Sådan frigør du mere plads på din harddisk

Sådan frigør du mere plads på din harddisk

Sådan frigør du mere plads på din harddisk 640 426 GladTeknik A/S

Harddisken i din computer har en begrænset mængde plads. De fleste computere har en harddisk på 256 GB, 512 GB, 1 TB eller 2 TB. Hvis du løber tør for plads på harddisken, kan du ikke installere de programmer du ønsker eller lagre de filer du har behov for. Den oplagte førstehjælp til dette problem er at frigøre mere plads på harddisken. Se hvordan du gør det i dagens blogindlæg.

Tøm papirkurven

Uanset om du benytter Windows eller Mac OS, har din computer en papirkurv, hvori slettede filer ligger. Du kan frigøre noget plads ved at tømme papirkurven. Det gør du ved at højreklikke på den og vælge ‘Tøm papirkurv’ eller tilsvarende.

Ryd op i programmer og spil

Mange har en masse programmer installeret på deres computere, som de ikke bruger. Der kan være meget harddisk-plads at hente ved at rydde op i disse og få afinstalleret dem som der ikke længere er behov for. På en Mac gør du det ved at trykke disse applikationer over i papirkurven og derefter tømme papirkurven. På en Windows-computer gøres det ved at gå ind i ‘Tilføj eller fjern programmer’ i kontrolpanelet.

Programmer og spil kan nogle gange fylde rigtig meget, så der kan være meget at hente på en sådan oprydning.

Brug et renseprogram

En anden mulighed er at benytte et renseprogram der frigører en masse plads som er brugt på unødvendige ting såsom midlertidige systemfiler, cachede filer og lignende. Eksempelvis kan programmet CCleaner benyttes til dette formål og findes både til Windows og Mac. At bruge et sådan form for program kan også gøre din computer lidt hurtigere.

Find og slet store og ubrugte filer

Med tiden får de fleste lagret en eller flere store filer på deres computers harddisk. Dette bliver til mange GB og det kan derfor være værd at finde frem til disse og slette dem der ikke længere skal bruges, eller dubletter hvis man har samme fil gemt mere end én gang, f.eks. i forskellige mapper.

Man kan enten finde frem til disse filer manuelt eller benytte et program til det der hjælper en i processen. Et sådan program til Windows-maskiner er f.eks. WinDirStat. Til Mac OS kan man benytte Disk Inventory X til formålet.

Hvis du for mange år siden har købt og gemt musik som filer på din computer og du i dag er gået over til musikstreamingtjenester, kan du overveje at slette dine gamle musik-filer, så du ligeledes frigør noget ekstra plads.

Flyt filer over på en ekstern harddisk eller i skyen

Du kan også frigøre plads på din computers harddisk ved at flytte filer over på en ekstern harddisk som tilsluttes med USB. Det mest praktiske er at oftest at flytte de filer der ikke skal bruges så tit, og lade resten forblive på computeren. Eksterne harddiske kan fås relativt billigt, så for mange er det en udmærket løsning.

Du kan også flytte nogle af dine filer i skyen. Med skyen menes at du flytter dem på internettet, såsom i en Dropbox, Google Drive mappe eller tilsvarende. Vær blot opmærksom på om den løsning du bruger fortsat optager samme plads på din computer, for så er du lige vidt.

Brug for hjælp til at få mere plads på din computer?

Hvis du har fulgt vores vejledninger og stadig ikke har nok plads, kan det være du er nødt til at få professionelle øjne på sagen. Vores dygtige teknikere kan hjælpe dig med at frigøre ekstra plads på din computer eller hjælpe dig med at skifte til en større harddisk med mere plads. Blot opret din sag og indlever din computer hos os, så løser vi det for dig.