Kan en væskeskadet Mac reddes?

Kan en væskeskadet Mac reddes?

Kan en væskeskadet Mac reddes? 1920 1080 GladTeknik A/S

Det kan ske for selv den bedste. At spilde vand eller andre væsker i computeren. Uanset årsagen til uheldet er det en situation der kan føles enormt stressende. For kan en væskeskadet Mac overhovedet reddes? Ja, det kan den godt. Lad os forklare dig hvordan du forholder dig i sådan en situation.

Væskeskader er et udbredt problem

Folk kommer til at spilde væsker i deres computere oftere end man lige skulle tro. Det kan både være vand, kaffe, juice, mælk, vin eller noget helt andet. Et kort øjebliks uopmærksomhed kan resultere i uheldet. Vi kender ikke til statistik over hvor mange danskere der kommer til at spilde vand eller andet i deres Mac, men vi får tit computere (både Mac og PC) indleveret på vores værksted til reparation der netop er væskeskadede. Og ja, vi kan oftest redde dem.

Nogle væsker er værre end andre

Du er måske ikke klar over det, men nogle væsker er faktisk mere kritiske end andre for din computer. Din computer er nemlig særdeles følsom overfor væsker, og det er endnu mere risikabelt hvis væsken indeholder sukker, såsom en sodavand eller nogle typer juice. Sukkerholdige væsker kan desuden give andre gener såsom problemer med tastaturet eller blot kortslutte computeren senere hen. Faktisk er alle væsker som ikke er vand ekstra farlige, da de indeholder forskellige ting der kan øge sandsynligheden for en kortslutning.

Selv hvis computeren fortsætter med at virke efter uheldet, bør du ikke tage chancen og blot fortsætte med at bruge den. I stedet bør du tage dine forholdsregler for at øge sandsynligheden for at din Mac overlever både på kort og lang sigt. Du vil nødigt have at den kortslutter senere hen, ruster eller på anden vis går i stykker. Det vil hvert fald være dyrere end at håndtere problemet her og nu.

Hvis du har spildt væske i din Mac

Såfremt du har spildt væske i din Mac bør du handle på det straks. Det er nemlig vigtigt at du gør dine forholdsregler for at beskytte din Mac og undgå at den kortslutter eller får flere skader. Væskeskader er nemlig meget kritiske, da væsken kan ødelægge hardwaren i din computer. Hvis du står i den situation at du har spildt vand eller anden væske i din Mac, bør du gøre følgende:

  1. Sluk computeren straks (du kan godt gemme dit arbejde først). Tag desuden alle kabler ud, inkl. opladeren
  2. Tør overskydende væske af hvis det er muligt, for at undgå at det også kommer ind i computeren
  3. Vend din Mac på hovedet (med bunden opad) og et viskestykke eller andet under som kan suge væske
  4. Hvis muligt bør du fjerne batteriet. De fleste Macs har dog ikke denne mulighed uden at åbne selve computeren
  5. Lad computeren dryppe eventuel væske ud i nogle timer
  6. Ring til os og aftal tid til indlevering, så redder vi din Mac

Du har måske hørt fra andre at du skal bruge ris til at suge væske ud. Det skal du ikke, for det virker ikke. Hvert fald ikke til din computer. Så vi anbefaler i stedet at du følger vores vejledning ovenfor.