Min Mac er blevet langsom, hvad gør jeg?

Min Mac er blevet langsom, hvad gør jeg?

Min Mac er blevet langsom, hvad gør jeg? 640 426 GladTeknik A/S

Ud af boksen fungerer nye Macs oftest upåklageligt. Men med årene bliver den langsommere og kan få flere problemer. Det skyldes, at de forskellige dele i computeren langsomt slides op. Ikke alle dele holder evigt. Et godt eksempel er batteriet, der kun virker til et bestemt antal opladninger.

Når din Mac efter en årrække er blevet langsom, hvad du så? Det giver vi et par bud på her.

Heldigvis er en langsom Mac ikke ensbetydende med, at den skal sælges eller skrottes. Du kan med en reparation gøre den næsten så god som ny, spare mange tusinde kroner og bidrage positivt til miljøet.

Genstart computeren

Det virker måske omsonst, men vi møder ofte kunder, der aldrig slukker eller genstarter deres computer. Måske er det fordi, Mac-computere fungerer relativt godt trods det, at de kun bliver klappet sammen eller sat på standby, når de ikke er i brug. Men faktisk har alle computere, inklusiv Mac, brug for at blive slukket eller genstartet jævnligt.

Når du genstarter din Mac, er der en række komponenter, der får en pause og genstartes, så de starter på en frisk. Det kan afhjælpe en række problemer.

Tjek om batteriet skal skiftes

Mac batteriskifteSom nævnt virker batterier ikke evigt. De skal skiftes efter en årrække. Mange batterier holder til mellem 500 og 1.000 opladninger. Inden man rammer deres maks, vil de blive “trætte” og kræve flere ressourcer samt holde dårligere på strømmen. Det oplever du måske allerede nu.

Heldigvis er det nemt at tjekke, om batteriet bør skiftes. Din Mac har en indbygget statusindikator, hvorved du kan se, hvordan batteriet har det. Du kontrollerer den aktuelle status ved at holde Alt-knappen nede (også kaldet “Option”) og trykke på batteriikonet på din skærm. Hvis der står noget andet end “Normal” i status, bør batteriet skiftes. Se alle statuskoder her.

Kør et renseprogram

Selvom Macs er mindre fyldt med fyldprogrammer (de kaldes ofte for “bloatware”) end PC’er, bliver de alligevel fyldt op med unødvendige data. Det sker over længere tid, så det kan være fordelagtigt for din Macs hastighed at køre et renseprogram i ny og næ.

Et renseprogram er software, der går ind og sletter unødige data, som ligger og fylder i hukommelsen og på harddisken. Der findes flere forskellige programmer til formålet eksempelvis CCleaner. Et sådant program frigiver ofte plads på harddisken, så er du ved at løbe tør for plads, vil det være en fordel at bruge sådan et program.

Få foretaget en fysisk rengøring

Støv og skidt samles i alle computere også din MacBook. Derfor bør du mindst hver andet år få foretaget en fysisk rengøring, hvor en professionel renser den for støv og skidt indvendigt.

Grunden til at det har noget at sige er, at din Mac har brug for at køle ned hele tiden, så den ikke overopheder. Men hvis den er fyldt med støv og skidt, kan det blokere for, at varmen kommer ud eller endnu værre blokere for, at blæseren fungerer optimalt. Hvis din Mac ikke kan komme af med varmen, bruger den mere strøm og computerkraft på at køle, hvilket betyder at resten af dens opgaver foregår langsommere.

Det bør altid være en professionel reparatør, der renser din Mac. For det kræver det rigtige udstyr at gøre det på den rigtige og mest skånsomme måde. Du må eksempelvis aldrig benytte en støvsuger, da det kan kortslutte din Mac.

Slet filer og programmer du ikke skal bruge

Hvis din Mac mangler plads kan det også gøre den langsom. Derfor kan du med fordel give den en forårsrengøring og slette programmer og filer, du ikke længere skal bruge. Du kan eventuelt bruge et program til at finde de programmer og filer, som fylder mest, eksempelvis Disk Inventory X. Husk også at tømme papirkurven.

Undersøg om du har virus eller malware

Hvis din Mac er ramt af virus eller malware, vil den muligvis blive langsommere. Det kan der være mange forskellige årsager til, men vi anbefaler, at du installerer et godt antivirusprogram og jævnligt kører et tjek, hvis det ikke sker automatisk. Se vores anbefaling af antivirusprogram til Mac.

Få foretaget en geninstallation af OSX

OSX er styresystemet i din Mac. Det kan i mange tilfælde hjælpe betydeligt at få geninstalleret det. Du skal først lave en backup af alle dine vigtigste filer.

Inden selve geninstallationen bør harddisken formateres for optimal effekt. Vi anbefaler, at du får en specialiseret tekniker til at gøre det for dig, så du sikrer, at det er korrekt.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias