Mac fryser hele tiden, hvad gør jeg?

Mac fryser hele tiden, hvad gør jeg?

Mac fryser hele tiden, hvad gør jeg? 800 535 GladTeknik A/S

Noget af det mest frustrerende ved en computer er, når den “fryser”. Ved en Mac kommer der som regel til udtryk enten ved “spinning wheel of death”, det vil sige det regnbuefarvede cirkelikon, der kører i en uendelighed, eller det viser sig ved, at hele skærmen fryser og ikke reagerer.

Uanset hvordan det kommer til udtryk på din Mac, medfører det, at du ikke kan bruge den. Hvad kan du gøre ved det?

Hvis det kun er et enkelt program, der fryser

Hvis det kun er et enkelt program, der er frosset, så kan du bruge genvejstasterne CMD+ALT/OPTION+ESC og tvinge computeren til at lukke programmet. Herefter kan du prøve at starte det på ny.

Genstart din Mac

Nogle gange kan en simpel ting som en genstart hjælpe på problemet. Du kan sandsynligvis komme videre. Hvis din Mac ikke reagerer, kan du holde sluk-/tænd-knappen nede til den slukker og herefter tænde den igen.

Nulstil “System Management Controller” (SMC)

SMC er en forkortelse for System Management Controller. Denne controller står for nogle grundlæggende funktioner i din Mac, såsom batteriindstillinger, skærmen og start-/strøm-knappens funktioner. Nogle gange kan det hjælpe at nulstille SMC, hvis din Mac fryser eller ikke vil tænde. Der er forskellige metoder til at gøre det.

Hvilken du skal bruge, afhænger af om din computer har et batteri, der kan afmonteres eller ej – og om du har en stationær computer såsom en iMac.

Hvis din computers batteri ikke kan afmonteres

 1. Sluk din Mac og sæt strømforsyningen i
 2. Tryk Shift, CTRL, Option-/Alt-knapperne og hold dem nede
 3. Tryk derefter på start-/strømknappen
 4. Hold knapperne nede i 10 sekunder
 5. Slip knapperne
 6. Prøv at tænde din computer igen

Hvis din computers batteri kan afmonteres

 1. Fjern batteriet
 2. Hold start-/strømknappen nede i 5 sekunder
 3. Sæt batteriet i igen
 4. Prøv at tænde din computer igen

Hvis du har en iMac eller en anden stationære computer

 1. Fjern strømforsyningen
 2. Vent 15 sekunder
 3. Sæt strømforsyningen i igen
 4. Vent 5 sekunder mere og prøv derefter at tænde din computer igen

Opdater MacOS styresystemet

I nogle tilfælde kan problemet løses ved at opdatere MacOS. Det kan være der i en nyere version af styresystemet er rettet nogle fejl, der skaber problemer, eller at programmerne på computeren bare fungerer bedre med den aktuelle version. Du kan tjekke, om der er tilgængelige opdateringer ved at:

 1. klikke på Apple-ikonet i venstre hjørne,
 2. derefter “Om denne Mac”
 3. herefter “Softwareopdatering”

Inden du opdaterer, skal du lave en fuld backup af din computer. Ved du ikke, hvordan du gør, anbefaler vi, at du indleverer den til os med henblik på en Mac-reparation. Så sørger vi for det hele.

Geninstaller MacOS

Nogle gange kan det hjælpe med en frisk installation af MacOS. Det gode ved MacOS-styresystemet er, at en geninstallation udelukkende installerer styresystemet og ikke sletter dine programmer og filer. Du skal dog lave backup alligevel – bare for en sikkerheds skyld.

Hvis ikke det er nok, kan det nogle gange være nødvendigt at installere styresystemet helt forfra og tømme harddisken fuldstændigt. Det gør vi eksempelvis ofte, når vi opgraderer harddiske, fordi computeren også bliver hurtigere af det.

Få en grundig undersøgelse af din Mac

Nogle gange er selvhjælpsløsninger ikke nok. Hvis problemet fortsætter, og du ikke kan finde ud af at løse det på egen hånd, kan det betale sig at få en Mac-tekniker til at se på det. Hos GladTeknik tilbyder vi en grundlæggende håndtering fra vores værksted i Hvidovre. Her finder vi ind til problemets kerne, og hvad der skal til for at løse det.

Du skal bare oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din computer, så tager vi et kig på den.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias