Min Mac er blevet langsom, hvad gør jeg?

Min Mac er blevet langsom, hvad gør jeg?

Min Mac er blevet langsom, hvad gør jeg? 640 426 GladTeknik A/S

Ud af boksen fungerer nye Mac computere oftest upåklageligt. Men med årene bliver den langsommere og mindre problemfri. Det skyldes at de forskellige dele indeni computeren langsomt slides op. Ikke alle dele holder for evigt. Et godt eksempel er batteriet, der kun virker i et bestemt antal opladninger. Så når ens Mac efter en årrække er blevet langsom, hvad gør man så? Det giver vi et par bud på her.

Heldigvis er en langsom Mac ikke ensbetydende med at den skal sælges eller skrottes. Du kan med en Mac reparation gøre den næsten så god som ny, spare de mange tusinde kroner til en helt ny Mac og bidrage positivt til miljøet.

Genstart computeren

Det virker måske omsonst, men vi møder ofte kunder med Mac computere der aldrig slukker eller genstarter deres computere. Måske det er fordi Mac computere fungerer relativt godt trods de kun bliver klappet sammen, eller sat på standby, når de ikke er i brug. Men faktisk har alle computere, inklusiv Mac computere, brug for at blive slukket eller genstartet jævnligt. Når du genstarter din Mac, er der en række komponenter der får en pause og på samme måde genstartes, så de starter op på en frisk. Det kan ofte hjælpe en række problemer.

Tjek om batteriet skal skiftes

Som nævnt virker batterier ikke for evigt. De skal skiftes efter en årrække. Mange computer-batterier holder mellem 500 og 1000 opladninger. Inden man rammer deres maks, vil de dog blive “trætte” og kræve flere ressourcer, samt holde dårligere på strømmen. Det oplever du måske allerede nu med din Mac.

Heldigvis er det meget nemt på Mac computere at tjekke om batteriet bør skiftes. Din Mac har en indbygget statusindikator, hvorved du kan se hvordan batteriet inde i computeren har det. Du kontrollerer den aktuelle status ved at holde alt ⎇ knappen nede (også kaldet option) og med musen trykke på batteri-ikonet på din skærm. Hvis der står noget andet end “Normal” i status, bør batteriet skiftes. Se alle status-koder her.

Mac batteriskifte

Kør et renseprogram

Selvom Mac computere er mindre fyldt med fyldeprogrammer end PC’er, bliver de alligevel fyldt op med data der fylder unødigt. Dette sker over længere tid, så det kan være fordelagtigt for din Macs hastighed at benytte et renseprogram i ny og næ. Et renseprogram er software der går ind og sletter unødigt data som ligger og fylder i hukommelsen og på harddisken. Der findes flere forskellige programmer til formålet, eksempelvis CCleaner. Et sådan program frigiver ofte også plads på harddisken, så er du ved at løbe tør for plads dér vil det være endnu en fordel at bruge sådan et program.

Få foretaget en fysisk rengøring

Støv og skidt samles inde i alle computere, også din MacBook. Derfor bør du mindst hver andet år få foretaget en fysisk rengøring, hvor en professionel renser den for støv og skidt indvendigt. Grunden til at det har noget at sige er, at din Mac har brug for at køle ned hele tiden så den ikke overopheder. Men hvis den er fyldt med støv og skidt, kan dette blokere for at varmen kommer ud, eller endnu værre blokere for at blæseren fungerer optimalt. Hvis din Mac ikke kan komme af med varmen, bruger den mere strøm og computerkraft på at afkøle, hvilket betyder at resten af dens opgaver foregår mere sløvt.

Det bør altid være en professionel computer reparatør der renser din Mac. For det kræver nemlig det rigtige udstyr at gøre det på den rigtige og mest skånsomme måde. Du må eksempelvis aldrig benytte en støvsuger, da det kan kortslutte din Mac. Overlad det heller til de professionelle.

Slet filer og programmer du ikke skal bruge

Hvis din Mac mangler plads kan dette ligeledes gøre den langsom. Derfor kan du med fordel give den en forårsrengøring, rent softwaremæssigt, og slette de programmer og filer som du ikke længere skal bruge. Du kan eventuelt benytte et program til at finde de programmer og filer som fylder mest, eksempelvis Disk Inventory X. Husk også at tømme papirkurven.

Undersøg om du har virus eller malware

Hvis din Mac er ramt af virus eller malware vil den muligvis blive langsommere. Det kan der være mange forskellige årsager til, men vi anbefaler hvert fald at du har installeret et godt antivirus-program og jævnligt kører et tjek hvis ikke det sker automatisk. Se vores anbefaling af antivirus-program til Mac.

Få foretaget en reinstallation af OSX

OSX er styresystemet i din Mac. Det kan i mange tilfælde hjælpe betydeligt at få reinstalleret OSX. Du bør dog først få taget en backup af alle dine vigtigste filer. Inden selve resinstallationen bør harddisken formateres for optimal effekt. Vi anbefaler altid at du får en specialiseret Mac tekniker til at gøre disse ting for dig, så du sikrer at det gøres korrekt.