Kan en væskeskadet Mac reddes?

Kan en væskeskadet Mac reddes?

Kan en væskeskadet Mac reddes? 1920 1080 GladTeknik A/S

Det kan ske for selv den bedste: at spilde vand eller andre væsker i computeren. Uanset årsagen til uheldet er det en situation, der er stressende. Kan en væskeskadet Mac overhovedet reddes? “Ja” det kan den godt. Lad os forklare, hvordan du forholder dig i sådan en situation.

Væskeskader er et udbredt problem

Folk spilder væsker i deres computer, oftere end man skulle tro. Det kan både være vand, kaffe, juice, mælk, vin eller noget helt andet. Et kort øjebliks uopmærksomhed kan resultere i uheldet. Vi kender ikke statistik over, hvor mange der kommer til at spilde vand eller andet i deres Mac, men vi får tit computere (både Mac og PC) indleveret på vores værksted, der netop er væskeskadede. Og ja, vi kan oftest redde dem.

Nogle væsker er værre end andre

Du er måske ikke klar over det, men nogle væsker er mere kritiske end andre. Den er følsom overfor væsker, og det er endnu værre, hvis væsken indeholder sukker, såsom en sodavand eller nogle typer juice, fordi det klistrer.

Sukkerholdige væsker kan desuden give andre gener såsom problemer med tastaturet eller kortslutte computeren senere hen. Faktisk er alle væsker, som ikke er vand, ekstra farlige, da de indeholder forskellige ting, der øger sandsynligheden for en kortslutning.

Selv hvis computeren fortsætter med at virke efter uheldet, bør du ikke tage chancen og fortsætte med at bruge den. I stedet bør du tage dine forholdsregler og derved øge sandsynligheden for, at den overlever både på kort og på lang sigt. Du vil nødigt have, at den kortslutter senere hen, ruster eller på anden vis går i stykker. Det vil være dyrere end at håndtere problemet her og nu.

Hvis du har spildt væske i din Mac

Hvis du har spildt væske i din Mac, bør du handle straks. Det er vigtigt, at du tager dine forholdsregler for at beskytte din Mac og undgå, at den kortslutter eller får flere skader.

Væskeskader er kritiske, da væsken kan ødelægge hardwaren i din computer. Hvis du har spildt vand eller anden væske i din Mac, bør du gøre følgende:

  1. Sluk straks computeren straks (du kan gemme dit arbejde først). Tag alle kabler ud – inkl. opladeren
  2. Tør overskydende væske af hvis det er muligt for at undgå, at det kommer ind i computeren
  3. Vend din Mac på hovedet (med bunden opad) og et viskestykke eller andet under, som kan suge væsken
  4. Fjern batteriet hvis du kan. De færreste Macs har denne mulighed, uden at man åbner selve computeren
  5. Lad computeren dryppe eventuel væske ud i nogle timer
  6. Kontakt os via vores kontaktformular, så vurderer vi opgaven og giver dig et uforpligtende tilbud.

Du har måske hørt fra andre, at du skal bruge ris til at suge væske ud. Det skal du ikke, for det virker ikke.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias