Derfor skal du ikke bruge et gratis antivirus-program

Derfor skal du ikke bruge et gratis antivirus-program

Derfor skal du ikke bruge et gratis antivirus-program 1920 1280 GladTeknik A/S

God og pålidelig it-sikkerhed er altafgørende for trygt at kunne bruge din computer. Med utallige virusser, malware, spam, svindel og anden cyberkriminalitet er truslerne mange og alvorlige. En af måderne, du kan beskytte dig selv og din computer, er, ved at bruge et antivirus-program. Der findes både gratis programmer og programmer, du skal betale for. I dette indlæg uddyber vi, hvorfor du efter vores mening ikke bør bruge et gratis antivirus-program.

Hvad er et antivirus-program?

Et antivirus-program er et stykke software til din computer, der beskytter dig mod de digitale farer, du udsættes for, når du bruger din computer. Det kan f.eks. være virusser og malware, som inficerer din computer eller en hel organisation. Det kan også være svindel og hacking, hvor dit webcam, netbank eller andet hackes og tilgås af kriminelle. Cyberkriminalitet er et større og større problem. Alle kan blive udsat for det. Læs eventuelt om de forskellige typer farer, der findes.

Er antivirus stadig nødvendigt?

Det korte svar er “Ja!” Det er uden tvivl stadig nødvendigt med god beskyttelse. Faktisk mener vi, det er mere nødvendigt end nogensinde før.

Det skyldes blandt andet, at de forskellige typer af angreb og farer udvikler sig hele tiden. De bliver mere luskede, mere avancerede og har større konsekvenser, uanset om det er for den enkelte bruger, en virksomhed eller en stor organisation.

Ofte skal det kun gå galt en enkelt gang, hvilket man i øjeblikket (januar 2021) ser i USA, hvor en underleverandør til de amerikanske myndigheder og mange store virksomheder blev hacket gennem månedsvis, hvilket gav hackerne adgang til mange (hemmelige) oplysninger.

For forbrugeren er nogle af de primære farer fx at:

  • få hacket sin netbank eller franarret penge,
  • få låst sin computer indtil der betales en stor løsesum,
  • blive overvåget via sit webcam uden man ved det,
  • og mere til.

For den enkelte kan det have enorme konsekvenser. Derfor bør alle sikre, at de er tilstrækkeligt beskyttede og udviser den rette adfærd, når de bruger deres computere (eksempelvis undgå at klikke på suspekte links i e-mails). Det er sådan, man bedst kan beskytte sig.

Gratis eller betalt antivirus?

Når først man har erkendt, at det er nødvendigt med et godt antivirusprogram, er der mange, der spørger, om man kan nøjes med et gratis program? Vores erfaring er, at svaret er “Nej – det kan man ikke”. Et gratis antivirus-program er naturligvis bedre end intet, men der er stor forskel på gratis og betalt software. Du opnår langt bedre beskyttelse ved at betale for et antivirusprogram.

Det kan fx være i form af:

  • Hyppigere opdateringer (der kommer konstant nye virusser, malware m.m. på markedet. Det er derfor vigtigt, at din beskyttelse konstant er ajour)
  • Flere funktioner (mange pro-versioner indeholder markant flere funktioner til beskyttelse, f.eks. beskyttelse af webcam og mikrofon ved udefrakommende tilkobling)
  • Mere avanceret beskyttelse
  • Intet salg af dine data (mange gratis programmer tjener penge ved at sælge dine data til andre)
  • Adgang til support

Vi har også set, at enkelte gratis programmer er dårligt kodede og får funktioner på computeren til at holde op med at virke. Betalt antivirus derimod er oftest langt bedre kodet og gennemarbejdet.

Vi anbefaler BullGuard

Der findes mange gode betalte programmer. Hos GladTeknik anbefaler vi BullGuard. Programmet indeholder et højt niveau af beskyttelse, sikrer din browser, er fremtidssikret, scanner dit hjemmenetværk, fungerer godt til gamere og har mulighed for forældrekontrol. Med disse former for beskyttelse kan du og din familie læne jer tilbage med ro i maven. I er godt beskyttede.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias