Sådan gendanner du slettede filer i skyen

Sådan gendanner du slettede filer i skyen

Sådan gendanner du slettede filer i skyen 1920 1280 GladTeknik A/S

De sidste mange år er cloud computing blevet mere og mere udbredt. De fleste af os kender eller bruger eksempelvis systemer som Dropbox og Google Drev til opbevaring og deling af filer. Fordelen ved at lagre filer i skyen er bl.a. at de ikke kun ligger lokalt på ens computer eller telefon og dermed kan tilgås fra flere enheder, og at man ikke mister sine filer hvis man mister sin enhed. Men hvad kan man gøre, hvis man kommer til at slette filer i skyen ved en fejl? Det ser vi på i dagens blogindlæg.

Hvad er cloud computing?

Terminologien cloud computing dækker over en masse ting, men er typisk lagring af filer på en ekstern server via internettet. Disse lagrede filer og dokumenter kan tilgås fra flere enheder, fremfor at kun ligge på én harddisk eller computer. Det gør det nemmere at arbejde fra forskellige computere og andre enheder, såsom smartphone og tablet, og sikrer ligeledes at det hele er synkroniseret på tværs af enhederne, netop fordi det hele er lagret og ajourført på den eksterne server.

Typiske systemer og applikationer der bruges til denne form for cloud computing er eksempelvis Dropbox, Google Drev, OneDrive og iCloud. Der findes dog også mange andre tilsvarende systemer. Mange virksomheder bruger Amazon S3 eller Microsoft Azure.

Cloud computing er dog også andet end lagring af filer. Som nævnt er det en terminologi der dækker over mange ting. Af andre cloud computing teknologier findes eksempelvis et utal af API’er der lader virksomheder integrere med bestemte teknologier til deres egne applikationer. Det kan eksempelvis være Googles kort-data eller deres automatiske oversættelsesteknologi. Listen er lang, men i dette blogindlæg fokuserer vi altså på lagring af filer i systemer som Dropbox, Google Drev, OneDrive og iCloud.

Hvordan gendanner man slettede filer i skyen?

Hvis du ved en fejl kommer til at slette filer du har liggende i skyen, er der ofte mulighed for at gendanne disse. Når man lagrer i skyen, tages der nemlig i mange af systemerne en eller flere backups helt automatisk. Disse backups kan man dermed gendanne, på samme vis som filer man har liggende i papirkurven på sin computer. Hvordan man gør i det enkelte system, og om det er muligt, varierer naturligvis, men typisk er det muligt at tilgå en form for papirkurv i systemet og se de nyligt slettede filer. Google Drev gemmer eksempelvis slettede filer i 30 dage i denne papirkurv, hvilket betyder at man vil kunne gendanne de slettede filer indenfor en måned.

Hvis man opdager at man er kommet til at slette en fil i skyen ved et uheld og der er gået længere tid end den periode som systemet, f.eks. Dropbox, Google Drev, OneDrive eller iCloud, gemmer de slettede filer, så kan du nogle gange være heldig at der stadig er mulighed for at gendanne de mistede filer. Hos nogle af systemerne vil du kunne kontakte support-afdelingen og høre om de stadig kan tilgå de slettede filer som du ønsker retur, og forhåbentligt vil de kunne hjælpe dig. Ved en sådan support-henvendelse kan det anbefales at give så mange relevante oplysninger som muligt, så de bedst muligt kan hjælpe. Disse oplysninger kan være sådan noget som filnavne, filtype, størrelsen på filen, hvornår du formoder at den blev slettet, hvilken mappe den lå i osv.

En anden mulighed kan være, hvis du via din lokale enheder (computer, tablet eller smartphone) i forvejen automatisk tager backups, og at dine filer som ellers ligger i skyen også synkroniseres lokalt på din enhed. I dette tilfælde kan du muligvis være heldig at finde dine filer i en af disse backups. Det kan være lidt af et detektiv-arbejde, men ikke desto mindre en potentiel løsning.

Skal vi hjælpe dig med din computer?

Hvis du har brug for hjælp til din computer, eller måske reparation af den, så står vores hold af dygtige og dedikerede teknikere klar til at hjælpe dig. Fra vores værksted i Hvidovre reparerer vi hver dag rigtig mange computere i højeste kvalitet og med hurtig ekspedition. Det er nemt at få et tilbud fra os, blot opret din sag her på vores hjemmeside og indlever din computer hos os efterfølgende. Så tager vi et kig på den og giver dig et uforpligtende tilbud.