Sådan skiller du dig af med en computer forsvarligt

Sådan skiller du dig af med en computer forsvarligt

Sådan skiller du dig af med en computer forsvarligt 1920 1280 GladTeknik A/S

Hvordan skiller du dig forsvarligt af med en computer? Det er et spørgsmål, vi til tider bliver stillet.

Hvad enten du har fået en ny computer i julegave, har udskiftet den gamle, fordi den blev for langsom, eller der er en anden årsag, er det relevant at vide, hvad du gør med den gamle.

Tøm harddisken på den rigtige måde

Når du skiller dig af med din gamle computer, er det vigtigt at slette alle data på harddisken og sørge for, at de ikke kan genskabes. Det kan være svært, da data i mange tilfælde kan genskabes. Du er nødt til at sørge for, at dine personlige data og filer ikke kommer i forkerte hænder. Dette gælder uanset, om du smider computeren ud, giver den væk eller sælger den. Fremgangsmåden afhænger af hvilken type harddisk, din computer har.

Inden du gør noget, bør du sikre dig, at du har taget backup af alt, der er nødvendigt eller fået flyttet det til en anden computer.

Hvis din computer har en HDD (Hard Disk Drive)

 1. Først skal du slette alle dine programmer og filer.
 2. Husk at logge ud af eventuelle services såsom e-mail og kalender, der synkroniserer med din computer.
 3. Husk at tømme papirkurven.
 4. Dernæst skal du sørge for, at disken overskrives med nye data, da dine data ellers kan gendannes.
  • Windows: Dette gøres bedst med et program, der gør det for dig, og programmet såsom DBAN skal gøre det mere end en enkelt gang for at sikre, at det er tilstrækkeligt. Processen kan tage mange timer.
  • Mac: du kan bruge det indbyggede program “Disk Utility/Diskværktøj”. Du skal slukke computeren, tænde den mens du holder CMD + R inde og derfra vælge værktøjet. Derfra kan du vælge at slette harddisken samt under “Sikkerhed” vælge, hvor grundigt og sikkert det skal gøres (jo højere indstilling jo bedre. Det vil dog også tage længere tid, da harddisken overskrives flere gange).

Hvis din computer har en SSD (Solid State Drive)

Hvis du har en PC med en SSD, hvilket de fleste nyere computere har, skal du ikke følge ovenstående proces. Du skal i stedet bruge producentens værktøj til sikker sletning af disken. Teknisk fungerer processen anderledes, men udbyttet er det samme. Værktøjet finder du på producentens hjemmeside (f.eks. Acer, ASUS, MSI, Corsair, Toshiba, Intel, SanDisk, Samsung osv.).

Hvis du har en Mac med SSD, kan du godt følge processen nævnt ovenfor, da det er samme værktøj og fremgangsmåde.

Overvej at fjerne og destruere disken

Hvis ikke disken skal bruges, f.eks. hvis du vil smide din computer ud på genbrugsstationen, anbefaler vi, at du tager harddisken ud af computeren og destruerer den. Det er den bedste måde til at sikre, at data på ikke kan gendannes. I samarbejde med Samvirke har vores Data Recovery Specialist Jens Tingleff lavet en kort video, der viser, hvordan du destruerer de to typer diske forsvarligt.

Smid aldrig elektronik ud med almindeligt affald

Computere og anden elektronik må aldrig smides ud sammen med almindeligt affald. Det skyldes:

 • Nogle materialer bør genanvendes: det kan fx være værdifulde metaller.
 • Nogle komponenter indeholder en lang række miljøskadelige stoffer: såsom batteriet og materialer som PVC, kviksølv og bly.
 • Smider du din computer ud, bør du sortere den som elektronikaffald.

Overvej om din computer stadig er penge værd

Først og fremmest synes vi, du skal overveje om din computer stadig er penge værd. Selv hvis den er beskadiget eller bare slidt og gammel, kan den stadig have værdi for andre.

Selv en væskeskadet Mac kan være penge værd. Hos GladTeknik opkøber vi f.eks. gamle og aflagte Macs, da vi kan bruge noget af hardwaren som reservedele eller optimere dem og sælge dem videre til kunder, der søger en billig Mac. Hvis du skal skille dig af med en gammel Mac, opfordrer vi dig til at få et tilbud på den fra os.

Hvis du har en anden computer eller ikke ønsker at sælge til os, kan du søge efter samme mærke og model på internettet, f.eks. på DBA, og se, hvad andre sælger en tilsvarende computer til.

Husk at hvis du sælger din computer til andre, er det vigtigt, at harddisken tømmes fuldstændigt, og at det gøres på en måde, hvor dine data ikke kan gendannes. Det er blot en af årsagerne til, at det er trygt at sælge brugte Macs til os, da vi sørger for det.

Nogle producenter og butikker, såsom Apple, Humac og Elgiganten, tilbyder også et buy-back program, hvor du kan få penge for din gamle computer, når du køber en ny. I langt de fleste tilfælde vil værdien dog ligge væsentligt under, hvad du kan få andre steder, hvis bare den har et par år på bagen. I et eksempel fra en af disse udbydere får man f.eks. kun 1.679 kr. for en 21,5″ iMac fra 2013 med opgraderede specifikationer.

Brug for hjælp til din computer?

Hvis du har brug for hjælp til at skille dig forsvarligt af med din computer eller få slettet alt på din harddisk, så det ikke kan genskabes, er du velkommen til at kontakte os. Vores teknikere er klar til at hjælpe dig trygt og sikkert igennem processen.

Du skal bare oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din computer, så tager vi et kig på den.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias
2 kommentarer
 • Hejsa

  Kan man levere sin computer til jer, og så sørger i for at den bliver forsvarligt destrueret og alt bliver slettet

  • Hej Jakob,

   Ja, det vi kan godt i vores Hvidovre-afdeling, hvis den er under otte år gammel og vi mener, den har en værdi i reservedele. Hvis ikke, vil vi give en pris på, hvad det vil koste at få os til at skrotte den forsvarligt, så ingen får adgang til dine data.