Problemer med butterfly-tastatur på din Mac? Det kan du gøre

Problemer med butterfly-tastatur på din Mac? Det kan du gøre

Problemer med butterfly-tastatur på din Mac? Det kan du gøre 1920 1280 GladTeknik A/S

Hvis du ejer en MacBook med butterfly-tastatur oplever du muligvis problemer med netop tastaturet. Det skyldes at dét som for årevis siden blev præsenteret som et nyt og bedre tastatur, viste sig at være fejlbehæftet i designet, hvilket resulterer i en række forskellige problemer med tastaturet. Der er dog heldigvis flere løsninger på problemet.

Hvad er et butterfly-tastatur?

Butterfly-navnet refererer til selve mekanikken i de enkelte taster i tastaturet, da denne type tastaturs taster bevæger sig (under tasten) som sommerfuglevinger. Formålet med denne type tastatur var blandt andet at give en mere ensartet tasteoplevelse (at hele tasten følger med ned når der tastes, og ikke kun lige der hvor man trykker ned), at gøre tastaturet lidt tyndere og at tasterne ikke skal trykkes ligeså langt ned som førhen.

Hvad er problemet med butterfly-tastaturer?

MacBook computere der har et butterfly-tastatur, er desværre nogle gange ramt af forskellige problematikker der vedrører tastaturet. Det kan være til svær gene for brugeren, da tastaturet er en essentiel del af computeren. Nogle af de udbredte problemer der opleves med butterfly-tastaturer er:

 • At tasterne gentages uventet som hvis de holdes inde eller trykkes flere gange
 • At tasterne ikke reagerer overhovedet
 • At tastaturet eller enkelte taster ikke reagerer periodisk
 • At tasterne ikke reagerer konsistent eller som forventet
 • At mellemrumstasten ikke altid virker

Problemet skyldes hovedsageligt at der samler sig støv, partikler og andet skidt i tasten, hvilket gør at den ikke længere virker. Det er værd at nævne, at ikke alle oplever de ovennævnte problemer.

Hvilke computere har et butterfly-tastatur?

Det er Macs af nyere årgange, fra 2015 og fremefter der kommer med et butterfly-tastatur. Apple er dog begyndt at udfase butterfly-tastaturet, så i de aller nyeste 2020 udgaver er det udskiftet med et andet type tastatur. Der er også enkelte modeller der har en ændret version af butterfly-tastaturet, med et andet materiale, men det vides ikke om det løste problemet. Eftersom Apple har valgt at helt udfase tastaturet i de aller nyeste modeller, vurderer de muligvis at det ikke løser problemet helt. Det er både MacBook, MacBook Air og MacBook Pro der har haft butterfly-tastaturer.

Der findes kun to løsninger på problemet

1. Skift hele tastaturet

Den bedste løsning på problemet er at udskifte hele tastaturet. Helst til et med et såkaldt scissor-tastatur, der benytter en anden mekanisme for tasterne. Dette kan du få gjort hos os på vores værksted. I første omgang er der brug for at opgaven bliver tilset af en specialiseret medarbejder, så indlever den gerne til en grundlæggende håndtering på vores værksted i Hvidovre.

2. Få renset tastaturet indvendigt

Da en stor del af problemet med butterfly-tastaturerne i MacBooks skyldes skidt og støv der sætter sig fast, kan det løses midlertidigt ved at rense tastaturet indvendigt. Dette kræver specielt værktøj og bør kun udføres af en certificeret Apple-tekniker. Vi vil kraftigt fraråde at du fjerner tastaturet eller tasterne selv, da det ofte går galt for ikke-professionelle.

3 kommentarer
 • Hvor meget koster det at få tastaturet udskiftet helt?

  • Hej Alberte,

   Der kan være mange årsager til et tastatur fejler og der er stor forskel fra model til model og nogle gange kan det være et kabel eller andet som er årsagen til ens problemer.

   Derfor anbefaler vi, at du kommer ind forbi med den til en fejlfinding i første omgang.

   Vi har åbent alle hverdage kl. 09:00-17:00, på adressen: Arnold Nielsens Boulevard 71, 2650 Hvidovre

   Vi anbefaler, at man opretter en sag inden man kommer ind: https://www.gladteknik.dk/opret-sag/

 • super mange tak for tippet:)