Sådan får du mere sikre adgangskoder

Sådan får du mere sikre adgangskoder

Sådan får du mere sikre adgangskoder 1920 1254 GladTeknik A/S

Gang på gang kan man læse i medierne, at borgerne har for usikre adgangskoder. Ofte er der tale om at den samme kode bliver genbrugt, eller at der simpelthen er tale om for koder, som er nemme at gætte.

Det er et væsentligt problem, da login-oplysninger ofte er en direkte indgang til mange af vores personlige data, systemer, filer, enheder m.m. Derfor er det vigtigt at sikre, at du bruger mere sikre adgangskoder, så du beskytter dig selv.

Hvad er en sikker adgangskode?

Der er ikke en officiel opskrift på en sikker adgangskode, men der er en række ting, du skal overveje, når du vil lave en mere sikker adgangskode. Det kan være:

  • aldrig at bruge samme adgangskode til flere ting
  • altid bruge både store og små bogstaver, tal og specialtegn
  • altid sikre en vis længde eksempelvis 10 tegn eller mere
  • aldrig bruge noget identificerbart som andre let kan gætte

Brug teknologien til mere sikre adgangskoder

Nu om dage er det faktisk let at bruge meget sikre adgangskoder. Eksempelvis kan mange browsere, herunder Google Chrome, lave en unik og sikker adgangskode, når du opretter et login på en hjemmeside.

Denne adgangskode vil være meget lang og bestå af alle mulige forskellige tegn i en kombination, der ikke er til at gætte. Heldigvis behøver man ikke at huske denne adgangskode, for det klarer Google Chrome (eller anden browser med funktionen) selv, naturligvis i krypteret form. Og er man logget ind med sin Googlekonto på alle sine enheder, vil koderne ligeledes være husket på de øvrige enheder.

Du kan også få Google Chrome til at tjekke om nogle af dine adgangskoder er usikre (hvis Google har husket dem for dig), eller om de har været en del af et datalæk. Det er en smart funktion, der hurtigt giver overblikket over, hvor der er behov for at ændre adgangskoder.

Du kan også bruge en hjemmeside som Password Generator til at generere sikre adgangskoder fra gang til gang. Det er dog ikke anderledes end de adgangskoder, din browser kan anbefale dig samt huske.

Overvej en passwordmanager

En passwordmanager er et program, som genererer sikre adgangskoder og husker dem for dig. Det øger din sikkerhed, uden at du skal huske alle adgangskoderne selv. Nogle af de mere populære passwordmanagere er 1password og LastPass. En fordel, disse programmer har over din browsers husk-kode-funktion, er, at det også gælder udenfor browseren såsom dine adgangskoder til programmer på computeren.

Skriv ikke adgangskoder digitalt og del dem ikke

Som udgangspunkt bør du slet ikke skrive adgangskoder hverken digitalt eller fysisk. Men digitalt er klart det mest usikre. Det skyldes, at din app til noter, dit dokument eller hvor du har skrevet din adgangskode, kan blive hacket. Hvis du absolut skal skrive den ned, bør du holde dig til fysisk nedskrivning og dette papir bør du så sikre så godt som muligt.

Ligeledes bør du ikke dele adgangskoder med andre. Det gælder uanset, om det er på e-mail, i Messenger eller et andet medie. Det er simpelthen ikke sikkert nok. Hvis du alligevel er nødt til at gøre det, bør adgangskoden ændres straks herefter, så den sendte adgangskode ikke længere kan bruges.

Brug 2-faktorlogin når det er muligt

Hvis du ikke er kender 2-faktorlogin, så fungerer det mere eller mindre som NemID/MitID. Det vil sige, at du udover dit almindelige login også bliver bedt om en variabel adgangskode, som du finder et sted typisk via en app eller pr. sms. Dette giver et ekstra lag sikkerhed og virker mange steder, herunder Facebook, LinkedIn, Gmail, Googlekonto, Dropbox mv. Vi anbefaler, at du aktiverer 2-faktorlogin de steder, det er muligt.

De fleste steder bliver du kun bedt om at indtaste den variable adgangskode, hvis du logger ind fra et nyt sted, eller hvis der er gået lang tid siden, du senest har gjort det. I praksis er det ikke kompliceret, men det holder uvedkommende ude, hvis de har skaffet dine primære login-oplysninger.

Dog skal du ved 2-faktorlogin huske, at hvis du bruger en app til at få disse variable adgangskoder, er dit login bundet til den telefon/app. Det vil sige, at hvis du mister din mobiltelefon, kan du ikke genskabe det.

De fleste hjemmesider, der tilbyder 2-faktorlogin, har processer til sådanne tilfælde, såsom at du via en supportticket indsender oplysninger, der bekræfter din identitet, men det er alligevel værd at huske.

Hvis du skifter mobiltelefon, bør du oprette dit 2-faktorlogin på den nye telefon, inden du skiller sig af med den gamle.

En af de mest populære apps til 2-faktorlogin er Google Authenticator.

Brug for hjælp til at øge din IT-sikkerhed?

Hvis du synes, vores anbefalinger er en stor mundfuld, anbefaler vi dig at kontakte os for at få et bud på, om vi kan hjælpe dig.

Vi kan hjælpe dig med at optimere din IT-sikkerhed både i forbindelse med dine adgangskoder, eventuel brug af 2-faktorlogin eller passwordmanager samt et godt antivirus program. Er du allerede ramt af virus, malware eller hacking, kan vi i mange tilfælde også hjælpe med dette.

Du skal bare kontakte os via vores kontaktformular, så vurderer vi opgaven og giver dig et uforpligtende tilbud.

Avatar af Mathias Emil Nielsen

Mathias Emil Nielsen

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias Emil Nielsen