Sådan skiller du dig af med en computer forsvarligt

Sådan skiller du dig af med en computer forsvarligt

Sådan skiller du dig af med en computer forsvarligt 1920 1280 GladTeknik A/S

Hvordan skiller man sig forsvarligt af med en computer? Det er et spørgsmål vi til tider bliver stillet. For hvad enten man har fået en ny computer i julegave, har udskiftet den gamle fordi den blev for langsom eller af anden årsag, så er det relevant at vide hvad man gør med den gamle.

Tøm harddisken på den rigtige måde

Når du skiller dig af med din gamle computer, er det vigtigt at få slettet alle dine data på harddisken og sørge for de ikke kan genskabes. Dette kan godt være svært, da data i mange tilfælde kan genskabes fra en computer. Du er nødt til at sørge for at dine personlige data og filer ikke kommer i forkerte hænder. Dette gælder uanset om du smider computeren ud, giver den væk eller sælger den. Fremgangsmåden afhænger af hvilken type harddisk din computer har.

Inden du gør noget bør du sikre dig at du har fået taget backup af alt der er nødvendigt, eller fået det flyttet til en anden computer.

Hvis din computer har en HDD-harddisk

Først skal du slette alle dine programmer og filer. Husk også at logge ud af eventuelle services såsom mail og kalender der synkroniserer med din computer. Husk ligeledes at tømme papirkurven. Dernæst skal du sørge for at den overskrives med ny data, da dine data ellers kan gendannes. Dette gøres bedst med et program der gør det for dig og dette program såsom DBAN til Windows skal gøre det mere end én gang for at sikre at det er gjort tilstrækkeligt. Processen kan tage mange timer. På en Mac kan du bruge det indbyggede program Disk Utility / Diskværktøj – til dette formål skal du dog slukke computeren, tænde den mens du holder CMD + R inde og så derfra vælge værktøjet. Derfra kan du vælge at slette harddisken, samt under ‘Sikkerhed’ vælge hvor grundig og sikker den skal være (jo højere indstilling, jo bedre. Det vil dog også tage længere tid, da harddisken overskrives flere gange).

Hvis din computer har en SSD-harddisk

Hvis du har en PC med en SSD-harddisk, hvilket de fleste nyere computere har, så skal du ikke følge ovenstående proces, men skal i stedet benytte producentens værktøj til sikker sletning af harddisken. Rent teknisk fungerer processen anerledes, men udbyttet er det samme. Værktøjet finder du på producentens hjemmeside (f.eks. Acer, ASUS, MSI, Corsair, Toshiba, Intel, SanDisk, Samsung osv.).

Hvis du har en Mac med SSD-harddisk, så kan du godt følge processen nævnt ovenfor, da det er samme værktøj og fremgangsmåde dertil.

Overvej at fjerne og destruere harddisken

Hvis ikke harddisken skal bruges, f.eks. hvis du vil smide din computer ud på genbrugsstationen, så anbefaler vi at du tager harddisken ud af computeren og destruerer den. Det er den absolut bedste måde til at sikre, at data på harddisken ikke kan gendannes. I samarbejde med Samvirke har vores Data Recovery Specialist Jens Tingleff lavet en kort video der viser hvordan du destruerer de to typer harddiske forsvarligt.

Smid aldrig elektronik ud med almindeligt affald

Computere og anden elektronik må aldrig smides ud sammen med almindeligt affald. Det skyldes at computere indeholder en masse materialer som enten bør genanvendes såsom værdifulde metaller og en række miljøskadende komponenter såsom batteriet og materialer som PVC, kviksølv og bly. Hvis du vælger at smide din computer ud bør du sortere det som elektronikaffald.

Overvej om din computer stadig er penge værd

Først og fremmest synes vi du skal overveje om din computer stadig er penge værd. Selv hvis den er beskadiget eller bare slidt og gammel, så kan den stadig have værdi for andre. Selv en væskeskadet Mac kan være penge værd. Hos GladTeknik opkøber vi f.eks. gamle og aflagte Macs, da vi ofte kan bruge noget af hardwaren som reservedele eller optimere dem og sælge dem videre til kunder der søger en billig Mac. Hvis du skal skille dig af med en gammel Mac vil vi opfordre dig til at få et tilbud på den fra os. Hvis du har en anden computer eller ikke ønsker at sælge til os, kan du søge efter samme mærke og model på internettet, f.eks. på DBA og se hvad andre sælger en tilsvarende computer til.

Husk dog, at hvis du sælger din computer til andre er det vigtigt at harddisken tømmes fuldstændigt, og at det gøres på en måde så dine data ikke kan gendannes. Det er blot én af årsagerne til det er trygt at sælge brugte Macs til os, da vi sørger for dette i processen.

Nogle producenter og butikker, såsom Apple, Humac og Elgiganten, tilbyder også et buy-back program hvor du kan få penge for din gamle computer når du køber en ny. I langt de fleste tilfælde vil værdien dog ligge væsentligt under hvad du kan få andre steder hvis bare den har et par år på bagen. I et eksempel fra en af disse udbydere får man f.eks. kun 1.679 kr. for en 21,5″ iMac fra 2013 med opgraderede specifikationer.

Brug for hjælp til din computer?

Hvis du har brug for hjælp til at skille dig forsvarligt af med din computer eller få slettet alt på din harddisk så det ikke kan genskabes, er du velkommen til at kontakte os. Vores teknikere står klar til at hjælpe dig trygt og sikkert igennem processen.

2 kommentarer
  • Hejsa

    Kan man levere sin computer til jer, og så sørger i for at den bliver forsvarligt destrueret og alt bliver slettet

    • Hej Jakob,

      Ja, det vi kan godt i vores Hvidovre-afdeling, hvis den er under otte år gammel og vi mener, den har en værdi i reservedele. Hvis ikke, vil vi give en pris på, hvad det vil koste at få os til at skrotte den forsvarligt, så ingen får adgang til dine data.