Sådan arbejder du sikkert hjemmefra

Sådan arbejder du sikkert hjemmefra

Sådan arbejder du sikkert hjemmefra 1920 1281 GladTeknik A/S

Hjemmearbejde er ikke et uvant fænomen for mange. Faktisk arbejder en tredjedel hjemmefra mindst én gang om ugen.

Lige for tiden, hvor det meste af landet er lukket ned på grund af pandemien (COVID-19), er der langt flere, der arbejder hjemmefra. At arbejde hjemmefra kan både være fleksibelt og for nogle mere produktivt, men det udgør også en sikkerhedsrisiko.

Det skyldes, at man derhjemme ikke er lige så godt beskyttet, da dele af eller hele arbejdet sker udenfor virksomhedens IT-infrastruktur og IT-sikkerhed. Det udsætter både dig og virksomheden for fare. Hvordan arbejder du sikkert hjemmefra? Det har vi en række anbefalinger til.

Arbejd indenfor virksomhedens systemer

Mange virksomheder opererer med særligt uddelte arbejds-pc’er og en obligatorisk IT-infrastruktur. Det gælder både i forhold til styresystem, programmer, eventuelt remote desktop osv. Denne funktion gør det muligt at logge på en enkelt-bruger computer fra din egen computer og styre fjerncomputeren, som hvis du sad foran den.

Disse ting er der en grund til, og det drejer sig i høj grad om sikkerheden. Derfor bør du så vidt muligt arbejde indenfor virksomhedens systemer med tilhørende muligheder og begrænsninger. Et godt eksempel herpå er værktøjer til at holde onlinemøder. Hvis du har tekniske problemer med det program, virksomheden normalt bruger, er det fristende at downloade et andet og prøve det af. Men det bør du holde dig fra.

Pas på suspekte mails

Forleden (marts 2020) var forsvarsministeren og Center for Cybersikkerhed ude at advare mod, at hackere i disse tider udnytter, at mange arbejder hjemmefra.

Det betyder blandt andet, at hackerne har skruet op for deres initiativer, og i mange tilfælde foregår det ved, at der sendes falske e-mails ud, hvor de forsøger at få dig til at klikke på noget. Det kan være en vedhæftet fil, der indeholder virus, et link der låser og overtager din computer eller et link, der henviser til en phishingside, der ved første øjekast muligvis ser ægte ud, men i virkeligheden er falsk for at få dig til at logge ind, så de får fat i dine adgangskoder.

Det kan også være e-mails, der kaldes CEO-fraud, der netop er e-mails, som ser ud til at være sendt fra direktøren eller en anden højtstående, men i virkeligheden er falsk. I mange tilfælde kan det være svært at gennemskue. I de tilfælde er det bedst at tage kontakt til den, der ser ud til at være afsender og høre om mailen er legitim, inden du gør det, e-mailen beder om.

Hvis du er bare det mindste i tvivl om en e-mail er legitim, så lad være med at klikke på noget i den. Henvend dig i stedet hos eksempelvis virksomhedens IT-afdeling eller en kollega, der er god til at gennemskue den slags.

Sørg for at dit antivirusprogram er opdateret

Antivirusprogrammer skal holdes ajour. Når der kommer nye opdateringer, indebærer det også nye blokeringer af malware, virus og andre risici. Derfor bør du sikre dig, at dit antivirusprogram er opdateret.

Har du ikke et antivirusprogram på den computer, du arbejder på, enten det er en decideret arbejds-pc eller din private computer, bør du anskaffe dig et. Se vores anbefaling til antivirusprogram her.

Vær på et krypteret netværk

Hvis du er forbundet til internettet via WiFi, bør du sikre dig, at din forbindelse er krypteret. Det er standard for langt de fleste, netop fordi det er så vigtigt. At en forbindelse er krypteret betyder, at folk, der prøver at opsnappe data “i luften”, ikke kan afkode det. Du kan også forbinde via kabel, hvis du har muligheden.

Undgå private ærinder på din arbejds-pc

Når du bruger din arbejds-pc til hjemmearbejde, bør du undgå private ærinder. Det gælder alt lige fra at tjekke dine private e-mails, til surfing på nettet, onlineshopping, sociale medier osv. Årsagen er, at alle disse ting potentielt kan udgøre en sikkerhedsrisko, så det er bedst at adskille arbejde og privat på en arbejds-pc.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias
1 kommentar