkerhed markant, uden at du skal huske alle adgangskoderne selv. Nogle af de mere populære password manager programmer er 1password og LastPass. En fordel som disse typer programmer har over din internetbrowsers husk-kode-funktion er, at det også gælder udenfor browseren, såsom dine adgangskoder til programmer på computeren.

Skriv ikke adgangskoder ned digitalt og del dem ikke

Som udgangspunkt bør du slet ikke skrive adgangskoder ned, hverken digitalt eller fysisk. Men digitalt er klart det mest usikre. Det skyldes at din app til noter, dit dokument eller hvor du nu har skrevet din adgangskode ned kan blive hacket. Hvis du absolut skal skrive den ned, bør du holde dig til fysisk nedskrivning og dette papir bør du så sikre så godt som muligt. Igen må vi understrege, at det er utroligt usikkert at skrive adgangskoder ned.

Ligeledes bør du holde dig fra at dele adgangskoder med andre. Det gælder uanset om det er på mail, i Messenger eller et andet medie. Det er simpelthen ikke sikkert nok. Hvis du alligevel er nødt til at gøre det, bør adgangskoden ændres straks herefter, så den tilsendte adgangskode ikke længere er den aktuelle som kan benyttes.

Brug 2-faktor login når det er muligt

Hvis du ikke er bekendt med 2-faktor login, så fungerer det mere eller mindre ligesom NemID. Dvs. du udover dit almindelige login også bliver bedt om en variabel adgangskode som du finder et sted, typisk via en app eller sms. Dette giver et ekstra lag sikkerhed og virker rigtig mange steder, herunder Facebook, LinkedIn, Gmail, Google konto, Dropbox og andre steder. Vi anbefaler at man aktiverer 2-faktor login de steder det er muligt, for at beskytte sig selv. De fleste steder bliver man kun bedt om at indtaste den variable adgangskode hvis man logger ind fra et nyt sted eller hvis der er gået lang tid siden man sidst har gjort det. Så i praksis er det ikke kompliceret, men holder uvedkommende ude såfremt de har skaffet dine primære login-oplysninger.

Dog skal man ved 2-faktor login huske, at hvis man benytter en app til at få disse variable adgangskoder, så er ens login bundet til den telefon/app. Dvs. hvis man mister sin mobiltelefon, kan man ikke genskabe det. De fleste hjemmesider der tilbyder 2-faktor login har processer til sådanne tilfælde, såsom at man via en support ticket indsender oplysninger der bekræfter identiteten, men det er alligevel værd at huske. Hvis man skifter mobiltelefon bør man oprette sit 2-faktor login på den nye telefon inden man skiller sig af med den gamle.

En af de mest populære apps til 2-faktor login er Google Authenticator.

Brug for hjælp til at øge din IT-sikkerhed?

Hvis du synes vores anbefalinger er en stor mundfuld, vil vi anbefale dig at kontakte os for et tilbud på at vi hjælper dig. Vi kan hjælpe dig med at optimere din IT-sikkerhed, både ift. dine adgangskoder, eventuel brug af 2-faktor login eller password manager, samt et godt anti-virus program. Er du allerede ramt af virus, malware eller hacking kan vi i mange tilfælde også hjælpe med dette.