Mac fryser hele tiden, hvad gør jeg?

Mac fryser hele tiden, hvad gør jeg?

Mac fryser hele tiden, hvad gør jeg? 800 535 GladTeknik A/S

Noget af det mest frustrerende på en computer er når den fryser. Ved en Mac kommer der som regel til udtryk enten ved den famøse “spinning wheel of death”, dvs. det regnbuefarvede cirkelikon der i scenariet kører i uendelighed, eller at det viser sig ved at hele skærmen bare fryser og intet reagerer. Uanset hvordan det kommer til udtryk på din Mac, medfører det at du ikke kan bruge den som tiltænkt. Så hvad kan man gøre ved det?

Hvis det kun er et enkelt program der fryser

Såfremt det kun er et enkelt program der er frosset på din Mac, så kan du bruge genvejstasten CMD+ALT/OPTION+ESC og tvinge computeren til at lukke programmet. Herefter kan du starte det på ny.

Genstart din Mac

Nogle gange kan en simpel ting som en genstart hjælpe problemet. Det løser næppe årsagen til hvorfor det opstod, men du kan sandsynligvis komme videre her og nu. Hvis ikke din Mac reagerer kan du holde sluk/tænd-knappen nede til den slukker og herefter tænde den på ny.

Nulstil SMC

SMC er en forkortelse for System Management Controller. Denne controller står for nogle grundlæggende funktioner i din Mac, såsom batteriindstillinger, skærmen og start/strøm-knappens funktioner. Nogle gange kan det hjælpe at nulstille SMC hvis din Mac fryser eller ikke vil tænde. Der er to forskellige metoder til at gøre det. Hvilken du skal bruge afhænger af om din computer har et batteri der kan afmonteres eller om du benytter en stationær computer såsom en iMac. Se nedenfor.

Hvis din computers batteri ikke kan afmonteres

 1. Sluk din Mac og indsæt strømforsyningen
 2. Tryk Shift, CTRL, Option/alt knapperne og hold dem nede, tryk derefter på start/strøm-knappen
 3. Hold knapperne nede i 10 sekunder
 4. Slip knapperne
 5. Prøv at tænde din Mac computer igen

Hvis din computers batteri kan afmonteres

 1. Fjern batteriet
 2. Hold start/strøm-knappen nede i 5 sekunder
 3. Genindsæt batteriet
 4. Prøv at tænde din Mac computer igen

Hvis du bruger en iMac eller anden stationære computer

 1. Fjern strømforsyningen
 2. Vent 15 sekunder
 3. Genindsæt strømforsyningen
 4. Vent 5 sekunder mere og prøv derefter at tænde din computer igen

Opdater MacOS styresystemet

I nogle tilfælde kan problemet med at ens Mac fryser løses ved at opdatere MacOS. Det kan være fordi der i en nyere og mere aktuel version af styresystemet er rettet nogle fejl der skaber problemer eller at programmerne på computeren bare fungerer bedre med den aktuelle version. Du kan tjekke om der er tilgængelige MacOS opdateringer ved at klikke på Apple-ikonet i venstre hjørne, derefter Om denne Mac og herefter Softwareopdatering.

Inden du foretager en sådan opdatering, anbefaler vi at du foretager en fuld backup af din computer. Ved du ikke hvordan det gøres, vil vi anbefale at du indleverer den til os med henblik på en Mac reparation – så håndterer vi det hele for dig.

Geninstaller MacOS

Nogle gange kan det hjælpe med en frisk installation af MacOS. Det gode ved MacOS styresystemet er i denne henseende, at en geninstallation udelukkende installerer styresystemet forfra og altså ikke sletter dine programmer og filer. Du bør dog tage en backup alligevel, blot for en sikkerheds skyld.

Hvis ikke det er nok, kan det nogle gange være nødvendigt at installere styresystemet helt forfra og tømme harddisken fuldstændigt. Det gør vi eksempelvis ofte ved opgradering af harddiske, da computeren også bliver hurtigere af det.

Få en grundig undersøgelse af din Mac

Nogle gange er selvhjælpsløsninger bare ikke nok. Hvis problemet er gentagende og du ikke kan finde ud af at løse det på egen hånd, er det givet godt ud at en professionel Mac tekniker til at se på din Mac. Hos os i GladTeknik tilbyder vi en grundlæggende håndtering fra vores værksted i Hvidovre. I den proces finder vi ind til problemets kerne og hvad der skal til for at løse det.