Sådan desinficerer du din computer korrekt

Sådan desinficerer du din computer korrekt

Sådan desinficerer du din computer korrekt 1920 1440 GladTeknik A/S

I denne krisetid, hvor Coronavirusset buldrer over det meste af verdenen, er god hygiejne mere vigtigt end nogensinde. Det gælder faktisk også vores computere, telefoner og andre ting vi rører ved. Det skyldes, at virus kan overleve i lang tid på eksempelvis din computer, hvilket indebærer en smitterisiko. I dag vil vi fortælle hvordan du desinficerer din computer på den korrekte måde, uden at skade den.

Hvor længe kan virus overleve på en computer?

Virus overlever længere udenfor kroppen end mange tror. Levetiden afhænger af hvilken overflade det befinder sig på. Der er lidt delte holdninger om det præcise tal, men den gængse information er at virus såsom Coronavirus kan overleve på overflader af rustfrit stål og plastik i op til tre dage. Nogle mener lidt længere, især ved stål og andet metal.
Se på din computer. Hvilke materialer er den lavet af? De fleste er lavet af en masse metal og plast. Og hvornår har du sidst desinficeret den eller bare rengjort den?

Hvordan desinficerer man sin computer?

Når du skal desinficere din computer, så virus og bakterier dør, er det vigtigt at du gør det korrekt, så du ikke skader den. De forskellige komponenter kan have forskellige rengøringskrav, så sørg for at være forsigtig. Vi anbefaler at du tjekker om producenten har en rengøringsvejledning du bør overholde. Hvis ikke anbefaler vi at du gør følgende:

 • Sluk din computer helt og fjern strømkilder og kabler
 • Brug en blød og fnugfri klud. Grove klude, håndklæder, køkkenrulle og lignende kan lave ridser. Vi anbefaler en mikrofibreklud eller rengørings wipes (uden hårde rengøringsmidler) til opgaven
 • Hvis du bruger rengørings wipes, så vær opmærksom på om de både dræber bakterier og vira
 • Sørg for at have en klud til at fugte med og en til at tørre af med
 • Vær forsigtig når du renser din computer
 • Brug aldrig en støvsuger til at rengøre din computer
 • Hvis du renser skærmen, så pas på du ikke trykker for hårdt ind på den
 • Undgå at fugt trænger ind i computeren
 • Brug aldrig blegemiddel, slibemiddel, aerosolspray eller lignende hårde rengøringsmidler
 • Sprøjt ikke rengøringsmiddel direkte på computeren. Sprøjt det i stedet i din klud
 • For at desinficere er du nødt til at bruge andet end en fugtig klud. Du kan bruge antibakteriel-desinfektionsklude (se på indpakningen om kluden dræber både bakterier og vira), men husk at bruge det meget forsigtigt på eksempelvis skærmen, tastaturet og andet udvendige overflader. Brug det ikke på stof- eller læderoverflader såsom et cover
 • Du kan godt bruge skærmrens, men sprøjt ikke direkte på skærmen og hellere for lidt end for meget
 • Tænd ikke for computeren igen, før du er sikker på den er helt tør.

Særligt vedrørende Macs: Nogle Mac modeller har et såkaldte coating issue i skærmene, hvilket kan komme til syne efter nogle års brug eller blive provokeret frem i forbindelse med en rengøring. Det er bl.a. derfor du skal være super forsigtig. Coating issue kan godt løses ved at fjerne coatingen, men det er naturligvis bedst at undgå.

Hvordan desinficerer man sit tastatur og mus?

Brug de samme anbefalinger som beskrevet ovenfor. For at komme ind imellem de enkelte taster på tastaturet, kan du med fordel benytte en vatpind, en super blød børste, tandbørste eller lignende. Husk at være omhyggelig med at væske ikke kommer ind i computeren. Hvis det sker, skal du behandle computeren som væskeskadet og søge hjælp hos en specialist.

Hvordan desinficerer man sin mobiltelefon?

De fleste mobiltelefoner kan godt tåle at blive desinficeret med desinficerende rengøringswipes. Især hvis der er panserglas på. Men igen bør du være forsigtig. Førhen tillod Apple ikke rengøring af iPhones med rengøringswipes, men det har de ændret holdning til.
Som udgangspunkt tåler mobiltelefoner mere grundig rengøring end computerskærme, da de er designet til at blive rørt og trykket på konstant.