I denne krisetid (marts 2020), hvor Coronavirusset buldrer over det meste af verden, er god hygiejne mere vigtig end nogensinde. Det gælder også vores computere, telefoner og andre ting, vi rører ved. Det skyldes, at virus kan overleve i lang tid på eksempelvis din computer, hvilket indebærer en smitterisiko.
I dag fortæller vi, hvordan du desinficerer din computer på den korrekte måde uden at skade den.
Indhold
Så længe kan virus overleve på en computer
Virus overlever længere tid udenfor kroppen, end mange tror. Levetiden afhænger af, hvilken overflade det befinder sig på. Der er lidt delte holdninger om det præcise tal, men den gængse information er, at virus – såsom Coronavirus – kan overleve på overflader af rustfrit stål og plastik i op til tre dage. Nogle mener lidt længere især ved stål og andet metal.
Se på din computer. Hvilke materialer er den lavet af? De fleste er lavet af en masse metal og plast. Og hvornår har du sidst desinficeret den eller bare rengjort den?
Sådan desinficerer du din computer
Når du skal desinficere din computer, så virus og bakterier dør, er det vigtigt, at du gør det korrekt, så du ikke skader den.
De forskellige komponenter kan have forskellige rengøringskrav så sørg for at være forsigtig. Vi anbefaler, at du tjekker, om producenten har en rengøringsvejledning, du bør overholde.
Hvis ikke anbefaler vi følgende:
- Sluk din computer helt og fjern strømkilder og kabler
- Brug en blød og fnugfri klud. Grove klude, håndklæder, køkkenrulle og lignende kan lave ridser.
- Vi anbefaler en mikrofiberklud eller wipes (det betyder “renseservietter”) til opgaven
- Hvis du bruger wipes så vær opmærksom på, om de både dræber bakterier og vira
- Sørg for at have en klud til at fugte med og en til at tørre af med
- Vær forsigtig
- Brug aldrig en støvsuger
- Hvis du renser skærmen så pas på, du ikke trykker for hårdt på den
- Undgå at fugt trænger ind i computeren
- Brug aldrig blegemiddel, slibemiddel, aerosolspray eller lignende hårde rengøringsmidler
- Sprøjt ikke rengøringsmiddel direkte på computeren. Sprøjt det i stedet på din klud
- For at desinficere er du nødt til at bruge andet end en fugtig klud. Du kan bruge antibakterielle desinfektionsklude (se på indpakningen om kluden dræber både bakterier og vira), men husk at bruge det meget forsigtigt på eksempelvis skærmen, tastaturet og andet udvendige overflader. Brug det ikke på stof- eller læderoverflader såsom et cover
- Du kan bruge skærmrens men sprøjt ikke direkte på skærmen og hellere for lidt end for meget
- Tænd ikke for computeren igen, før du er sikker på, den er helt tør.
Særligt vedrørende Macs:
Nogle Macs har et såkaldte coatingissue i skærmene, hvilket kan komme til syne efter nogle års brug eller blive fremprovokeret i forbindelse med en rengøring. Du skal være enormt forsigtig. Coatingissue kan løses ved at fjerne coatingen, men det er naturligvis bedst at undgå.
Sådan desinficerer du dit tastatur og mus?
Brug de samme anbefalinger som beskrevet ovenfor. For at komme ind imellem de enkelte taster på tastaturet, kan du med fordel benytte en vatpind, en super blød børste, tandbørste eller lignende. Husk at være omhyggelig med at væske ikke kommer ind i computeren. Hvis det sker, skal du behandle computeren som væskeskadet og søge hjælp hos en specialist.
Hvordan desinficerer man sin mobiltelefon?
De fleste mobiltelefoner kan tåle at blive desinficeret med renseservietter. Især hvis der er panserglas på. Men igen bør du være forsigtig. Førhen tillod Apple ikke rengøring af iPhones med renseservietter, men det har de ændret holdning til.
Som udgangspunkt tåler mobiltelefoner mere grundig rengøring end computerskærme, da de er designet til at blive rørt og trykket på konstant.