Sådan gendanner du slettede filer i skyen

Sådan gendanner du slettede filer i skyen

Sådan gendanner du slettede filer i skyen 1920 1280 GladTeknik A/S

De seneste år er cloud computing blevet mere og mere udbredt. De fleste af os kender eller bruger eksempelvis systemer som Dropbox eller Google Drev til at opbevare og dele filer. Fordelen ved at lagre filer i skyen er bl.a., at de ikke kun ligger lokalt på din computer eller telefon og dermed kan de tilgås fra flere enheder, og du mister ikke dine filer, hvis du mister din enhed.

Hvad kan du gøre, hvis du kommer til at slette filer i skyen ved en fejl? Det ser vi på i dagens blogindlæg.

Hvad er cloud computing?

Terminologien cloud computing dækker over en masse ting, men er typisk lagring af filer på en ekstern server via internettet. Disse lagrede filer kan tilgås fra flere enheder; det er ikke tilfældet, når de kun ligger på en computer. Det gør det nemmere at arbejde fra forskellige computere og andre enheder, såsom smartphone og tablet, og det sikrer også, at det hele er synkroniseret på tværs af enhederne, netop fordi det hele er lagret og ajourført på den eksterne server.

Typiske systemer og programmer, der bruges til denne form for cloud computing, er eksempelvis Dropbox, Google Drev, OneDrive og iCloud. Der findes dog mange andre tilsvarende systemer. Mange virksomheder bruger Amazon S3 eller Microsoft Azure.

Cloud computing er dog også andet end lagring af filer. Som nævnt er det en terminologi, der dækker over mange ting. Af andre cloud computing teknologier findes eksempelvis et utal af API’er, der lader virksomheder integrere med bestemte teknologier til deres egne applikationer. Det kan eksempelvis være Googles kort eller deres automatiske oversættelsesteknologi. Listen er lang, men i dette blogindlæg fokuserer vi altså på lagring af filer i systemer som Dropbox, Google Drev, OneDrive og iCloud.

Hvordan gendanner du slettede filer i skyen?

Hvis du ved en fejl kommer til at slette filer, du har liggende i skyen, er der ofte mulighed for at gendanne dem. Når du lagrer i skyen, tages der nemlig i mange af systemerne helt automatisk en eller flere backups. Disse backups kan du gendanne på samme vis som filer, du har liggende i papirkurven på din computer. Hvordan du gør i det enkelte system, og om det er muligt, varierer naturligvis, men typisk er det muligt at tilgå en form for papirkurv i systemet og se de nyligt slettede filer. Google Drev gemmer eksempelvis slettede filer i 30 dage i denne papirkurv, hvilket betyder, at du kan gendanne de slettede filer indenfor en måned.

Hvis du opdager, at du er kommet til at slette en fil i skyen ved et uheld, og der er gået længere tid end den periode systemet, f.eks. Dropbox, Google Drev, OneDrive eller iCloud, gemmer de slettede filer, kan du nogle gange være heldig, at der stadig er mulighed for at gendanne de mistede filer. Hos nogle af systemerne vil du kunne kontakte support-afdelingen og høre, om de stadig kan tilgå de slettede filer, du ønsker retur, og forhåbentlig kan de hjælpe dig.

Ved en sådan support-henvendelse kan det anbefales at give så mange oplysninger som muligt, så de kan hjælpe bedst muligt. Disse oplysninger kan være sådan noget som filnavne, filtype, størrelsen på filen, hvornår du formoder, den blev slettet, hvilken mappe den lå i osv.

En anden mulighed kan være, at du via din lokale enhed (computer, tablet eller smartphone) i forvejen automatisk tager backups, og at dine filer, som også ligger i skyen, synkroniseres lokalt på din enhed. I dette tilfælde kan du muligvis være heldig at finde dine filer i en af disse backups. Det kan være lidt af et detektivarbejde, men ikke desto mindre en potentiel løsning.

Skal vi hjælpe dig med din computer?

Hvis du har brug for hjælp til din computer eller måske reparation af den, så er vores hold af dygtige og dedikerede teknikere klar til at hjælpe dig. På vores værksted i Hvidovre reparerer vi hver dag mange computere i den højeste kvalitet og med hurtig ekspedition.

Du skal bare oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din computer, så tager vi et kig på den.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias