Sådan arbejder du sikkert hjemmefra

Sådan arbejder du sikkert hjemmefra

Sådan arbejder du sikkert hjemmefra 1920 1281 GladTeknik A/S

Hjemmearbejde er ikke et uvant fænomen for mange danskere. Faktisk arbejder en tredjedel af danskerne hjemmefra mindst én gang om ugen. Lige for tiden, hvor det meste af landet er lukket ned under Covid-19 krisen, er der dog langt flere der arbejder hjemmefra og digitalt. At arbejde hjemmefra kan både være fleksibelt og for nogle mere produktivt, men det udgør også en sikkerhedsrisiko. Det skyldes at man derhjemme ikke er beskyttet ligeså godt, da dele af eller hele arbejdet sker udenfor virksomhedens IT-infrastruktur og IT-sikkerhed. Det udsætter både dig og virksomheden for fare. Så hvordan sikrer du at du arbejder sikkert hjemmefra? Det har vi en række anbefalinger til.

Arbejd indenfor virksomhedens systemer

Mange virksomheder opererer med særligt uddelte arbejds-pc’ere og en obligatorisk IT-infrastruktur. Det gælder både i forhold til styresystem, programmer, eventuelt remote desktop osv. Disse ting er der en grund til og det drejer sig i høj grad om sikkerheden. Derfor bør du så vidt muligt arbejde indenfor virksomhedens systemer, med tilhørende muligheder og begrænsninger. Et godt eksempel herpå er værktøjer til at afholde online møder. Hvis man oplever tekniske problemer med det program som virksomheden normalt benytter er det fristende at downloade et andet og prøve det af. Men det bør man holde sig fra.

Pas på suspekte mails

Forleden var Forsvarsministeren og Center for Cybersikkerhed ude at advare mod, at hackere i disse tider udnytter at rigtig mange danskere arbejder hjemmefra. Det betyder blandt andet at hackerne har skruet op for deres initiativer og i mange tilfælde foregår det hvor der sendes falske mails ud, hvor de forsøger at få en til at klikke på noget. Det kan være en vedhæftet fil der indeholder virus, et link der låser og overtager din computer eller et link der henviser til en såkaldt phishing side, der ved første øjekast muligvis ser ægte ud, men i virkeligheden er falsk med formålet at få dig til at logge ind så de får fat i dine adgangskoder. Det kan også være mails der kaldes CEO-fraud, der netop er mails som ser ud til at være sendt fra en chef men i virkeligheden er falsk. I mange tilfælde kan det være svært at gennemskue. Lige i dé tilfælde er det bedst at tage kontakt til afsender og høre om mailen er legitim, inden man gør det som mailen anmoder om.

Hvis du er bare det mindste i tvivl om en mail er legitim, så lad være med at klikke på noget i den. Henvend dig i stedet hos en ekspert, eksempelvis virksomhedens IT-afdeling eller en kollega der er god til at gennemskue den slags.

Sørg for at dit antivirus-program er opdateret

Antivirus-programmer skal holdes ajourførte. Når der kommer nye opdateringer, indebærer det også nye blokeringer af malware, virus og andre kompromitterende risici. Derfor bør du sikre at dit antivirus-program er opdateret og ajourført. Har du ikke et antivirus-program på den computer du arbejder på, hvad enten det er en decideret arbejds-pc eller din private computer, så bør du anskaffe dig det. Se vores anbefaling til antivirus-program her.

Vær på et krypteret netværk

Hvis du er forbundet til internettet via WiFi, bør du sikre at din forbindelse er krypteret. Det er standard for langt de fleste, netop fordi det er så vigtigt. At en forbindelse er krypteret betyder at folk der prøver at opsnappe data “i luften” ikke kan afkode det. Du kan også forbinde via kabel, hvis du har det som mulighed.

Undgå private ærinder på din arbejds-pc

Når du benytter din arbejds-pc til hjemmearbejde, bør du så vidt muligt undgå private ærinder. Det gælder alt lige fra at tjekke dine private e-mails, til surfing på nettet, online shopping, sociale medier osv. Grunden til dette er, at alle disse ting potentielt kan udgøre en sikkerhedsrisko, så det er bedst at adskille arbejde og privat på en arbejds-pc.

1 kommentar