Sådan frigør du plads på din harddisk

Sådan frigør du plads på din harddisk

Sådan frigør du plads på din harddisk 640 426 GladTeknik A/S

Harddisken i din computer har en begrænset mængde plads. De fleste computere har en harddisk på 256 GB, 512 GB, 1 TB eller 2 TB. Hvis du løber tør for plads, kan du ikke installere de programmer, du ønsker eller gemme de filer, du skal bruge. Den oplagte førstehjælp er at frigøre plads på harddisken. Se hvordan du gør det i dagens blogindlæg.

Tøm papirkurven

Uanset om du bruger Windows eller MacOS, har din computer en papirkurv, hvor de slettede filer ligger. Du kan frigøre plads ved at tømme papirkurven. Det gør du ved at højreklikke på den og vælge “Tøm papirkurv” eller tilsvarende.

Ryd op i programmer og spil

Mange har en masse programmer installeret på deres computere, som de ikke bruger. Der kan være meget plads at hente ved at rydde op i disse og få fjernet programmer, du ikke længere bruger.

  • På en Mac gør du det ved at trække programmerne over i papirkurven og derefter tømme papirkurven.
  • På en Windows-computer gør du det ved at gå ind i “Tilføj eller fjern programmer” i kontrolpanelet.

Programmer og spil kan fylde meget, så der kan være meget at hente på en sådan oprydning.

Brug et renseprogram

En anden mulighed er at benytte et renseprogram, der frigør plads, som er brugt på unødvendige ting såsom midlertidige systemfiler, cachede filer og lignende. Eksempelvis kan programmet CCleaner bruges. Programmet findes både til Windows og Mac. Programmet kan måske også gøre din computer lidt hurtigere.

Find og slet store, ubrugte filer

Med tiden får de fleste lagret en eller flere store filer på harddisken. Det bliver til mange GB, og det kan derfor være værd at finde frem til dem og slette dem, der ikke længere bruges. Måske ligger der dubletter, hvis man har samme fil gemt mere end en enkelt gang f.eks. i forskellige mapper.

Man kan enten finde frem til disse filer manuelt eller bruge et program til det.

  • Windows: f.eks. WinDirStat
  • MacOS: f.eks. Disk Inventory X

Hvis du for mange år siden har købt og gemt musik som filer på din computer, og du i dag er gået over til streamingtjenester, kan du overveje at slette dine gamle musikfiler, så du også ad den vej frigør plads.

Flyt filer over på en ekstern harddisk eller til skyen

Du kan også frigøre plads ved at flytte filer over på en ekstern harddisk, som tilsluttes med USB. Det mest praktiske er at flytte de filer, der ikke skal bruges så tit, og lade resten forblive på computeren. Eksterne harddiske kan fås relativt billigt, så for mange er det en udmærket løsning.

Du kan også flytte nogle af dine filer til skyen. Med skyen menes, at du flytter dem til internettet, såsom til Dropbox, Google Drive eller tilsvarende. Vær opmærksom på, om den løsning du bruger, fortsat optager samme plads på din computer, for så er du lige vidt.

Brug for hjælp til at få mere plads på din computer?

Hvis du har fulgt vores vejledninger og stadig ikke har nok plads, kan det være, du er nødt til at få professionelle øjne på sagen. Vores dygtige teknikere kan hjælpe dig med at frigøre ekstra plads eller hjælpe dig med at skifte til en større harddisk.

Du skal bare oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din computer, så tager vi et kig på den.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias